Alegeri prezidenţiale 2014. Dragnea: De ce să nu-l susţină BOR pe Ponta, dacă alte culte îl susţin pe Iohannis?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, miercuri, la Slatina, cum vede implicarea unor preoţi ortodocşi în campanie, el răspunzând: "De ce dacă preoţii de la alte culte religioase îşi îndeamnă credincioşii să voteze cu Iohannis, de ce BOR nu are dreptul să facă lucrul ăsta?".

"Vreau să spun un lucru în care cred foarte mult şi îl spun nu cu patimă, ci ca o constatare: De ce dacă preoţii de la alte culte religioase îşi îndeamnă credincioşii să voteze cu Iohannis, de ce BOR nu are dreptul să facă lucrul ăsta?", a spus Dragnea.

"De ce un preot nu are dreptul să-şi apere credinţa ortodoxă, de ce trebuie să fim noi mai umili, creştin-ortodocşii?", a adăugat Dragnea.

Toate cazurile în care preoţii s-au implicat în campania electorală vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească, a declarat marţi, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.

"Cazurile izolate de încălcare a hotărârii Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit cărora clerului ortodox îi este interzis să facă politică partizană şi să se implice în campanii electorale, vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească", a spus Stoica.

Preoţii clujeni au primit, în campania electoral pentru prezidenţiale, o circulară din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, prin care li se spune să-i îndemne pe enoriaşi să meargă la vot în turul doi al alegerilor prezidenţiale, din 16 noiembrie, pentru a alege un preşedinte „creştin ortodox”, se arată într-un material difuzat pe TVR Cluj. Reporterii au sunat mai mulţi preoţi din judeţ şi s-au dat drept reprezentanţi ai Centrului Eparhial pentru a-i întreba dacă au primit circulara respectivă. Iată una dintre conversaţiile purtate de reporter cu un preot clujean: „Preot: Da, da! Am primit, am primit. R: Şi e în regulă? Ştiţi cum trebuie să le spuneţi?  R: În ideea că oamenii trebuie să meargă din nou la vot. Că trebuie să alegem un preşedinte creştin ortodox, român...din ce am înţeles eu.” Reprezentanţii Mitropoliei dar şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei neagă aceste acuzaţii: „Sunt întrebări scoase din context”, a spus Constantin Stoica.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite