Corespondenţă Ierusalim. Preşedintele Israelului, către Iohannis: „Iranul constituite un pericol real pentru pacea Israelului“. Cum a răspuns Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit de către omologul său israelian, Reuven Rivlin, la reşedinţa prezidenţială "Beit Hanasi, fiind prima vizită a şefului statului în Israel, unde îşi va petrece următoarele patru zile. Klaus Iohannis a avut o întrevedere şi cu premierul Benjamin Netanyahu şi a vizitat Mormântul Sfânt.

UPDATE Conform protocolului, preşedintele Klaus Iohannis a fost însoţit de soţia sa,  Carmen Iohannis, numai la întâlnirea cu preşedintele Rivin, nu însă şi la discuţiile cu premierul Netanyahu. 

UPDATE Benjamin Netanyahu, înainte de întâlnirea cu Iohannis: Apreciez poziţia pe care România a adoptat-o împotriva antisemitismului. Este importantă nu numai în contextul istoric dar şi în prezent şi viitor. Am observat uitându-mă pe notiţele pentru pregătirea acestei întâlniri că România este singura ţară europeană care are relaţii diplomatice consistente de 68 de ani cu Israel. Este o tradiţie puternică.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Klaus Iohannis, înainte de discuţiile cu premierul israelian: Mulţumesc cu această ocazie Israelului pentru sprijinul acordat în urma tragicului eveniment petrecut în Clubul Colectiv din Bucureşti, în noiembrie 2015. Mai multe spitale din Israel s-au oferit atunci să preia răniţi sau să trimită doctori şi multe persoane s-au implicat. Vă mulţumim încă o dată pentru această deosebită manifestare de solidaritate şi apreciem acest tip de implicare.

Vom discuta, desigur, şi despre cele mai noi evoluţii din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Procesul de Pace din Orientul Mijlociu continuă să reprezinte o prioritate pe agenda externă a ţării noastre. România susţine „soluţia celor două state” şi, foarte important, o soluţionare paşnică. De asemenea, dorim să identificăm, cât mai curând posibil, o soluţie politică pentru situaţia din Siria, unde sute de mii de oameni inocenţi suferă de pe urma războiului.

UPDATE Prima întâlnire a preşedintelui Klaus Iohannis în Israel a fost cu omologul său, Reuven Rivlin. Cei doi preşedinţi au fost avut o scurtă declaraţie comună.

Reuven Rivlin, cuvânt de bun venit: Stimate domnule preşedinte, fiţi binevenit la Ierusalim! România se bucură în Israel de un loc de cinste, ca un stat care a păstrat bune relaţii calitative cu statul Israel. Noi colaborăm în domenii strategice şi de apărare. Statul Israel este îngrijorat de desfăşurările regionale din Orientul Mijlociu. Iranul încă constituie un pericol real pentru pacea Israelului, direct sau indirect. Numai în urmă cu o săptămână, un lider iranian a negat cu fermitate dreptul la existenţă al Statului Israel. Aceste ameninţări adâncesc suspiciunea şi temea în întregul Orient Mijlociu şi continuă să poziţioneze Iranul ca un factor subversiv, care periclitează stabilitatea regională. Îmi exprim aprecierea faţă de România, care va prelua preşedinţia Alianţei internaţionale pentru Memoria Holocaustului. Vă doresc o vizită fructuoasă în ţara noastră!

Klaus Iohannis şi soţia sa, la întâlnirea cu preşedintele Israelului FOTO presidency.ro

image

Preşedintele Klaus Iohannis: 

Domnule Preşedinte, mă bucur să mă aflu astăzi aici, în frumoasa dumneavoastră ţară, şi vă mulţumesc pentru primirea călduroasă pe care ne-aţi arătat-o mie, soţiei mele şi delegaţiei mele. România acordă o importanţă specială relaţiilor cu Statul Israel, iar această vizită vine să onoreze trecutul cooperării noastre şi, mai ales, să proiecteze viitorul ei. Sunt încrezător că relaţiile neîntrerupte de prietenie dintre ţările noastre, cu o tradiţie de 68 de ani, relaţii bazate pe valori şi obiective comune, vor continua să se dezvolte şi să se extindă în beneficiul ambelor popoare. Am convingerea că discuţiile fructuoase pe care le vom avea pe parcursul acestei vizite vor contribui la consolidarea dialogului nostru politic, diplomatic şi sper şi economic.

De altfel, am venit aici cu dorinţa de a dezvolta noi domenii de cooperare precum inovaţia, cercetarea, ştiinţa şi tehnologia, unde şi noi avem un potenţial remarcabil. Avem un dialog foarte bun şi pe teme legate de actualitatea internaţională. Înţelegem asigurarea securităţii Israelului ca un subiect axiomatic, pentru care nu există compromisuri.

Pe de altă parte, combaterea terorismului este un angajament ferm al agendei politice externe a României. De aceea suntem membri ai coaliţiei anti-Daesh şi participăm la grupul de lucru „Stabilizare” al acesteia. Orice cooperare cu Israelul în lupta împotriva terorismului va fi o contribuţie comună la atingerea obiectivului major de a aduce pacea şi bunăstarea pe glob.

După cum ştiţi, pe 8 martie 2016, adică mâine, România va prelua preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, lucru menţionat şi de dumneavoastră, domnule Preşedinte. Acest fapt reflectă puternicul nostru angajament faţă de trecut, faţă de comemorarea victimelor Holocaustului şi lupta împotriva antisemitismului şi xenofobiei. România va trata în modul cel mai responsabil cu putinţă şi cu mare onoare această sarcină, pentru îndeplinirea căreia vom coopera îndeaproape cu Israelul. Avem ambiţia să devenim un centru regional de promovare a educaţiei cu privire la Holocaust şi de combatere a antisemitismului. 

Închei prin a spune că încrederea, prietenia şi solidaritatea, domnule Preşedinte, care există între ţările noastre mă îndreptăţesc să fiu optimist cu privire la consolidarea relaţiilor dintre ţările noastre, dintre popoarele noastre, în următorii ani.

Urmează întâlnirea cu Netanyahu

Preşedintele Klaus Iohannis îşi începe astăzi vizita oficială în Israel. Şeful statului este întâmpinat de preşedintele israelian Reuven Rivlin, la Reşedinţa Prezidenţială "Beit Hanasi", decorată cu tablouri pictate de pictorul de origine română Reuven Rubin, considerat întemeietorul şcolii moderne de pictură israeliană, primul şef de misiune diplomatică a Israelului în România.

Preşedintele israelian va adresa un cuvânt de bun venit lui Klaus Iohannis, cel care are misiunea de a adresa un cuvânt de mulţumire omologului său israelian. După întâlnirea celor doi preşedinţi, preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat a Guvernul israelian, unde va fi întâmpinat de premierul Benjamin Netanyahu.

Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete a tete, urmând ca Netanyahu să ofere şi un dejun în onoarea preşedintelui României.

După ceele două întâlniri, preşeidntele Klaus Iohannis, împreună cu soţia sa Carmen Iohannis, care îl însoţeşte în vizita sa în Israel, se vor întâlni cu Patriarhul grec-ortodox al IerusalimuluiTheophilos al III -lea. Cei doi se vor deplasa pe jos la Biserica Sfântului Mormânt, împreună cu Patriarhul.

În interiorul Bisericii se află:

1. Altarul Golgota, locul unde s-a aflat crucea propriu-zis.

2. Piatra Ungerii, locul unde s-a depus corpul lui Iisus după luarea de pe cruce

3. Sfântul Mormânt, locul unde a fost pus corpul după ungere

4. Capela Sfintei Cruci, locul unde, conform tradiţiei, în anul 335, s-au găsit rămăşiţele crucii

5. Altarul Împărătesei Elena

Prima zi a preşedintelui Klaus Iohannis se încheie cu un dineu oferit de preşedintele Reeuven Rivlin şi soţia sa, Nechama Rivlin, în onoarea lui Klaus Iohannis şi lui Carmen Iohannis.

Klaus Iohannis a sosit duminică seară în Israel. Din delegaţia care îl însoţeşte pe preşedintele Iohannis în deplasarea externă fac parte miniştrii Educaţiei, Adrian Curaj, şi de Externe, Lazăr Comănescu, şi consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Leonard Orban, Ion Oprişor şi Sergiu Nistor.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi va petrece patru zile în Israel, urmând ca în a cincea zi să efectueze o vizită şi în Palestina, unde va fi primit de preşedintele palestinian Mahmoud Abas.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite