Blocaj în PNL pe tema şefiei Finanţelor. De ce nu vor liberalii propuşi de Orban să preia ministerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalii sunt puşi să aleagă între Ludovic Orban şi Florin Cîţu. FOTO Inquam Photos
Liberalii sunt puşi să aleagă între Ludovic Orban şi Florin Cîţu. FOTO Inquam Photos

Lupta din PNL are ecou şi în Guvern, miza fiind şefia unuia dintre cele mai importante ministere. În timp ce Ludovic Orban a avansat trei nume de liberali, dar care fug de această funcţie, premierul are un alt favorit.

Interimatul lui Florin Cîţu la Ministerul Finanţelor va expira pe 22 august, când are loc trecerea celor 45 de zile în care poate gestiona această instituţie. Surse din echipa premierului au precizat pentru „Adevărul” că una din variantele luate în calcul este să nu fie numit un ministru nici după cele 45 de zile, pentru a aştepta să treacă alegerile de la Congresul din 25 septembrie. Însă acest lucru ar însemna că Finanţele nu au ministru aproape o lună, iar activitatea instituţiei să fie aproape complet blocată.

A doua variantă ar fi ca preşedintele României să accepte liberalul dorit de premier la şefia ministerului. Favoritul cert pentru funcţie este Dan Vîlceanu, unul dintre politicienii cei mai apropiaţi de Florin Cîţu, dar care nu este agreat de şeful statului, susţin surse politice. Prin urmare, Cîţu încearcă să găsească o soluţie pentru a nu fi nevoit să numească un ministru al Finanţelor, altul decât Vîlceanu. Un prim motiv este că vrea să aibă un om de mare încredere la ministerul care decide unde merg banii de la stat şi cu care trebuie să colaboreze constant. Un al doilea motiv este apropierea rectificării bugetare, planificată pentru finalul lunii august, pe care şeful Guvernului vrea să o controleze, dat fiind că are loc înainte de Congresul din 25 septembrie.

Variantele lui Orban

Ludovic Orban a declarat, săptămâna trecută, că în partid sunt numeroşi liberali capabili să preia şefia Finanţelor şi că Florin Cîţu e aşteptat în Biroul Politic Naţional, pentru a decide noul ministru. Preşedintele PNL a şi avansat trei nume: Bogdan Huţucă (preşedidntele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor), Sebastian Burduja (deputat şi fost secretar de stat la Finanţe) şi Lucian Heiuş (actual secretar la Finanţe). Chemarea în BPN are loc pentru că Ludovic Orban încă reuşeşte să controleze forul liberal. 

Liderul PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, a fost primul care a declinat public propunerea făcută, într-o declaraţie dată în exclusivitate pentru „Adevărul”. „M-am gândit şi la acest lucru şi am ajuns la concluzia că acceptarea acestei funcţii ar putea fi interpretată ca implicând şi filiala. Cred că toţi colegii mei liberali trebuie să aibă libertatea deplină de a alege pe 25 septembrie fără a se gândi că preşedintele filialei are vreo datorie faţă de unul dintre candidaţi”, a afirmat Huţucă, lider care le-a cerut şi colegilor săi din filială să nu forţeze plasarea PNL Constanţa într-o tabără sau alta.

Contactat de „Adevărul” pentru o reacţie privind propunerea sa ca varianta pentru Ministerul Finanţelor, Sebastian Burduja nu a vrut să comenteze. Pe de altă parte, surse politice au precizat pentru „Adevărul” că Orban l-a contactat pe Burduja pentru a-i face această propunere, însă liderul PNL Sector 1 nu i-a dat un răspuns. De altfel, Sebastian Burduja a anunţat prin intermediul unui comunicat de presă că organizaţia pe care o conduce evită să-şi anunţe susţinerea pentru un candidat sau celălalt, iar că în momentul în care vor fi prezentate moţiunile lui Florin Cîţu şi Ludovic Orban, filiala ar putea să le valideze pe amândouă.  

Premiera din filiala lui Burduja a fost faptul că membrilor nu li se va indica modul cum să voteze, o explicaţie fiind faptul că în această organizaţie sunt susţinători ai ambelor organizaţii. „Vom decide obiectiv şi fiecare delegat al PNL Sector 1 va vota, la congresul din 25 septembrie, aşa cum îi dictează conştiinţa şi principiile. Şi, în acelaşi spirit liberal, fiecare coleg din filiala PNL Sector 1 are şi va avea libertatea – dar şi răspunderea – de a alege cea mai bună cale pentru PNL şi pentru România”, a fost anunţul liberalilor din Sectorul 1.

„Adevărul” a vrut să afle şi poziţionarea lui Lucian Heiuş pe tema unei eventuale numiri la şefia Finanţelor, dar liberalul nu a răspuns apelurilor. Potrivit unor surse din PNL, Heiuş este cel mai prudent dintre liberalii menţionaţi, fără a emite vreo pretenţie pentru această funcţie, în condiţiile în care el este deja secretar de stat la Finanţe, iar poziţia sa în stat depinde de bunăvoinţa premierului. Heiuş a mai fost în cărţi pentru şefia ministerului în februarie 2020, când era parte din prima formulă guvernamentală a Cabinetului Cîţu. În prezent, Lucian Heiuş şi-a anunţat sprijinul pentru Florin Cîţu la Congresul din 25 septembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite