Bode, la „Ora Guvernului”, în Parlament: „Un demers politicianist, axat pe obţinerea unui beneficiu de imagine”. Ce temă a fost discutată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Bode FOTO Inquam Photos / George Călin
Lucian Bode FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis în cadrul participării la dezbaterile din plenul Parlamentului, la solicitarea AUR, că a sperat ca subiectul să fie unul „serios şi major”. Ministrul a mai subliniat că dezbaterea reprezintă o premieră, fiindu-i solicitat să se pronunţe pe un subiect care face obiectul unui dosar aflat pe rol, dar şi faptul că i se solicită explicaţii pentru o numire care nu a fost făcută în timpul mandatului său.

Ministrul de Interne a fost chemat dezbaterile cu tema „Calitatea deţinută de domnul secretar de stat Raed Arafat în cadrul Departamentului pentru situaţii de urgenţă” din Parlament, la „Ora Guvernului”, la solicitarea AUR. 

„Particip la această dezbatere în semn de respect pentru Parlament, faţă de activitatea desfăşurată de către dumneavoastră. Am aşteptat înschimb ca subiectul dezbaterii să fie unul serios şi major, în ton cu vremurile pe care le trăim, am sperat să nu fie unul de cancan şi să nu irosim timpul cu dezbateri care nu interesează mai deloc opinia publică”, a declarat Lucian Bode în plenul Parlamentului. 

Adresându-se membrilor AUR din Parlament, ministrul le-a transmis că au „adus în atenţie un subiect aflat la periferia agendei publice. Un subiect de scandal care nu onorează deloc cea mai reprezentativă instituţie a statului român, care este Parlamentul”.  

Ministrul a mai subliniat că în cadrul dezbaterii solicitate de AUR i se cere să se pronunţe asupra unui subiect care face obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţei de judecată. „De altfel, cred că asistăm la o premieră în plenul Camerei Deputaţilor. A fost solicitată o dezbatere despre o persoană şi i se cere Ministrului Afacerilor Interne să se pronunţe pe o speţă care face obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţei de judecată. Mai mult, mi se cere să dau explicaţii despre o numire într-o funcţie care nu s-a petrecut în mandatul meu, s-a petrecut aşa cum bine ştiţi în urmă cu 8 ani. Cred că realizaţi cu toţii absurdul şi penibilul situaţiei şi sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră nu rezonează cu acest mod de a face politică. Un demers politicianist, construit într-un registru revanşard şi axat strict pe obţinerea unui eventual beneficiu de imagine. Un beneficiu mic, egal cu ZERO, în opinia mea”, a mai spus ministrul.

„Cu toţii am jurat pe Constituţie la preluarea mandatului şi vreau să cred că acel jurământ a însemnat ceva pentru toţi, nu doar pentru o parte dintre noi. Separaţia puterilor în stat este un principiu constituţional de bază. Dar pentru unii se pare că respectarea Constituţiei este doar facultativă.

Puterea legislativă nu poate interfera cu puterea judecătorească, iar plenul Camerei Deputaţilor nu este instanţă de judecată”, a mai completat ministrul. 

Potrivit liderului MAI, în situaţia dată, competenţa aparţine instanţei de judecată. „Nu noi decidem aici dacă o persoană este îndreptăţită să ocupe o funcţie în statul român. În situaţia dată, competenţa de a se pronunţa aparţine instanţei de judecată învestite cu soluţionarea unei asemenea cauze. Mă aştept ca pentru liderii AUR să nu fie suficientă nici măcar o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei care ar putea infirma decizia Curţii de Apel Alba Iulia, iar judecătorul să fie chemat în Parlament pentru a-şi explica soluţia juridică”. 

„În ceea ce priveşte numirea secretarilor de stat, ABC-ul legislativ ne învaţă că atât numirea, cât şi eliberarea din funcţie a secretarilor de stat reprezintă atributul primului-ministru. Iar în cazul de faţă vorbim despre o numire în baza unei Decizii din anul 2014 a prim-ministrului de atunci, completată de acte normative subsecvente care evidenţiază calitatea de şef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă a domnului Raed Arafat. Astăzi, domnul Raed Arafat este numit expres ca şef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă, secretar de stat în MAI. Cred că nu persoana care ocupă temporar o funcţie în arhitectura statului român trebuie să ne preocupe aşa mult, ci mai degrabă nivelul de pregătire a persoanei respective, modul de funcţionare a acelei instituţii, rezultatele palpabile şi impactul ei în societate şi asupra vieţilor noastre”, a mai susţinut Lucian Bode. .

Ministrul a mai completat: „Ce lăsăm fiecare în urmă este mult mai important decât discuţia despre persoana în sine. Mă întreb, aşadar, când o să reuşim să depăşim abordările superficiale şi când vom trece la următorul nivel de a înţelege şi face politică? Aş vrea să nu rămână o întrebare retorică şi să acţionăm cât nu e prea târziu. A devenit deja obositor acest fel de a face politică, obositor pentru cetăţeni deopotrivă şi descalificant pentru clasa politică”. 

„Îmi doresc ca acest moment de dezbatere politică să aducă şi un plus, să nu rămână o Oră pierdută din timpul nostru şi a celor care ne urmăresc. De aceea, aş vrea să vă vorbesc despre activitatea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, structură care are o contribuţie uriaşă în societate şi în vieţile noastre. În cei 8 ani de la înfiinţare, DSU, ca parte integrantă a MAI, a demonstrat şi continuă prin fiecare intervenţie să demonstreze atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, că acest sistem dedicat salvării de vieţi excelează şi a reuşit, în timp, să se alinieze standardelor internaţionale.

Acest fapt este confirmat de interesul altor state de a observa mecanismul de funcţionare a acestui sistem de management al situaţiilor de urgenţă şi de a-l implementa în propria lor ţară”, a mai transmis ministrul de la tribuna plenului Parlamentului. 

USR, critici pentru ministru 

„Un soldat disciplinat care serveşte orbeşte interesele de partid şi pe cele ale sistemelor cu epoleţi, ministrul de Interne, Lucian Bode, eşuează până şi la nivel de discurs. Prezent astăzi în Parlament, la ”Ora Guvernului”, ministrul Bode nu a reuşit să explice românilor de ce nu a luat nicio măsură pentru mult invocata reformă a MAI şi nici cum este posibil ca poliţiştii şi jandarmii să ajungă să se întoarcă exact împotriva celor pe care ar trebui să-i protejeze, adică a cetăţenilor”, a transmis USR ulterior, într-un comunicat de presă, arătând că, potrivit Raportului pe 2021 al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România, „Impunitatea a reprezentat o problemă semnificativă la nivelul forţelor de securitate, în special în rândul poliţiei şi jandarmeriei. Ofiţeri de poliţie au fost frecvent exoneraţi în cazuri de presupuse bătăi şi alte tratamente crude, inumane sau degradante”.

Potrivit sursei citate, „USR i-a solicitat ministrului Bode să precizeze câte anchete interne au fost derulate şi câţi poliţişti au răspuns pentru faptele lor abuzive. Din păcate, ministrul Bode a refuzat să răspundă”. De asemenea, formaţiunea a mai cerut „clarificări şi despre acţiunea de kompromat deosebit de gravă desfăşurată împotriva jurnalistei Emilia Şercan”, argumentând că „până în prezent, ministrul Bode nu a oferit explicaţii publice şi nici nu a solicitat derularea, de urgenţă, a unei anchete interne”.

Potrivit USR, ministrul Bode „a refuzat să ofere explicaţii despre avioanele cu ţigări de contrabandă care intră nestânjenite pe teritoriul României şi despre întârzierile inacceptabile în implementarea legii privind protecţia victimelor prin monitorizarea infractorilor cu brăţări electronice”. „USR aşteaptă, asemenea tuturor românilor, explicaţiile ministrului Lucian Bode la toate aceste probleme. Iar dacă ministrul nu este capabil să ofere răspunsuri, poate o face şeful acestuia, generalul plagiator care conduce guvernarea militaro-socialistă”, a mai transmis USR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite