Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a anulat creşterea alocaţiilor de la 1 iulie. Când poate avea loc majorarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă proiectul va fi aprobat, alocaţiile copiilor vor creşte de la 1 ianuarie 2022. FOTO: Arhivă
Dacă proiectul va fi aprobat, alocaţiile copiilor vor creşte de la 1 ianuarie 2022. FOTO: Arhivă

Alocaţiile nu vor fi majorate de la 1 iulie, aşa cum prevedea iniţial ordonanţa dată de Guvern, ci majorarea se va face începând cu 1 ianuarie 2022, doar cu rata inflaţiei, a decis, marţi, Comsia de Muncă din Camera Deputaţilor. Proiectul urmează să intre în plenul Camerei pentru aprobare, care este for decizional.

Dacă proiectul va fi aprobat, majorarea alocaţilor se va face de la 1 ianuarie 2022 doar cu rata inflaţiei. Proiectul de lege privind alocaţiile copiilor, dezbătut deja în Senat, a fost adoptat de deputaţii din Comisia de Muncă cu amendamente care au eliminat majorarea în etape, aşa cum prevedea OUG123/2020. 

Vicepremierul Dan Barna a anunţat luni, după şedinţa Coaliţiei, că s-a convenit anularea creşterii etapizate.

UDMR a venit cu propunerea ca alocaţia să fie diferenţiată în funcţie de veniturile familiilor, însă aceasta nu poate fi aplicată pentru că este neconstituţională, conform art. 4 alin 2 din Constituţie.

UDMR propune alocaţii pentru copii stabilite în funcţie de veniturile familiei

„S-a convenit într-adevăr că avem creşterea de la începutul anului viitor, aşa cum e deja comunicat în spaţiul public, urmând apoi să vedem şi în funcţie de buget cum va fi următorul cadru. A fost şi varianta pe care domnul Hunor a prezentat-o, aceea de a veni cu o variantă îmbunătăţită, prin care să creăm un mecanism în care resursele să fie direcţionate pentru acei copii care au nevoie. Este un subiect care a fost deschis de colegii de la UDMR şi am zis că vom discuta pe o astfel de formulă, nu s-a înaintat mai mult, analizăm şi o astfel de variantă”, a declarat Barna.

În prezent, alocaţia este 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani şi 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copii cu handicap.

În septembrie 2020, Guvernul a adoptat OUG 123/2020, ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care urma să fie realizată în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru:

- iulie 2021, alocaţia urma să crească la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 242 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);

- ianuarie 2022 la 542 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 271 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);

- iulie 2022 - 600 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 300 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

Proiectul de aprobare a OUG123//2020 va intra marţi în plenul Camerei Deputaţilor, care este şi forul decizional.

Vezi şi: PSD: În loc să vină cu propuneri neconstituţionale, UDMR ar trebui să susţină proiectul nostru privind majorarea alocaţiilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite