Cehii, „geloşi” pe Klaus Iohannis. „Primul din regiune merge la Washington preşedintele român Iohannis, care a luat-o chiar şi înaintea polonezilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ziar prestigios din Cehia notează că preşedintele român şi-a depăşit omologii din Cehia şi din Polonia în încercarea de a fi primul lider est-european primit de Donald Trump la Casa Albă. „Hospodarské Noviny” scrie că apropiata întâlnire a lui Iohannis cu Trump „pune capăt visului” preşedintelui ceh Miloš Zeman şi al celui polonez, Andrzej Duda, că vor fi primii din regiune care vor discuta cu omologul american la el acasă.

„Primul din regiune merge la Washington preşedintele român Iohannis, care a luat-o chiar şi înaintea polonezilor”, titrează „Hospodarské Noviny” (HN), adăugând că preşedintele ceh încă aşteaptă o programare la Casa Albă.
În articolul semnat de şeful secţiei de ştiri externe, Martin Ehl, HN scrie că performanţa diplomatică a lui Iohannis are ca bază „parteneriatul extraordinar de strâns” construit în ultimii 20 de ani de Statele Unite şi România, potrvit „Europa Liberă”

Ziarul ceh aminteşte interviul pe care i l-a acordat recent pe această temă ministrul de externe român Teodor Meleşcanu, care spunea că pentru români apartenenţa la NATO şi parteneriatul strategic cu Statele Unite „sunt cei doi piloni cei mai importanţi ai securităţii” naţionale.

Statele Unite au în România două baze militare, cea de la Deveselu şi cea de la Mihail Kogălniceanu, iar Bucureştiul vrea să cumpere chiar anul acesta sistemul antirachetă american „Patriot”, scrie HN, amintind şi că în iulie un număr mare de militari din multe ţări NATO, anume 25.000, din care 11.000 americani, vor participa la exerciţii militare în România.

Cehia, membră în NATO dinaintea României, a ezitat mult în vremea administraţiei lui George W. Bush să-şi dea acordul pentru construcţia pe teritoriul ei a componentelor scutului anti-rachetă american, iar administraţia Obama a lansat apoi alt plan, care nici nu mai conta cu vreun element cehesc. Cehia nu are pe teritoriul său trupe sau instalaţii NATO străine şi nici nu se numără, spre deosebire de România, printre ţările care se pregătesc să cheltuiască cu apărarea cel puţin 2% din PIB, aşa cum cere alianţa.

Preşedintele ceh Miloš Zeman, cunoscut pentru simpatiile lui mai ales faţă de Rusia şi China, spera să fie invitat la Casa Albă încă din primăvară, inclusiv graţie faptului că fosta soţie a lui Trump, Ivana, este cehoaică. Dar recent preşedinţia de la Praga a anunţat că Zeman va merge în Statele Unite „cel mai devreme în septembrie”, pentru că „preşedintele Trump mai are de rezolvat încă multe probleme interne şi internaţionale”. Potrivit altor surse, Casa Albă i-ar fi promis lui Zeman o invitaţie abia pentru aprilie, anul viitor, într-o convorbire telefonică, dar această sugestie încă nu echivalează cu o invitaţie oficială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite