Analiză. Factorul Băsescu. Candidatul PMP ar putea să o facă pe Firea primar pentru încă un mandat: „Are o experienţă uriaşă. Îi joacă cum vrea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu rămâne în continuare un candidat redutabil FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Traian Basescu rămâne în continuare un candidat redutabil FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Candidatul Traian Băsescu la Capitală ar rupe din voturile lui Nicuşor Dan, nu din ale Gabrielei Firea. Mai mult, dezbaterile faţă în faţă l-ar avantaja pe fostul preşedinte, considerat de specialişti fără adversar la acest capitol.

Europarlamentarul Traian Băsescu e considerat de USR, PNL, dar şi de propriul partid politicianul care va rupe din voturile lui Nicuşor Dan. A recunoscut atât Băsescu, dar şi liderii partidelor văzute drept adversare acum, adică Dan Barna şi Ludovic Orban. Şi datele de la ultimele alegeri dau dreptate acestora.

La alegerile parlamentare din 2016, când Băsescu a deschis lista PMP din Bucureşti pentru Senat, Băsescu a reuşit să scoată peste 9%, cel mai bun procent fiind cel din Sectorul 1, acolo unde fostul preşedinte a obţinut 10,70%. Cu Traian Băsescu cap de listă, PMP a obţinut la europarlamentarele de anul trecut 8%.

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi sociologi şi analişti politici în ceea ce priveşte impactul pe care l-ar putea avea candidatura europarlamentarului PMP, un politician care a câştigat de două ori Primăria Capitalei în 2000 şi 2004.

Sociologul Mircea Kivu e de părere că Băsescu va reuşi să ia voturile electoratului fidel al fostului preşedinte, adică în jur de 9%. „Pe acolo cred că va lua. Eventual va mai lua puţin din voturile lui Nicuşor Dan. Nu cred că de la Firea. Cine l-ar vota pe Băsescu, în niciun caz nu ar fi votant de Gabriela Firea”, a declarat Kivu pentru „Adevărul“.

La rândul său, sociologul Alfred Bulai consideră că Băsescu îşi va vinde scump pielea şi că Nicuşor Dan e cel care pierde de pe urma candidaturii fostului preşedinte. „Băsescu ştie că nu poate să câştige. Important pentru Băsescu e să ia un număr mare de voturi şi peste 5%, ca să arate că poate juca şi în toamnă la parlamentare. Băsescu nu le ia de la PSD-işti, ci de la dreapta. Dacă erau doar doi candidaţi, Nicuşor Dan şi Firea, candidatul dreptei câştiga, pentru că sunt mai mulţi anti-PSD-işti în Bucureşti decât oameni de stânga. Dacă se împart voturile, situaţia se complică. Teoretic, Firea pierde voturi doar pe Sectorul 3, unde Negoiţă e din alt film acum”, a afirmat Bulai pentru „Adevărul“. 

Problema apariţiei mai multor candidaţi pe acelaşi segment politic e semnalată şi de analistul politic radu Delicote. „În mod cert, alegerile într-un singur tur avantajează partidele mari, cu bună organizare teritorială şi la fel se va întâmpla şi în cazul Bucureşti. Candidatura lui Traian Băsescu, în acest context, înseamnă două lucruri: 1. Reacţia PMP la concentrarea PNL şi USR-PLUS în jurul candidaturii lui Nicuşor Dan, fără a include şi partidul fostului preşedinte Traian Băsescu. 2. Într-un context de prezenţă scăzută la vot, fie datorat poate contextului social în care ne aflăm (pandemie – creşterea constantă a cazurilor zilnice), fie datorat unor nemulţumiri punctuale, fie datorat chestiunilor administrative (lipsa buletinului sau vizei de flotant de Bucureşti), actualul primar pleacă cu prima şansă, restul de voturi doar împărţindu-se între contracandidaţi. Regula de manual arată cu cât sunt mai mulţi concurenţi, cu atât scad şansele de reuşită ale candidatului de pe locul doi”.  

„Băsescu îi joacă cum vrea“

Sociologul Alfred Bulai subliniază faptul că Băsescu va fi politicianul care va atrage atenţia asupra sa în campanie, dacă se află pe buletinul de vot pentru locale. „Nicuşor Dan nu e iubit nici de toţi USR-iştii, nici de toţi PNL-iştii. Aşadar, nemulţumiţii s-ar duce spre Băsescu. Contează strategia mult. Băsescu are o experienţă uriaşă. Îi joacă cum vrea. Îi rupe, cum se spune la noi. E cel mai bun comunicator. Strategia celorlalţi cred că va fi să-l evite în confruntare. Băsescu reuşea să apară la ştiri şi pe vremea lui Năstase, când era interzis la televiziuni şi ziare. Dau un singur exemplu: Năstase a făcut o copertină la Guvern, ca să nu mai fie plouaţi când ajung la Palatul Victoria. Băsescu a venit cu excavatoare să o dărâme. Toată presa a relatat evenimentul. E un personaj care dă cu oricine de pământ fără probleme”, a explicat Bulai. De altfel. Bulai consideră că Nicuşor Dan e dezavantajat şi pentru că e cel mai slab comunicator dintre candidaţii anunţaţi pentru Capitală.

Mult mai rezervat în ceea ce priveşte candidatura lui Băsescu e analistul politic Radu Delicote. Acesta susţine că tot aparatul de partid va conta: „Nu cred că va rupe voturi, ci cred că un bazin electoral care a votat PMP la prezidenţiale (bazin care a votat pe listele permanente, nu pe cele suplimentare) va merge în continuare cu PMP şi în acest caz. Miza reală a acestor alegeri constă în mobilizarea electorală, în felul cum candidaţii reuşesc (sau nu) să convingă oamenii să iasă din casă în ziua votului. Să nu uităm, indiferent de percepţia legată de acest virus, Bucureştiul este fruntaş la cazuri raportate la 24 de ore”, a precizat Delicote.

Tăriceanu, alt veteran intrat în luptă

Băsescu nu e singurul candidat cu experienţă care intră în lupta pentru Capitală. Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, va încerca şi el să ridice ALDE la aceste alegeri, pentru a obţine cât mai multe mandate de consilier. Referitor la Tăriceanu, Bulai a precizat că probabil va rupe din voturile dreptei şi ale lui Firea, însă fostul premier nu va avea vreun cuvânt considerabil de spus în lupta pentru primărie, mai ales că ALDE nu mai e acum la putere. „Nu cred că ia mai mult de 1%”, e şi predicţia sociologului Mircea Kivu referitoare la Tăriceanu.

În schimb, analistul Radu Delicote susţine că Tăriceanu va fi votat doar de electoratul său de bază: „un candidat cu un bazin electoral de votanţi duri, foarte fideli care doar îşi vor manifesta «simpatia electorală» ca exerciţiu democratic”, explică Delicote.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite