Boc: Orice venit se impozitează pentru sprijinirea unui sistem de pensii care nu se autosusţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a declarat mircuri seară la TVR că lărgirea bazei de impozitare, inclusiv la persoane plătite cu drepturi de autor, este necesară pentru sprijinirea unui sistem public de pensii care nu se poate autosusţine. Şeful Executivului a precizat că nu pot exista excepţii, chiar dacă mare parte din jurnalişti, categoria profesională afectată, contribuie la pensii private.

"Ne plângem că nu avem o sănătate bună, că nu avem un sistem de pensii sustenabil, dar la sănătate aproximativ 10 milioane de oameni sunt scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări de sănătate. Ne plângem că nu avem bani suficienţi să plătim pensiile, dar avem excepţii în toată linia cu privire la plata contribuţiilor de tot felul. Atunci s-a decis lărgirea bazei de impozitare, ca toţi cei care au un venit - cu protejarea, de exemplu, în cazul drepturilor de autor a acelora care sunt autori cu adevărat şi creează, nu acelora care sunt şi şoferi, şi măturători într-o instituţie - să beneficieze de o asemenea prevedere. Deci, practic, prin ceea ce facem noi doar încercăm să aplicăm aceste lucruri, şi anume facilităţile pentru cei care au drept de autori pentru aceia care cu adevărat sunt creatori în domeniile artă, cinematografie, teatru", a spus Boc.

Premierul a declarat că tot ceea ce urmăreşte Exeutivul este impunerea principiului că orice sursă de venit se impozitează.

Întrebat dacă în aceste condiţii nu există riscul ca angajaţii, în loc să işi ia salariul pe drepturi de autor, să fie plătiţi la negru, iar evaziunea fiscală să prolifereze, premierul a răspuns că acest lucru se întâmplă în prezent.

"De exemplu, în domeniul jurnalismului, ştiu că la prima vedere pare foarte facil pentru un jurnalist să ia parte pe cartea de muncă, salariul minim, şi să primească pe drepturi de autor foarte mulţi bani ca diferenţă, pentru că plătesc 10%, şi nu 16%, nu plătesc CAS, dar există două probleme: în primul rând, când iese în şomaj, mulţi dintre aceştia nu pot beneficia nici măcar de ajutor de şomaj, iar când ajung la pensie nu au contribuit cu nimic şi nu pot nici să îşi ia pensie", a spus premierul.

Emil Boc a declarat că nu ar trebui să ne mai mire că avem un sistem public de pensii nesustenabil dacă toţi par a fi dispuşi să-l evite.

"Atunci să nu ne mirăm că sistemul public de pensii nu se mai poate autosusţine, dacă toţi îl evităm. Pentru că acest principiu merge pe baza solidarităţii: generaţiile actuale plătesc pensiile generaţiilor anterioare, că sistemul acesta de pensii nu este conceput după principiul «eu atâţia bani am contribuit, atâţia bani primesc». Principiul este acela al solidarităţii, aşa este construit sistemul nostru de pensii: generaţiile actuale plătesc pensiile generaţiilor anterioare, după cum generaţiile viitoare vor plăti pensiile generaţiilor noastre. Atunci, dacă tot facem excepţie, cine o să mai susţină sistemul acesta ? Ceea ce s-a făcut este doar să se poată respecta cadrul acesta de lărgire a bazei de impozitare", a spus Boc la TVR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite