Cîţu prezintă PNRR în Parlament: „Nu este un plan politic. Garantează că vom avea o guvernare liberală cel puţin 8 ani de acum încolo” LIVE VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu prezintă PNRR în Parlament. FOTO: Inquam Photos / George Calin
Premierul Florin Cîţu prezintă PNRR în Parlament. FOTO: Inquam Photos / George Calin

În contextul în care a fost acuzat în ultima vreme că nu doreşte să prezinte PNRR-ul în faţa românilor, premierul Cîţu a transmis miercuri, în plenul Camerelor Reunite unde prezintă PNRR, că de fiecare dată a fost dispus să ofere informaţii atunci când a fost invitat „procedural”. Cîţu a afirmat că ţine „foarte mult” la transparenţă  şi profesionalism.

Premierul Florin Cîţu susţine că a văzut „foarte multe interpretări eronate” în spaţiul public cu privire la PNRR, unele dintre acestea „întreţinute cu intenţie”. Astfel, prim-ministrul a transmis că planul este unul diferit faţă de proiectele obişnuite pe fonduri europene, pentru că include „o componentă de reformă”.

„Înainte de a intra în prezentarea PNRR aş vrea sa fac o declaraţie publică, pentru că, de când a apărut acest plan, am fost acuzat că nu vreau să îl prezint. Atăzi sunt aici, pentru că am fost invitat. De fiecare dată am ţinut să vin şi să prezint în faţa românilor, atunci când am fost invitat procedural. Ţin foarte mult la trasparenţă şi la profesionalism.

Pentru că am văzut în spaţiul public foarte multe interpretări eronate, susţinute cu intenţie, românii trebuie să ştie că PNRR este un program diferit, unul care a apărut într-un moment dificil, în cea mai mare criză din ultima sută de ani.  Este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii pentru redresare şi rezilienţă, planul vine şi cu o parte de reformă. Parte de reformă pe care fiecare Guvern şi-o asumă transparent. Nu poţi să faci investiţii fără reformă”, a explicat premierul, miercuri, în Parlament.

Cîţu: „PNRR nu este un plan politic”

Florin Cîţu a subliniat că Guvernul urmăreşte să facă reforme în România pentru că ele au fost amânate „30 de ani”, iar ţara noastră trebuie să treacă la „următorul capitol de dezvoltare”. Premierul a mai transmis că PNRR nu este un plan politic, însă este un plan care garantează că „vom avea  o guvernare pe principii liberare cel puţin 8 ani de acum încolo”, pentru că românii vor aprecia investiţiile care se vor vedea în buzunarele lor.

„Mai sunt câteva lucruri care diferă faţă de ceea ce eram noi obişnuiţi prin fonduri europene. Foarte important, toate investiţiile pe care le facem prin acest program trebuie să fie finalizate până în 2026. Înseamnă că sunt proiecte dure, iar dacă nu le finalizăm, pierdem banii. Ca o paranteză, nu mai strigaţi că  proiectul x sau y nu a fost inclus în PNRR, mai ales Opoziţia. Dumneavoastră ştiti foarte bine cum funcţionează şi ştiti foarte bine că ele nu pot fi incluse în acest plan. A doua parte importantă este componenta verde şi digitalizarea. Două lucruri de care avem nevoie. Vrem să reducem şi gradul de poluare, dar şi să creştem gradul de digitalizare în România.

În ceea ce priveşte reformele, ele au fost amânate 30 de ani şi trebuie să le facem. Nu le facem doar pentru că ne spune cineva, ci pentru că România are nevoie să treacă la următorul capitol de dezvoltare. Facem investiţii, dar pentru asta avem nevoie de reforme. Ele garantează că investiţiile pe care le facem nu mai sunt doar pe hârtie, ci sunt investiţii care vor aduce bunăstare românilor.

Vă asigur că nu este un program politic. Este un plan care garantează că vom avea o guvernare pe principii liberare cel puţin 8 ani de acum încolo. Vor fi investiţii care se vor vedea în buzunarele tuturor românilor”, a transmis Cîţu.

Premierul Cîţu: „Acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor”

Premierul a mai declarat că România va continua să corecteze greşelile din trecut, prin eliminarea risipei banului public şi prin reforma companiilor de stat. Mai mult, Cîţu a transmis că PNRR nu înseamnă reducerea pensiilor sau a salariilor.

„Rolul meu a fost acela de a-I asigura pe partenerii europeni că România va continua să corecteze greşelile din trecut, va elimina risipa banului public, va reforma companiile de stat şi vom face o corelaţie între performanţă şi venit în sectorul public. Aceste reforme şi ceea ce am prezentat eu la Comisia Europeană le garantează partenerilor europeni că România este pe drumul cel bun.

Mai mult, acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor, reducerea pensiilor sau alte scenarii apocaliptice. Din contră, înseamnă un mod eficient de a administra aceşti bani. Că vom putea plăti pensii şi salarii mai mari până în 2030 fără a stabiliza situaţia economică a României. Pe mine mă interesează toţi românii. Prin acest program vom garanta că investiţiile vor merge în toate colţurile României. Toate zonele din România vor benficia de investiţii”, a explicat el.

Cîţu: „Vom trece Carpaţii cu autostrada”

În încheiere, premierul Florin Cîţu a transmis că, prin prisma PNRR, va fi redus decalajul dintre România şi ţările dezvoltate. Printre proiecte, actuala guvernare promite că „va trece Carpaţii cu autostrada”, dar şi că va construi spitale noi. 

„Referitor la suma de 29,2 miliarde. România are nevoie de toată suma pentru a se dezvolta, pentru a arde etape. Etape care au fost întârziate în ultimii ani. Mai mult, România are nevoie de investitori. Vom putea să aplicăm acest PNRR cu investitori, cu companii în principal româneşti. De aceea avem nevoie să eliminăm scenariile din spaţiul public conform cărora nu vom lua toată suma. Vom reduce semnificativ decalajele dintre noi şi ţările dezvoltate. 29,2 miliarde de euro în patru ani de zile.

Aceşti bani se duc către problemele pe care le-am amânat ani de zile: managementul apei (aproape 2 miliarde de euro), împăduriri (1,3 miliarde de euro), managementul deşeurilor (1,1 miliarde de euro). În transport, pentru că în această Guvernare vom trece Carpaţii cu autostrada. Energie regenerabilă (1,6 miliarde de euro), digitalizarea administraţiei publice, care a fost anânată ani de zile (2 miliarde de euro), fondul local pentru tranziţie verde şi digitală (2,1 miliarde de euro), fondul pentru spitale (2,4 miliarde de euro). Da, vom face spitale noi în aceşti ani, lucru pe care nu l-a făcut nimeni în ultimii 30 de ani. Vom avea spitale construite în România în următoarea perioadă. Nu în ultimul rând, România educată, cu 3,6 miliarde de euro. Aşa se distribuie banii în acest proiect. 

Reformele pe care ni le asumăm sunt cele prezentate şi în campania de guvernare. Reforma pensiilor, să ne asigurăm că putem să plătim pensii şi în 2030, reforma companiilor de stat, să ne asigurăm că nu mai plătim bani buni pe găuri negre, reforma administraţiei publice, reforma în justiţie, în transport fără emisii de carbon. Sunt reforme bune pentru români. Dragi români, doar prin investiţii şi reforme putem reduce sărăcia. Nu există altă soluţie. Am să vă spun un secret: este nevoie de toată clasa politică pentru a atinge dezvoltarea României, pentru că este programul românilor”, a conchis Cîţu.

Vezi şi: Ciolacu, la dezbaterea PNRR: Această coaliţie a jmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al Europei către clientele de partid şi firmele sale de consultanţă

George Simion, la prezentarea PNRR în Parlament: Spunem „nu” acestui plan, în numele românilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite