Cioloş, despre ridicarea vizelor pentru Canada: „Văd că lucrurile se mişcă; voi ţine legătura cu premierul canadian”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ciolos

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, referitor la ridicarea vizelor pentru Canada, că lucrurile ”se mişcă” şi şi-a exprimat speranţa că până la finalul mandatului său să existe progrese foarte clare şi chiar decizii în acest sens, adăugând, totodată, că va ţine legătura cu premierul canadian Justin Trudeau pe acest subiect.

”Sper eu să vedem progrese foarte clare şi chiar decizii (privind ridicarea vizelor pentru Canada - n.r.) sper eu până la sfârşitul mandatului acestui Guvern. Discuţia pe care am avut-o cu prim-ministrul Trudeau (Justin Trudeau, premierul Canadei - n.r.) a fost una eu consider foarte bună. Dacă înainte de a pleca acolo, dânsul considera că acordul de liber schimb CETA  n-are nicio legătură cu vizele, după această discuţie a înţeles că trebuie să abordeze acest subiect la nivel politic şi că trebuie să pregătească o decizie. Văd că lucrurile se mişcă”, a declarat premierul Dacian Cioloş, miercuri seară, la TVR.

Prim-ministrul a precizat că va ţine legătura cu premierul canadian Justin Trudeau, exprimându-şi, totodată, convingerea că ”vom vedea clarificări legate de poziţia Canadei cât mai repede”.

Premierul a subliniat că în cazul în care nu vor exista aceste clarificări, România, ca stat membru al Uniunii Europene, are ”anumite pârghii” pe care le va folosi.

”Pentru că altfel, sigur, şi noi avem anumite pârghii, ca stat membru al Uniunii Europene, pe care în mod clar le vom folosi, pentru că eu nu pot să concep ca România să semneze un tratat cu Canada, fără ca cetăţenii români să poată să beneficieze pe picior de egalitate cu ceilalţi cetăţeni europeni de acest acord. E simplu”, a punctat premierul Cioloş.

Ministrul canadian al Imigraţiei John McCallum vine sâmbătă la Bruxelles cu scopul de a soluţiona vechea dispută pe tema liberalizării vizelor cu România şi Bulgaria, înainte de reuniunea de săptămâna viitoare a Comisiei Europene (CE) dedicată reciprocităţii în acest domeniu şi pentru a deschide, astfel, calea către ratificarea unui acord de liber-schimb (CETA) între Uniunea Europeană şi Canada, relatează CBC News.

Ottawa se vede nevoită să acţioneze după stabilirea în octombrie a semnării Acordului Economic şi Comerical Cuprinzător (CETA) cu UE. Altfel ea riscă un vot de veto din partea Bucureştiului şi Sofiei, nemulţumite de faptul că românii şi bulgarii sunt trataţi ca cetăţeni europeni de mâna a doua, comentează postul.

Canada şi Statele Unite au primit în aprilie trei luni suplimentare pentru a se conforma politicii UE de reciprocitate în privinţa liberalizării vizelor. Este necesar ca cele două ţări, ai căror cetăţenii nu au nevoie de vize UE, să liberalizeze vizele pentru toţi cetăţenii Uniunii.

Canada le cere în prezent să obţină vize turistice cetăţenilor României şi Bulgariei, în timp ce Statele Unite cer vize cetăţenilor din cinci state membre ale blocului european.

Comisia Europeană urmează să se întâlnească pe 13 iulie să analizeze dacă să impună vize canadienilor şi americanilor.

La jumătatea lunii iunie, în cursul vizitei pe care a făcut-o la Ottawa, premierul Dacian Cioloş i-a înmânat premierului canadian Justin Trudeau o scrisoare comună a şefilor guvernelor român şi bulgar care susţin nevoia de reciprocitate în privinţa vizelor. Ca urmare a convorbirii între premieri, Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei primului-ministru, a avut o întâlnire cu John McCallum, ministrul imigraţiei din Canada, pentru a stabili etapele de lucru pe dosarul Vizelor şi pentru clarificarea unor aspecte tehnice cu privire la regimul vizelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite