CE(x) surpriză ne rezervă PSD sâmbătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiunile dintre Dragnea şi Firea ar putea să aibă efecte negative şi asupra Vioricăi Dăncilă. Foto: Inquam.
Tensiunile dintre Dragnea şi Firea ar putea să aibă efecte negative şi asupra Vioricăi Dăncilă. Foto: Inquam.

Comitetul Executiv al PSD, care va avea loc sâmbătă, pe litoral, ar putea marca sfârşitul unei lungi stări de tensiune internă între social-democraţi. La polul opus ar fi însă adâncirea şi mai puternică a diferenţelor de opinii dintre lideri. Cu doar două zile înainte de şedinţa CEx, surse din interiorul partidului au povestit, pentru „Adevărul”, câteva scenarii posibile.

Potrivit unor surse din interiorul partidului, mai mulţi lideri social-democraţi ar urma să propună, la CEx-ul de la sfârşitul săptămânii, o remaniere guvernamentală, printre schimbări numărându-se inclusiv Viorica Dăncilă. În ciuda susţinerii declarate a liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru Dăncilă, în locul actualului premier ar urma să fie propus ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici a declarat, miercuri seara, într-o emisiune televizată, că ar fi „ipocrit” să nu admită că îşi doreşte o funcţie mai importantă pe scena politică, susţinând astfel una dintre teoriile referitoare la CEx-ul de sâmbătă. „Cine spune că nu este interesat, că nu-l preocupă, că nu şi-ar dori să fie într-o poziţie cât mai înaltă, este ipocrit. Şi eu nu sunt ipocrit, sunt omul care spune lucrurilor pe nume. Nu am de ce să spun că nu mi-aş dori o funcţie cât mai înaltă în zona politică. Dar trebuie să demonstrez”, a spus Teodorovici când a fost întrebat dacă îşi doreşte funcţia de premier.

Printre numele cu greutate care se situează împotriva şefului social-democrat se regăsesc, potrivit unor surse din interior, senatoarea Ecaterina Andronescu, secretarul general adjunct, Codrin Ştefănescu, fostul premier Mihai Tudose, liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, dar şi primarul Capitalei, Gabriela Firea. Voci din PSD nu exclud, însă, nici o lovitură directă la Liviu Dragnea, cu toate că şansele de reuşită pentru un vot împotriva preşedintelui de partid sunt mult mai mici.

Scandal în aşteptare

Alternativa la Liviu Dragnea ar fi, potrivit unor surse citate, chiar primarul general al Bucureştiului, tensiunea dintre Firea şi Dragnea fiind mai mare ca niciodată după scandalul pornit de la mitingul diasporei. „Firea se plânge că Dragnea vrea să o bage la puşcărie pe Cliseru (unul dintre oamenii de încredere ai Gabrielei Firea – n.red.) numai ca să o scape pe Carmen Dan. Aşteptăm ancheta procurorilor să vedem cine a minţit“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.

Disputa Dragnea - Firea are însă un substrat şi mai adânc, amândoi ţintind la a fi candidatul social-democraţilor la prezidenţiale, dar primarul Capitalei fiind momentan favorit în sondajele de încredere. Astfel, sursele din partid susţin că primarul Bucureştiului plănuieşte să-l critice pe Dragnea pentru modul autoritar în care conduce partidul, vrând de asemenea să aducă în discuţie şi scrisoarea Ecaterinei Andronescu, care i-a cerut lui Liviu Dragnea demisia din fruntea PSD ca urmare a violenţelor de la mitingul diasporei. Gabriela Firea va fi susţinută în CEx de vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă, dar şi de Adrian Ţuţuianu şi Marian Oprişan, cei doi fiind printre puţinii lideri PSD care ar vrea debarcarea lui Dragnea de la şefia partidului. Totuşi, şansele ca Liviu Dragnea să fie înlăturat rămân slabe, cel mai prost scenariu pentru actualul lider PSD fiind forţarea unei remanieri guvernamentale cu ajutorul votului şefilor din teritoriu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite