Alegeri locale. Câţi jurnalişti din ţară renunţă la gazetărie pentru primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi jurnalişti au intrat în cursa pentru alegerile locale. Cei mai cunoscuţi sunt Gabriela Firea şi Robert Turcescu, care concurează pentru fotoliul de primar al Capitalei. Însă nu sunt singurii. „Adevărul“ vă prezintă tabloul candidaţilor-jurnalişti.

În prag de campanie electorală, sondajele o indică pe Gabriela Firea ca favorită pentru Primăria Capitalei. Aşadar, o fostă jurnalistă, ba chiar şi directoare de reviste în trustul Intact, are mari şanse să conducă Bucureştiul în următorii patru ani. Gabriela Firea nu este novice în politică: de patru ani e senator PSD, iar în ierarhia partidului ocupă funcţia de viepreşedinte. Firea va concura cu Robert Turcescu, alt candidat cu ani buni de gazetărie în spate. Şi Turcescu, candidat PMP, a avut conexiuni cu lumea politică, însă cu acea parte mai puţin văzută. Turcescu,într-o spovedanie televizată, s-a autodeconspirat ca ofiţer acoperit, un episod pe care evită să-l explice. „Nu am răspuns niciodată, nici ca jurnalist, nici în alta ipostază, la ordinele vreunui serviciu secret“, a spus Turcescu, într-un interviu pentru Hotnews.ro.

La Sectorul 1, ALDE mizează pe Laura Chiriac, fostă jurnalistă la Realitatea TV, dar şi fostă consilieră a lui Victor Ponta. Pentru Primăria Sectorului 2, a intrat în cursă şi Dumitru Pelican, fost crainic sportiv, iar pe lista consilierilor pentru Sectorul 4 îl găsim pe Ovidiu Zară, fost jurnalist la „Evenimentul Zilei“. Iată cum arată „epoca politicienilor jurnalişti“, aşa cum o numeşte politologul Petre Silviu.

Bihor

În vârstă de 32 de ani, fostul jurnalist orădean Daniel Meze a ales să intre în politică şi să candieze pe listele de consilier judeţean din partea PMP, el aspirând la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Daniel Meze a activat opt ani în presă fiind jurnalist pe domeniul analizei politice, la publicaţii din Oradea, cum ar fi Gazeta de Oradea, sau Radio Transilvania, dar şi la publicaţii din Cluj, cum ar fi Look Tv. A fost secretar general al PMP Bihor, formaţiune din care a fost exclus pe motiv că ar fi avut o conduită imorală. La începutul acestui an, a revenit în PMP fiind numit chiar preşedintele filialei Bihor.

Braşov

Trei ziarişti se bat pentru Primăria Braşov. Mariana Sebeni Comşa este corespondent la Evenimentul Zilei, dar cochetează cu politica de câţiva ani. Ea a fost însciră în Forţa Civică, PDL, PNL, PMP şi acum este ecologistă. Răzvan Popa a lucrat la ziarul local Bună Ziua Braşov, a fost purtător de cuvânt al PSD Braşov, vicperimar şi acum este consilieri local. Ovidiu Grădinar a fost reporter, realizator de emisiuni şi director la TVS Holding, post de televiziune care a dispărut în acest an. El vrea postul de primar susţinut de Partidul Naţional Democrat. Pe listele PNL, dar pentru şefia Consiliului Judeţean este înscrisă Irinel Palade, realziator de emisiuni la TVS Holding. De remarcat că, pe listele PNL, la Consiliul Local figurează Nadia Rânca, managerul MIX Tv Braşov.

Buzău

Fostul jurnalist Ionuţ Sorin Apostu vizează un post de consilier local al municipiului Buzău. Se află pe lista propusă de PSD, la poziţia a patra, cu şanse maxime de a intra în legislativul local.  Are 40 de ani, este căsătorit şi are o fetiţă. A deţinut funcţia de director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău din noiembrie 2012, însă până atunci a ocupat diverse poziţii în mai multe redacţii locale. A fost redactor al cotidianului Opinia din martie 1998, până în noiembrie 2001, apoi a promovat în funcţia de redactor-şef al aceleiaşi publicaţii, poziţie pe care a ocupat-o până în iulie 2003. În paralel, între 1998 şi 2002, Ionuţ Apostu a fost corespondentul în Buzău al cotidianului Libertatea.
Din septembrie 2006 a fost director al televiziunii locale Tv Buzău, apoi, din septembrie 2007 până în martie 2011 a deţinut conducerea ziarului Strada. Şi-a încheiat cariera publicistică în 2012, ca director al unei firme de publicitate. A urmat studii postuniversitare în administraţie după care a câştigat concursul pentru postul de director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Cluj

Dinu Criste (44 de ani) este un jurnalist şi preot-misionar care candidează ca independent pentru funcţia de primar al comunei Floreşti, cea mai mare din ţară, situată la câţiva kilometri de Cluj-Napoca. Lucrează în presă de prin 1999. A activat la Radio Cluj, Radio Renaşterea, respectiv în televiziune – Antena1, Tvr Cluj, Tvr3, Agro Tv.  Acesta a afirmat că nu s-a mai implicat până acum în politică şi vede în gestul său un „demers civic“, „o declaraţie de disponibilitate faţă de comunitate“.

Liviu Alexa (36 de ani) candidează pentru funcţia de primar al Clujului din partea Partidului Mişcarea Liberală. Deţine site-ul ziardecluj.ro, iar în trecut a înfiinţat site-ul regional de ştiri citynews.ro (parte a unui trust) pe care l-a vândut. Din aprilie este liderul filialei clujene a Partidului Mişcarea Liberală. Nu se află la prima sa implicare politică. În 2012 a candidat ca independent în Parlament. „Eu sunt Liviu Alexa. Inteligent şi coleric, gras şi muncitor, pornit de jos şi îndrăzneţ, ambiţios şi dornic să mişc lucrurile”, scrie, printre altele, acesta pe pagina sa de campanie. A declarat public că sursele sale de venit sunt site-ul pe care-l patronează, o agenţie de marketing şi o sală de sport.

Constanţa
PSD a inclus pe listele sale câţiva ziarişti care să atragă electoratul sătul de politicieni, dar dispus să acorde o şansă figurilor cunoscute din afara politicii. Adriana Teodoru (ex-TV Neptun) candidează la Consiliul Local Constanţa, Zully Mustafa (ex-Litoral TV) este înscrisă în aceeaşi luptă la Medgidia, iar Sabrina Nedelcu (ex-Cuget Liber) candidează pentru Consiliul Judeţean. PNL a ales-o pe Anamaria Funda (ex-CTV) pentru Consiliul Local Constanţa. Toate sunt pe locuri eligibile.

În cursa pentru Primăria Constanţei a intrat George Andrei Popescu, administratorul ziarului online Timpul şi liderul Asociaţiei Constanţa ia Atitudine, cunoscut din zona activismului civic. El este iniţiatorul marşului de protest de ziua lui Radu Mazăre, în 5 iulie 2014, în care primarului de atunci i s-au urat „La mulţi ani cu executare!“. Tot el a reuşit să desfiinţeze taxa de linişte plătită de constănţeni de la începutul anilor 2000, strângând semnăturile necesare şi atacând decizia municipalităţii în instanţă.

Craiova

Jurnalistul Arthur Andriţoi a decis să intre în cursa electorală pentru Primăria Craiova din partea Partidului Naţional Democrat cu proiectul „Trăieşte Craiova“. Are 30 de ani şi a absolvit  Facultatea de Drept şi Litere. A fost jurnalist ani buni, însă în momentul de faţă este funcţionar public în Primăria Craiova. Candidadtul PND pentru Primăria Craiova a fost jurnalist la postul de Televiziune TeleU, KanalD şi B1TV. Arthur Andriţoi a declarat că vrea să le ofere tinerilor din oraş posibilitatea de a veni cu propriul lor proiect pentru comunitate.

Hunedoara

Nicu Taşcă, ziarist din Valea Jiului, fost consilier al primarului Petroşaniului Tiberiu Iacob Ridzi şi purtător de cuvânt al Primăriei Petroşani, s-a înscris în cursa electorală pentru un loc în Consiliul Local Petroşani. „Când am luat decizia să candidez, n-am ştiut că vor fi şi jurnalişti de nivel naţional care vor păşi în arena politică. De când am aflat acest lucru, mă consider mai «în trend». Adică nu mai sunt singurul jurnalist care a decis că, dincolo de scris şi vorbit în spaţiul public despre lucrurile proaste care ne înconjoară, pot face mai mult, dacă cobor în arena politică. Mă încearcă şi un oarecare sentiment de mândrie, deoarece cred că am luat decizia înaintea lor”, a scris Nicu Taşcă, pe site-ul săptămânalului Jurnalul Văii Jiului, pe care îl deţine.

Piteşti

Printre candidaţii la Consiliul Local Piteşti se numără şi jurnalistul Mihai Alexandrescu, ce ocupă prima poziţie pe lista PMP. Născut în 1977 şi absolvent al Facultăţii de Filosofie de la Universitatea Bucureşti, Mihai lucrează de peste 15 ani în media şi este unul dintre cei mai incisivi ziarişti din presa din Argeş. Legat de candidatura sa, Mihai spune: „Mi-au mai propus şi alte partide, dar le-am zis: mi-ar părea rău să vă stric sistemul dogmatic şi să mă comport ireverenţios cu patriarhii cu cravată. Obedienţa nu e punctul meu forte.” Mihai Alexandrescu nu va renunţa la presă, însă se va axa pe jurnalismul cultural: ”Profesia mea este şi va rămâne aceea de ziarist. Nu pot fi altceva şi nici nu vreau să fiu altceva. Vin din societatea civilă. Fac o injecţie cu esenţă de societate civilă în politică. Nu devin eu politician. Civilizez politica.”

Ploieşti

Printre cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al Ploieştiului se numără şi un jurnalist, Fabio Cârstea. Acesta candidează din partea PRU (Partidul România Unită) Prahova. Fabio Cârstea a fost ziarist la „Ziua“ şi la mai multe publicaţii online, iar în prezent este manager al unei firme. Candidatul a avut deja un incident de campanie. Pe 21 aprilie, acesta a trebuit să dea explicaţii câteva ore la Poliţie, după ce, spune acesta, strângea semnături în zona Halelor Centrale din oraş şi împărţea materiale informative, nu electorale. Acestea au fost confiscate de poliţişti.

Vaslui

Reporterul de televiziune Mioara Timofte (42 ani) este unul din cei cinci candidaţi independenţi pentru un loc în Consiliul Local Bârlad. A fost confecţioneră timp de nouă ani, apoi a avut pe rând mai multe profesii, de la profesor suplinitor de limbă franceză la ţară, la consilier personal al primarului din localitatea vasluiană Ghergheşti, consilier juridic şi tehnician la FEPA SA , apoi reporter  la o televiziune locală. Momentan este prezentator  la televiziunea internă a Fabricii Rulmentul SA. „Am decis să candidez independent pentru Consiliul Local după ce am văzut atitudinea pe care o au aleşii locali după ce au fost investiţi în funcţie. M-am întrebat ce nevoi reale şi imediate au bârlădenii, dacă îi pot ajuta mai mult decât atunci cnd am avut microfonul în mână”, a scris Mioara Timofte în fişa de prezentare.

Vrancea

Cristi Irimia, în vârstă de 39 de ani, este editorul coordonator al cotidianului online Vrancea Media şi are  o experienţă de 19 ani în mass-media. A fost vreme de mai bine de zece ani redactor la Ziarul de Vrancea,  apoi redactor şef al cotidianului Şansa Vrânceană. Irimia este de formaţie jurist şi candidează la alegerile locale din 5 iunie pe listele PNL. A primit un loc eligibil şi doar un rezultat catastrofal al liberalilor în judeţ l-ar putea împiedica să ajungă în legislativul vrâncean. Ziaristul nu se află la prima experienţă, după ce în 2012 a candidat, de data aceasta independent, pentru funcţiile de primar, respectiv consilier local la Focşani. Atunci a obţinut peste 1300 de voturi în competiţia pentru funcţia de primar, clasându-se al patrulea şi nu a reuşit să pătrundă nici în consiliul local.

Atracţia malignă a politicii pentru oamenii de presă şi a ziariştilor pentru avanscena decizională este veche la noi - ca şi în alte părţi. În România contemporană, însă, avem prea mulţi politicieni îmbrăcaţi în blană de oameni de presă şi invers, foşti jurnalişti care se acoperă rapid cu haina politică. Doru Pop, blogger adevarul.ro
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite