Cine sunt Renate Weber şi Norica Nicolai, europarlamentarele excluse din PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarele Renate Weber şi Norica Nicolai, a căror excludere din PNL s-a decis ieri, au figurat de-a lungul timpului în fruntea listelor de la alegerile europarlamentare şi au fost agreate pentru mai multe demnităţi publice.

PNL a decis ieri, într-o şedinţă informală a conducerii, excluderea europarlamentarelor Renate Weber şi Norica Nicolai, după ce acestea s-au opus afilierii la PPE şi au rămas în ALDE. Ambele au comentat decizia la Antena 3 şi au precizat că nu au fost surprinse.

"Adevărul" vă prezintă biografia celor două eurodeputate:

Norica Nicolai (57 de ani) a devenit europarlamentar din 2009, când a fost aleasă pe lista PNL. La alegerile din 2014, Nicolai a fost chiar prima pe lista partidului şi a obţinut un nou mandat în aceeaşi perioadă în care fostul lider al partidului, Crin Antonescu, a anunţat că va propune afiilerea liberalilor la PPE.

Nicolai a absolvit în 1983 cursurile Facultăţii de Drept din cadrul  Universităţii Bucureşti, iar din acelaşi an şi până în 1981 a fost procuror la Procuratura  Olteniţa. Presa a relatat, ulterior, că Nicolai ar fi comis o serie de abateri, în urma cărora a fost nevoită să părăsească magistratura. Drept urmare, în perioada 1991-1993  a îndeplinit funcţia de consilier juridic al societăţii Agrotransport Călăraşi, iar  între anii 1991 şi 1997 a fost avocat.

În 1996, Norica Nicolai s-a înscris în PNŢCD, iar  în perioada 1997-2000 a fost secretar de stat la Ministerul Muncii, în Executivul condus de Victor Ciorbea. În 2000 a fost exclusă însă din PNŢCD, alături de alţi doi colegi, pentru că semnase o scrisoare prin care a anunţat că îl sprijină pe Theodor Stolojan pentru funcţia de preşedinte al României. Nicolai s-a înscris în PNL în acelaşi an, iar la alegerile parlamentare a fost aleasă senator  de Cluj din partea PNL.

Nepoata a votat în locul ei

În 2006,  o nepoată a Noricăi Nicolai a fost surprinsă de camerele de luat vederi pe locul din plen al senatoarei, în timp ce  în Senat se vota o lege aflată pe ordinea de zi. Nepoata senatoarei a votat folosind cartela electronică a mătuşii ei. În urma acestui incident a fost constituită o comisie de anchetă la nivelul Senatului, care a sancţionat-o pe senatoare cu avertisment. Preşedintele PNL de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu, a refuzat să o sancţioneze.  La finalul lui 2007, acelaşi Tăriceanu a desemnat-o  pentru funcţia de ministru al justiţiei, dar fostul preşedinte Traian Băsescu a refuzat numirea.

Nicolai a protestat faţă de afilierea PNL la ALDE încă din vara anului trecut, când a anunţat că nu părăseşte formaţiunea în favoarea PPE. La acea dată, ea s-a pronunţat şi împotriva fuziunii cu PDL.

Cine este Renate Weber

Renate Weber (60 de ani) a absolvit, în anul 1979, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi în acelaşi an, a devenit avocat în cadrul Baroului din Bucureşti, până în decembrie 2004.

În perioada 1993-2004, Weber a deţinut, de asemenea, funcţia redactor-şef al Revistei Române de Drepturile Omului. În 2004, ea a fost numită în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme constituţionale şi legislative a fostului preşedinte Traian Băsescu, până în decembrie 2005, când a demisionat din motive de sănătate.  În ianuarie 2006, la numai o lună de când a plecat de la Cotroceni, Weber şi-a deschis un cabinet de avocatură în cadrul Baroului Bucureşti.

În septembrie 2007, Renate Weber s-a înscris în PNL, iar la nici două luni mai târziu, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, Weber a candidat la alegerile europarlamentare şi a obţinut un post de eurodeputat, după ce a fost prima pe lista liberalilor. De atunci, Renate Weber a mai candidat în 2009 şi în 2014 şi de fiecare dată a obţinut un post în PE.

În toamna anului trecut, după victoria preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale, Renate Weber a anunţat că părăseşte grupul PPE din Parlamentul European, la care liberalii se afiliaseră în urma fuziunii cu PDL, şi revine în ALDE. Revenirea sa în ALDE i-a atras, de altfel, şi excluderea din partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite