Comisia Iordache, dezbateri despre pragul la abuzul în serviciu. Tudorel Toader anunţă că va veni cu un proiect de lege separat. PNL şi USR nu vor prag

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia parlamentară specială pentru punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale, condusă de Florin Iordache, analizează miercuri propunerile privind abuzul în serviciu, urmând a stabili dacă e necesară impunerea unui prag minim pentru abuzul în serviciu, precum şi valoarea acestuia, în concordanţă cu decizia CCR.

UPDATE Despre pragul la abuz în serviciu

Sofia Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei: Am mandatul expres al conducerii Ministerului, personal al domnului ministru, să transmit că Ministerul Justiţiei intenţionează ca aceste două infracţiuni să facă obiectul unui act normativ separat. Aşa se explică faptul ca Ministerul Justiţiei nu a formulat un punct de vedere.

Şefa achiziţiilor publice din Facultatea de Drept a Univeristăţii Bucureşti: Ne-am pus problema să înţelegem care este punctul de la care intervine răspunderea penală în încheierea contractelor de achizţie publică. Care este linia de demarcaţie? Orice încălcare a legii are apetenţa de a crea prejudiciu? Orice încălcare a legii duce în sfera penală? Este delicat să înţelegi când intervin în sferă penală cu contractările publice. Pentru orice adeverinţă pe care n-ai emis-o în termen legal, e încălcare de lege, dar trebuie ca acel funcţionar să facă şi puşcărie? Trebuie o linie până la care e suficient să-l dau pe funcţionar afară şi să-l pun să plătească. Abia după această linie ar trebui răspunderea penală. În foarte multe ţări ale UE nu se ajunge aşa uşor în penal. Cum o fi să fie şi la noi la fel ca la alţii? Dacă în privat se încheie un contract, iar una dintre părţi nu respectă contractul, lucrurile nu se rezolvă în penal. Să ai un alineat care să spună că totul este în sferă penală nu e în regulă. Orice adeverinţă nedată în 30 de zile poate fi cu puşcărie? Nu cred că se poate aşa ceva. 

Ion Stelian, USR: Am formulat o solictare oficială ca Parlamentul să solicite o poziţie Comisie de la Viena pentru  abuzul în serviciu. Solicitarea mea a fost respinsă pe considerentul că Ministerul Justiţiei a făcut deja această solictare. A făcut ministerul acest demers?

Sofga Moţ: Din declaraţiile domnului ministru, aşa reiese. 

Ion Stelian: La modificarea abuzului în serviciu nu trebuie instituit un prag. CCR nu are un rol de legiuitor pozitiv, nu poate impune legiuitorului un anumit text. În legislaţia din Italia, Portugalia, Suedia, Lituania nu există niciun prag. Trebuie să nu omitem să protejăm şi victimele infracţiunii. aşa că propunerea noastră principală este de a modifica această reglementare sub aspectul precizării foarte clare ce înseamnă „în mod defectuos“. Un prag valoric echivalent cu un salariu minim pe economie este un prag valoric rezonabil. Trebuie să ştiţi că sunt sute de de mii pe români care trăiesc din această sumă. Nu ştiu cum sunt justificate propunerile care vizează 100.000 de lei sau 200.000 de lei. 

Ioan Cupşa, deputat liberal: PNL nu susţine adoptarea unui prag de natură financiară pentru atragerea răspunderii penale pentru cei care săvârşesc infracţiunea de abuz în serviciu.

Marton Arpad, UDMR: De ce Ministerul Justiţiei se gândeşte de mai bine de un an să modifice un articol care a fost declarat neconstituţional? Trebuie modificat. 

Uniunea Naţională a Judecătorilor: Exisăt dosare pe rol în care s-au inciriminat deliberările din hotărârile judecătoreşti. Apreciem că este absolut necesar ca forma infracţunii să fie cât mai bine documentată, pentru că acum are tot felul de interpretări. Solcitarea noastră este să amânăm discuţia până când vom prezenta un studiu despre alte state. 

Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Juriţiei: Parlamentul este în întârziere pentru modifcare aacestui text, cele 45 de zile au trecut demult. Abuzul în serviciu este o infracţiune cu caracter subsidiar, nu este o infracţiune de corupţie. La noi, infracţiunea de abuz a căpătat o altă turnură, îmbracă şi aspecte de copruţie, deşi în opinia mea n-ar trebui să fie aşa. Suntem obligaţi să introducem un parg. 

Parchetul General: Nu orice neeliberare a unei adeverinţe trebuie pedepsită cu puşcrăia, cum nici furtul unui măr de pe o tarabă nu trebuie pedepsit cu puşcăria. Uriaşa majoritate a cauzelor de abuz în serviciu s-au adoptat decizii de renunţare la urmărie penală sau sancţiuni administrative. Doar 378 de dosare din 1000 şi ceva au fost trimise în judecată în ultimii ani. 

Asociaţia Procurorilor: Aşteptăm ca această normă să fie bine reglementată, ca să putem s-o aplicăm. Ca procuror, e greu să spun cât ar trebui să fie pragul, atât timp cât evaluarea nu întotdeauna poate fi evaluată în bani. 

Florin Iordache: Toată lumea aştată o lege. În cel mai scurt timp vom aduce în dezbatere parlamentară un proeict de lege care să ţină cont de deciziile CCR şi ale instituţiilor europene. 

Ion Iordăchescu, Baroului Bucureşti, a propus un prag de 100.000 de lei şi reducerea pedepsei de la maximum 7 ani, cât este în prezent, la cinci ani. „Nu este o infracţiune chiar aşa de gravă“, a spus Iordăchescu.

Steluţa Cătăniciu, ALDE: Când ajungem la abuzul în serviciu, cineva parcă ne extrage orice raţiune logică. Mă bucur că un reprezentat al PNL spune că abuzul în serviciu nu este infracţiune de corupţie. 

   

***

UDMR a propus un prag de 100.000 de lei. „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiillor de serviciu, cu intenţie nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 100.000 de lei, ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau a unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“, este propunerea grupului UDMR. Foarte important, UDMR vrea ca dispoziţiile privind abuzul în serviciu să nu se palice în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative, adică în cazul parlamentarilor.

Grupul Minorităţilor Naţionale şi Uniunea Naţională a Barourilor din România vor un prag valoric similar, dar pedepse mai mari. Pe de altă parte, procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Florin Iordache, propune un prag valoric al abuzului în serviciu de 200.000 de lei şi pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite