Ce jocuri se fac în Parlament pentru CCR. Troc între PSD şi UDMR. Ponta încearcă să-şi impună vărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Victor Ponta vrea că fostul ministru de Justiţie Robert Cazanciuc, vărul său prin alianţă, să fie noua propunere a PSD pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CCR), după ce Ioan Chelaru s-a îmbolnăvit subit.

Retragerea lui Ioan Chelaru din cursa pentru Curtea Constituţională (CCR) a redeschis competiţia în PSD pentru noua propunere pe care trebuie să o facă Senatul. În paralel cu negocierile pentru a prelua şefia Camerei Deputaţilor, fostul premier Victor Ponta face lobby pentru ca fostul ministru al Justiiei din Guvernul său, Robert Cazanciuc, să devină noua propunere a PSD pentru CCR, potrivit unor surse din PSD.

Înainte de demararea procedurii privind candidaturile la CCR, Ponta a încercat să-i arate lui Liviu Dragnea că Robert Cazanciuc ar fi o variantă bună pentru ca PSD să-l susţină pentru poziţia de judecător la CCR din partea Camerei Deputaţilor.

Trocul dintre PSD şi UDMR

Cazanciuc nu mai era o variantă, după ce PSD a renunţat să mai propună un om al său din partea Camerei Deputaţilor, ca urmare a unui troc politic încheiat cu UDMR. PSD a fost de acord cu propunerea UDMR ca Atilla Varga, deputat timp de şase mandate, să fie votat în funcţia de judecător CCR, în schimbul susţinerii UDMR pentru numirea Irinei Radu în fruntea TVR. După mai multe eşecuri pentru numirea unui nou director al TVR, PSD a reuşit să convingă UDMR să voteze nominalizarea Irinei Radu. Fără ajutorul UDMR, PSD nu reuşea să-şi impună omul la şefia TVR, iar pentru nu a pierde controlul televiziunii publice, Dragnea a cedat condiţiilor UDMR, de a-l vota pe Atilla Varga în funcţia de judecător CCR.

La Senat, PSD îi promisese funcţia de judecător CCR vicepreşedintelui Senatului, Ioan Chelaru, propunere făcută public de Liviu Dragnea. Îmbolnăvirea subită a lui Ioan Chelaru, propunerea iniţială a PSD din partea Senatului, i-a redeschis o portiţă lui Ponta, pentru a insista cu fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc. Victor Ponta şi Robert Cazanciuc sunt înrudiţi prin alianţă, fostul ministru al Justiţiei fiind căsătorit cu Rodica Cazanciuc, verişoara fostului premier. Numai că Robert Czanciuc nu este deloc pe placul social-democraţilor, cărora le-a întors spatele în timpul mandatului său de ministru al Justiţiei.

CCR îşi schimbă componenţa în 2016, odată cu încetarea mandatelor a trei judecători. Astfel, trei membri vor pleca, urmând să fie înlocuiţi de alţi trei, unul propus de preşedinte, unul de Senat şi altul de Camera Deputaţilor.

PSD l-a îmbolnăvit pe Chelaru

Senatorul PSD Ioan Chelaru, favorit să ajungă judecător la CCR din partea Senatului, nu a mai ajuns la şedinţa Comisiei Juridice, unde trebuia să fie audiat alături de ceilalţi candidaţi. Colegii săi au invocat probleme de ordin medical, care l-ar fi ţinut departe pe Chelaru de şedinţa care depindea obţinerea funcţiei de judecător la CCR, pe care şi-a dorit-o dintotdeauna.

Iniţial, social-democraţii au trecut peste absenţa sa şi i-au validat candidatura fără să-l audieze. Cel care i-a mustrat pe social-democraţi pentru forţarea Regulamentului a fost chiar liderul PSD Liviu Dragnea, care a cerut să fie reluată procedura. „Am înţeles că în Comisia juridică a fost audiat chiar şi domnul Chelaru, care nu era prezent, şi sigur că o să se facă din nou comisia, pentru că este totuşi ceva năstruşnic“, a arătat Dragnea, care a spus că Ioan Chelaru nu mai rămâne o variantă pentru CCR. „Odată ce nu a fost astăzi, nu. Am înţeles că nu mai doreşte“, a completat liderul PSD.

Toţi social-democraţii ştiau că cea mai mare dorinţă a lui Chelaru era de a ajunge judecător la CCR şi nimeni nu şi-a putut explica, ieri, ce s-a putut întâmplat. Ioan Chelaru a fost luat în calcul de mai multe ori pentru a fi propus judecător la CCR, ultima dată fiind când Senatul l-a propus pe Toni Greblă. Atunci, Ponta şi Chelaru s-au înţeles să mai aştepte doi ani pentru a prelua un mandat plin, de nouă ani.

În aceeaşi zi, Dragnea i-a convocat pe senatorii PSD şi le-a spus să reia procedura, astfel încât Ioan Chelaru să iasă din cârţile pentru CCR. Imediat, Comisia Juridică s-a reunit şi a decis să-I retragă candidatura lui Ioan Chelaru pentru funcţia de judecător la CCR. Ulterior, plenul Senatului a respins şi celelalte două candidaturi, a Mona-Lisei Neagoe, din partea PNL, şi a Ruxandrei Jipa, care a demisionat fin UNPR, partid care nu a susţinut-o  în demersul său. În această situaţie, procedura de numire a unui judecător din partea Senatului se reia la următoarea şedinţă a conducerii Senatului, urmând ca PSD să vină cu o altă propunere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite