Alegeri prezidenţiale 2014. Cine sunt liberalii care au trădat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva lideri ai PNL nu au tras destul de mult pentru Klaus Iohannis la alegeri, astfel încât scorul scos de candidatul liberal a fost mult mai mic decât obţinuse partidul la alegerile europarlamentare.

Liderii ACL i-au acuzat de trădare pe baronii liberali care, la alegerile de duminică, au obţinut scoruri cu mult sub aşteptări şi au sporit diferenţa dintre Klaus Iohannis şi rivalul său. Marţi dimineaţa, preşedintele PDL Vasile Blaga şi prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban au discutat, într-o videoconferinţă,cu liberalii din ţară şi au cerut explicaţii referitoare la rezultatele slabe înregistrate duminică în Muntenia şi în Moldova, în special în judeţele unde PNL a obţinut scoruri bune în urmă cu doar cinci luni, la europarlamentare.

O diferenţă semnificativă între rezultatele de la alegerile europene şi cele de la prezidenţiale s-a văzut la Călăraşi, unde şeful filialei PNL, Răducu Filipescu, este un apropiat al lui Crin Antonescu. Aici, PSD a obţinut duminică 49% din voturi, iar Iohannis, 27%. În schimb, la scrutinul din 25 mai, Filipescu a obţinut 34,9% din voturi, cu peste două procente în faţa PSD, care a luat 32,5%.

Un alt lider cu greutate al PNL care a dezamăgit este Marian Petrache, şeful judeţului Ilfov. Iohannis a obţinut un scor de 27,7%, în timp ce PSD a primit 39,9% din voturi. La europene, în schimb, PNL a reuşit să câştige în Ilfov 29,5% din voturi, în timp ce PSD a obţinut 36,3%. Înfrângerea este şi una de imagine, pentru că organizaţia PSD Ilfov este condusă de Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al lui Ponta.

Probleme au fost şi la Botoşani, unde şeful Consiliului Judeţean este membrul PNL Florin Ţurcanu. Acolo, premierul Victor Ponta a obţinut 55,59%, în timp ce Iohannis a primit 22% din voturi, în condiţiile în care prezenţa a fost de 42,9%. La europene, PSD a obţinut doar 41,5% în judeţul condus de Ţurcanu, în timp ce PNL a luat 20,19% din voturi, cu o participare la vot de numai 32%.

Rezultate slabe a obţinut şi preşedintele CJ Giurgiu, liberalul Vasile Mustăţea, care este suspectat de blat, în condiţiile în care a pierdut majoritatea în Consiliu. Dacă la europene Mustăţea a obţinut un scor de 18,5% pentru PNL, la alegerile prezidenţiale Iohannis a luat aici doar 15,4%, în timp ce Ponta a primit 61% din voturi. Admonestat a fost şi liderul PNL Hunedoara, Mircea Moloţ. Ponta a obţinut 43,5% din voturile hunedorenilor, iar Iohannis a primit 31,6%. La europarlamentare, însă, PSD a obţinut un scor cu aproape şapte procente mai scăzut: 37%.

PDL, la butoane
Preşedintele PDL Vasile Blaga, cel care coordonează campania lui Klaus Iohannis,  şi-a luat măsuri de precauţie. El şi-a îndemnat oamenii din PDL să acţioneze independent în cazul în care constată, în al doilea tur, că liberalii nu se mobilizează suficient. De altfel, relaţia dintre PNL şi PDL s-a răcit puţin, după ce Klaus Iohannis a anunţat că nu are nevoie pentru turul doi de susţinerea niciunui alt fost candidat, în timp ce unii lideri ai PDL cred că Iohannis ar trebui să discute cu Monica Macovei şi cu Elena Udrea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite