Adrian Cioroianu: "Era firesc ca Băsescu să fie precaut în perioada conflictului din Georgia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat, pentru "Adevărul", că grija lui Traian Băsescu privind un posibil conflict armat cu Rusia este perfect justificabilă.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-o întâlnire avută în 2008 cu un senator american, că în cazul în care tensiunile din Transnistria se vor extinde, ia în calcul chiar un conflict militar. Traian Băsescu a manifestat îngrijorări "aproape de paranoia" cu privire la ameninţarea flotei ruseşti găzduite de Ucraina la Sevastopol, în Marea Neagră, mai spunea ambasadorul Nicholas Taubman.

"Nu este o informaţie aşa de explozivă. Era şi firesc ca preşedintele Traian Băsescu să fie precaut în condiţiile conflictului din Georgia. E ceva normal, ca şef de stat, să fii atent, în acea situaţie, la ceea ce se întâmplă în vecinătatea Rusiei de azi", a declarat Cioroianu.

"Au fost atunci chiar şi analişti occidentali care au vorbit despre o sporire a agresiunii Rusiei în arealul ei imediat. Deci era de aşteptat ca Băsescu să fie alertat", a mai spus fostul ministru de Externe.

"Transnistria rămâne o porţiune de teren asupra căreia Chişinăul nu are niciun control şi pe teritoriul căreia sunt staţionate trupe ruse. Ori trupele ruse de acolo sunt foarte aproape de teritoriul României. Trebuie să fim atenţi la aceste lucruri, e ceva absolut normal", a adăugat el.

Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe din 5 aprilie 2007 până la 15 aprilie 2008.

Citeşte şi:

Şeful Comisiei de Externe din Camera Deputaţilor: "Noi nu am avut acces la această informaţie"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite