Barna, despre legea privind educaţia sexuală în şcoli: Copiii cei mai vulnerabili nu au şansa să participe la aceste ore, decât dacă părintele îşi dă acordul

Barna, despre legea privind educaţia sexuală în şcoli: Copiii cei mai vulnerabili nu au şansa să participe la aceste ore, decât dacă părintele îşi dă acordul

Dan Barna FOTO Dan Barna / Inquam Photos / George Calin

Dan Barna a afirmat că legea privind educaţia la sănătate, inclusiv educaţia sexuală retrimisă de către preşedinte spre reexaminare Parlamentului nu oferă posibilitatea copiilor cei mai vulnerabil să beneficieze de astfel de ore, decât dacă părintele îşi dă acordul în acest sensn şi că este „o lege medievală” care obligă în continuare „generaţii de tineri şi tinere să facă lecţia de educaţie sexuală în spatele şcolii sau în toaletă”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Un alt subiect care este în dezbatere parlamentară şi e foarte bine că s-a reuşit deblocarea lui este legea privind educaţia pentru sănătate, aşa-numita lege pentru educaţie sexuală, şi aici poziţia este foarte clară - preşedintele a retrimis-o în Parlament tocmai din acest motiv. E de neacceptat ca exact acei copii care sunt cei mai vulnerabili să nu poată participa pentru că părinţii lor nu sunt conectaţi la agenda publică, ca să fiu elegant, exact acei copii nu au şansa să participe la ore de educaţie sexuală pentru că aşa cum este legea acum se spune că la ora de educaţie pentru sănătate, implicit educaţie sexuală, un copil participă doar dacă părintele merge cu el de mână şi îşi dă acordul”, a spus Dan Barna, la finalul şedinţei de luni a Biroului Politic al formaţiunii. 
 
El a adăugat că această lege precizează că la astfel de ore vor participa doar copiii ai căror părinţi sunt responsabili.
 
„În loc să avem, şi asta e poziţia susţinută de USR PLUS, un mecanism prin care acei părinţi care din considerente religioase sau orice alte considerente îşi retrag copiii de la ora respectivă, şi este într-adevăr dreptul lor, avem o lege care spune că la oră participă doar acei copii cu cei mai responsabili părinţi. Ori în felul ăsta obligăm în continuare generaţii de tineri şi tinere să facă lecţia de educaţie sexuală în spatele şcolii sau în toaletă”, a completat Barna.
 
Liderul USR PLUS a mai spus că acest act normativ trebuie să fie făcut în interesul copiilor.
 
„Trebuie să ne gândim la copii şi nu la himerele medievale ale părinţilor. Cei care trăiesc încă în Evul Mediu pot să-şi asume lucrul ăsta, dar să-şi asume retragerea copilului, nu statul să vină să spună copiii n-au dreptul la educaţie sexuală şi doar părinţii înţelepţi şi cărora le pasă de copii pot să-şi ducă copilul la oră. Este o lege medievală şi este regretabil că am văzut, de la PSD nu ne mirăm, dar am văzut şi parlamentari PNL susţinând această iniţiativă”, a mai explicat Dan Barna.
 
Acesta a precizat că legea este în prezent la Senat, „în aceeaşi formă în care preşedintele a trimis-o înapoi”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările