Centenar: prioritatea Guvernului este amnistia penală şi fiscală. În ce stadiu sunt proiectele festive cu patru luni înainte de aniversarea Marii Uniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darius Vâlcov, consilierul premierului Vioricăi Dăncilă, susţine că o Ordonanţă de Urgenţă pentru amnistierea şi graţierea unor fapte penale şi fiscale ar reprezenta „un moment zero în anul Centenar, potrivit pentru toată lumea”. Cât priveşte aniversarea Marii Uniri, Ministerul Culturii a alocat până acum peste 10 milioane de euro, cele mai multe proiecte constând în festivaluri, gale şi târguri locale, dar şi editarea de broşuri, albume şi hărţi

Darius Vâlcov, consilierul de stat al Vioricăi Dăncilă, condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, a susţinut, luni seara, la Antena 3, ideea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru ştergerea datoriilor şi a infracţiunilor de natură penală. Acesta a explicat că proiectul amnistiei fiscale era prevăzut în programul de guvernare şi a încurajat iniţiativa numind-o „un moment potrivit pentru toată lumea”, mai ales „în anul Centenar”.

„Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare, în sensul în care se vorbeşte, la capitolul <<întreprinderi mici şi mijlocii>>, despre restartarea mediului de afaceri. De fapt, acest lucru înseamnă. […] Moment zero în anul Centenar este un moment potrivit pentru toată lumea, pentru că în acel moment zero poate se vor putea spune multe lucruri, care poate astăzi nu se pot spune. Asta e părerea mea, separat de cea de consilier de stat”, a declarat Darius Vâlcov, întrebat dacă Guvernul pregăteşte o OUG privind aministierea şi graţierea unor fapte penale şi fiscale.

În vreme ce unul dintre principalii responsabili pentru proiectarea şi implementarea programului de guvernare al PSD, Darius Vâlcov, consideră că amnistia şi graţierea ar reprezenta modul „potrivit pentru toată lumea” de a aniversa Centenarul Marii Uniri, Ministerul Culturii, prin Comitetul Interministerial, condus de Viorica Dăncilă în calitate de preşedinte şi de George Ivaşcu în calitate de vicepreşedinte, a alocat până în prezent pentru Centenar peste 10 milioane de euro, potrivit ultimului raport publicat pe site-ul Ministerului.

Dintre cele 350 de proiecte aprobate, 86 aparţin autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, şi se ridică la suma de 16.896.865 lei, iar 264 aparţin de unităţile administrativ-teritoriale, având o valoare totală de 33.158.300 lei. Bugetul total alocat Centenarului este de 150 de milioane de lei, adică aproximativ 32 de milioane de euro, bani ce vor putea fi cheltuiţi până în 2023, după cum declara ministrul Culturii la sfârşitul lunii martie.

Cele mai multe proiecte aprobate de Ministerul Culturii pentru celebrarea Marii Uniri constau însă în „editarea de cărţi, albume, hărţi, emisiuni filatelice şi altele asemenea”, dar şi în „festivaluri, gale, manifestări culturale artistice de anvergură”. Cu toate acestea, detaliile despre locul exact al desfăşurării evenimentelor sau perioada în care acestea se vor derula nu mai sunt făcute publice de Minister.

Centenarul nemulţumirilor
Eugen Tomac, liderul PMP, a cerut duminică demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu, acuzând ministerul condus de acesta de lipsă de transparenţă, dar coaliţia de guvernare PSD-ALDE de „îngroparea definitive şi irevocabilă a Centenarului”.

„Majoritatea toxică PSD-ALDE a îngropat definitiv şi irevocabil Centenarul. Guvernul Dăncilă are cu totul alte preocupări în anul care marchează 100 de ani de constituirea României Mari. Din cauza unei guvernări total iresponsabile, am ratat sărbătorirea celui mai important eveniment din istoria românilor. Deşi partidul nostru a făcut numeroase apeluri la mobilizarea şi implicarea întregii societăţi româneşti în celebrarea măreţului act istoric, Executivul PSD-ALDE a dovedit o totală ignoranţă faţă de românii din ţară şi din afară”, a scris Tomac pe pagina sa Facebook.

Nemulţumirile din Opoziţie sunt deja vechi, George Ivaşcu rezistând deja unei moţiuni simple. Ministrul Culturii spunea, atunci, în plenul Camerei Deputaţilor, că „pentru unii, Centenarul ar trebui să fie un mare revelion”.

„M-am frământat şi eu să găsesc răspunsul la întrebarea «Ce este Centenarul?» Noi nu suntem astăzi aici ca să ne certăm, ci ca să organizăm mai bine aniversarea. Pentru unii Centenarul ar trebui să fie un mare revelion cu muzică populară şi bucăţi alese, pe banii românilor. Pentru alţii, un fel de jocuri olimpice ale României, doar ale României, în care să participe fiecare judeţ şi să se întreacă în activităţi cât mai năstruşnice, iar la final pe la 1 Decembrie, seara, să organizăm un imens foc de artificii şi să ne dăm medalii între noi pentru că, nu e aşa, important e să participi”, a spus George Ivaşcu în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite