Efectul atentatelor. România întăreşte legislaţia pentru a oferi competenţe mai mari serviciilor secrete în lupta împotriva terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Hellvig, şeful SRI FOTO Eduard Enea
Eduard Hellvig, şeful SRI FOTO Eduard Enea

În urma prezentării unei analize privind riscurile teroriste la adresa României, preşedintele Comisiei SRI Georgian Pop a vorbit de o modificare a legislaţiei, în sensul în care serviciile secrete să aibă competenţe mai mari pentru prevenţia eventualelor atacuri teroriste.

UPDATE Preşedintele Comisiei de control a SRI, Georgian Pop:  Am solicitat şi am primit răspunsuri de la SRI privind posibilele evoluţii şi estimările privind dinamica operativă din acest domeniu. Concret sunt câteva evoluţii îngrijorătoare. Atât cooperările cu serviciile partenere din statele UE şi NATO s-au intensificat în schimbul de infromaţii privind terorisimul, cât şi cooperarea în plan intern cu celelalte instituţii, în special cu MAI,  cu SIE, cu Ministerul Apărării, au crescut de ieri ca intensitate. Măsurile specifice de prevenţie, de patrulare s-au intensificat, scopul fiind menţinerea nivelului actual de alertă teroristă. În perioada următoare, mai ales fiiind date ultimele evoluţii şi negocieri dintre Turcia şi UE,  în momentul în care va fi liberalizată circulaţia cetăţenilor turci, adică vizele vor fi ridicate pentru cetăţenii turci, măsurile de supraveghere şi de prevenţie vor trebui să fie mult mai multe. Există zeci  de mii de cetăţeni turci care sunt simpatizanţi sau afiliaţi unor organizaţii de tip jihadist. Activitatea de prevenţie şi de monitorizare trebuie crescută ca intensitate în România ca să fim siguri că acei cetăţeni  care tranzitează teritoriul ţării nu comit, nu organizează şi nu pregătesc atentate teroriste pe teritoriul României. Este un trend european. În ultimele şase luni în peste 20 de state din UE legislaţia în domeniul s-a modificat în sensul creşterii competenţelor privind prevenţia pentru serviciile de informaţii. Există o directivă din decembrie anul trecut în Comisia Europeană privind combaterea terorismului.

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Georgian Pop, a solicitat SRI să le transmită propunerile de modificare a legii în domeniul securităţii, ca urmare a atentatelor teroriste din Bruxelles. Comisia se va reuni, mâine, şi va prezenta perspectiva riscurilor teroriste cu care se confruntă România.

„Am solicitat conducerii SRI să ne trimită un document, care este evaluarea de etapă privind perspectiva riscurilor teroriste pentru România şi brigada antiteroristă şi tot sistemul antiterorist din România, ce solicitări au privind instrumentele de tip juridic pentru a-şi face treaba de prevenţie mult mai bine", a spus Pop.

Preşedintele comisiei de control al SRI a adus în discuţie două proiecte de legi controversate, ambele declarate neconstituţionale. „Nu avem reglementată încă, după foarte mult timp, chestiunea cu cartelele pre-pay. Cred că pe zona ameninţării teroriste e o vulnerabilitate pentru noi toţi. Nu avem reglementată legea securităţii cibernetice. Teroriştii comunică între ei în spaţiul virtual. Cred că este o responsabilitate a tuturor, în special a politicienilor, să propunem acele instrumente legislative şi juridice care să asigure echilibrul corect între respectarea drepturilor la viaţă privată, dar şi capacitatea de asigurare a securităţii naţionale a României, în special eficienţă pe antiterorism, astfel încât dreptul la viaţă să fie asigurat“, a mai spus Georgian Pop.

El a precizat că, în momentul de faţă, în România sistemul de prevenţie pe dimensiunea antiteroristă a fost menţinut pe ”albastru - precaut”, ceea ce înseamnă un nivel relativ scăzut.

„Vă asigur că menţinerea acestui nivel înseamnă foarte multă muncă de prevenţie. Ofiţerii şi subofiţerii muncesc non-stop pentru a monitoriza şi pentru a preveni să se întâmple ceva la noi în ţară", a spus el, adăugând că, în urma noului acord UE - Turcia, cetăţenii turci, printre care şi simpatizanţi ai unor grupări teroriste, vor putea intra fără viză în Europa, inclusiv în România.

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Alte două deflagraţii au avut loc ulterior între staţiile de metrou Maelbeek şi Schuman, în apropierea sediului Comisiei Europene. Iniţial au existat relatări privind mai multe explozii la metrou.

Dragnea, dispus să ofere mai multă putere SRI

Preşedintele PSD Liviu Dragnea crede că marea corupţie ar trebui să fie considerată ameninţare la adresa securităţii naţionale, arătând că ordonanţa privind interceptările va fi modificată, în sensul în care serviciile secrete să dobândească mai multă putere în lupta împotriva terorismului.

„De 7, de 10 zile de când a intrat în vigoare decizia CCR s-a pierdut foarte mută informaţie, este un gol şi nu este bine. Vedeţi ce se întâmplă în Europa. Avem obligaţia să asigurăm pentru statul român capacitatea investigativă, să nu fie ştirbita absolut deloc. Statul trebuie să aibă capacitatea să ne protejeze de războiul hibrid şi ameninţările asimetrice, precum şi lupta anticorupţie”, a spus preşedintele PSD.

Dragnea consideră că serviciile secrete trebuie să beneficieze de instrumentele de investigare şi capacitate de protecţie a cetăţeanului.

„Cred că această criminalitate economică, financiară, cibernetică, traficul de droguri, marea corupţie, trebuie  să fie introduse prin lege ca riscuri la adresa securităţii naţionale. Trebuie să avem o abordare extrem de serioasă, fără patimă, fără glume. Nimeni nu îşi doreşte să vadă soldaţi înarmaţi pe stradă, asta poate duce la concluzia că este un faliment al sistemului informativ.“ a mai spus Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite