Bogdan Aurescu, consultări cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui SUA, şi mai mulţi înalţi oficiali ai UE

Bogdan Aurescu, consultări cu Jake Sullivan,
consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui SUA, şi mai mulţi înalţi oficiali ai UE

Bogdan Aurescu, liderul diplomaţiei de la Bucureşti. FOTO  EPA-EFE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la o rundă de consultări cu Kaje Sullivan, consilierul pentru securitate naţională a preşedintelui SUA, dar şi cu mai mulţi înalţi oficiali ai UE, în contextul situaţiei tensionate din estul Europei, la graniţa Ucrainei cu Rusia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 20 ianuarie 2022, la o rundă de consultări telefonice cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui Statelor Unite, şi cu miniştri de externe şi alţi înalţi oficiali din Formatul Bucureşti 9 (B9). Schimbul aprofundat de opinii şi evaluări a reconfirmat utilitatea formatului Bucureşti 9 pentru consultări şi coordonarea la nivel Aliat, discuţia având loc în continuarea participării Preşedintelui Klaus Iohannis la convorbirea Preşedintelui Joe Biden cu liderii Formatului de la Bucureşti, în 9 decembrie 2021, a consultărilor telefonice ale ministrului Bogdan Aurescu cu Jake Sullivan şi cu înalţi oficiali din Formatul Bucureşti 9 (B9) din 16 decembrie 2021 şi a discuţiei pe care secretarul de stat american Antony Blinken a avut-o cu oficialii statelor din formatul B9, în data de 3 ianuarie 2022”, arată Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă. 
 
Discuţia a vizat „evoluţiile complexe din Vecinătatea Estică a NATO şi la Marea Neagră, în continuarea eforturilor diplomatice recente privind detensionarea situaţiei de securitate de la graniţa Ucrainei, precum şi pregătirea în continuare a dialogului cu Federaţia Rusă în vederea dezescaladării acestei situaţii prin mijloace diplomatice, fără afectarea valorilor şi principiilor fundamentale ale Alianţei”, potrivit sursei citate.
 
Ministrul Bogdan Aurescu a salutat frecvenţa şi „substanţa consultărilor aprofundate ale SUA cu România şi aliaţii europeni din cadrul Formatului Bucureşti 9 (B9), care transmit un semnal clar şi ferm în privinţa angajamentului puternic al SUA şi al NATO pentru securitatea şi stabilitatea aliaţilor din Flancul Estic”.
 
De asemenea, „ministrul Bogdan Aurescu a transmis mulţumirile României pentru anunţul Preşedintelui american Joseph R. Biden cu privire la creşterea prezenţei militare americane pe Flancul Estic, inclusiv în România, în cazul unei deteriorări a situaţiei de securitate. A arătat că acest angajament al SUA are o importanţă deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care regiunea Mării Negre face parte. Ministrul român al afacerilor externe a subliniat necesitatea continuării, într-o manieră coerentă şi unitară, a eforturilor de întărire a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în vederea asigurării unei descurajări credibile. În acest context, a accentuat importanţa dezescaladării situaţiei de securitate, precum şi faptul că ameninţarea nejustificată cu forţa şi încercările de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii de securitate europene rămân inacceptabile. Totodată, ministrul Aurescu a reiterat importanţa unităţii transatlantice, sprijinul pentru parteneri, precum şi importanţa politicii uşilor deschise a NATO”, conchide sursa citată

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările