Cîţu, după negocierile cu PSD şi UDMR pe programul de guvernare: Mergem împreună la consultări. Au fost discuţii foarte bune. Vor mai fi două ministere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat că viitorul Guvern va avea două ministere în plus, unul care să se ocupe de mediul de afaceri şi altul de mediul social. Liderul PNL a precizat că partidul său va merge alături de PSD şi UDMR la consultările de la Cotroceni cu şeful statului şi speră ca până la finalul săptămânii să se decidă asupra numelui de premier. Cele trei partide au discutat şi despre creşterea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor.

Florin Cîţu a afirmat că cele trei formaţiuni, PNL, PSD şi UDMR, vor merge împreună la consultările de la Cotroceni. Despre blocarea discuţiilor politice la varianta numirii noului premier, Cîţu a precizat: „Vom găsi o soluţie între noi şi apoi vom merge să i-o prezentăm preşedintelui Klaus Iohannis. Mergem împreună la consultări şi preşedintele României va avea acea propunere pe masă.”

Întrebat despre varianta ca UDMR să aibă propriul premier, în condiţiile în care s-a discutat despre schimbarea prim-ministrului prin rotaţie, astfel încât fiecare partid din coaliţie să aibă o numire, liderul PNL a transmis: „Mie mi se pare firesc acest lucru”.

De altfel, Florin Cîţu a anunţat că în viitorul Executiv se vor introduce două ministere noi. „Noi vrem să fie un minister care să se ocupe direct de mediul de afaceri, cred că va fi un minister care să se ocupe de partea socială. Vom vedea. Vom discuta în coaliţie”, a spus Cîţu, precizând că speră ca până duminică să se pună de acord asupra numelui de premier.

„Au fost discuţii foarte bune. Este normal să fie puţin în contradictoriu la început, dar cred că vom găsi concluzia finală pentru a avea o guvernare pentru români”, a mai precizat liderul PNL.

Întrebat cum le explică românilor faptul că PNL se alătură cu PSD la guvernare, în contextul în care chiar el spunea că nu se va alia cu social-democraţii, Florin Cîţu a afirmat: „Trebuie să ne uităm cum am ajuns astăzi aici. Foştii parteneri au dat mâna cu PSD, nu au mai vrut să dea mâna cu noi şi trebuie să facem o guvernare pentru români. Nu vom abdica de la acele principii şi măsuri pentru care am fost votaţi”.

Nu în ultimul rând, preşedintele PNL a transmis că s-a discutat şi despre majorarea pensiilor, alocaţiilor şi salariilor, lucru cerut de social-democraţi. „Este adevărat, sunt discuţii despre creşterea pensiilor, alocaţiilor şi salariilor şi aici am spus da, suntem de acord. Am crescut pensiile, alocaţiile şi salariile într-o perioadă de criză când nimeni nu făcea asta în Europa. Vom face acest lucru şi acum în contextul traiectoriei deficitului pe care l-am anunţat. (...)

Suntem de acord să creştem pensiile, deja o avem prevăzută în programul de guvernae cu 5% de anul viitor, putem să găsim resurse pentru o creştere puţin mai mare, vom vedea la ce nivel. Trebuie să ne asigurăm că aceste creşteri pot fi plătite şi în viitor, nu doar acum”, a mai explicat Cîţu.

Referitor la impozitarea marilor averi, Florin Cîţu a declarat: "În România, orice venit este deja impozitat. Este vorba dacă vrem să penalizăm suplimentar pe cineva că a muncit şi a acumulat active. Mi nu mi se pare normal acest lucru. Dacă e vorba de evaziune fiscală, bineînţeles că sunt de acord. Nu sunt de acord ca românii care muncesc, îşi asumă riscuri, investesc, au plătit impozite, să venim după să spunem să mai plătiţi ceva că asta înseamnă justiţie socială”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite