VIDEO Mircea Geoană a lansat proiectul „România Gateway“. Demnitar SUA: Ne pare rău că l-am pierdut pe Geoană ca diplomat în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană FOTO Eduar Enea
Mircea Geoană FOTO Eduar Enea

Proiectul „România – Punte între Est şi Vest, Nord şi Sud (Romania Gateway)“ a fost lansat marţi la Palatul Victoria. Acesta este un instrument practic, coordonat de către Mircea Geoană, care permite Guvernului României şi sectorului privat să coopereze pentru a atinge obiectivul de a transforma România într-un nod economic, comercial, logistic, industrial, energetic şi de IT.

Înaltul Reprezentant al Guvernului, senatorul PSD Mircea Geoană, a lansat marţi, în prezenţa mai multor miniştri din Cabinetul Ponta şi a unor figuri marcante ale mediului de afaceri, un proiect la care, după cum a povestit, lucrează de peste trei ani.

Conferinţa organizată de Institutul Aspen a debutat la ora 15.00, la Palatul Victoria. Pe holuri, organizatorii încă făceau ultimele pregătiri, înainte ca Geoană însuşi să apară. "Am muncit mult să organizăm totul. Nu îmi vine să cred că ziua asta chiar a venit. Şi în ultima clipă am aflat că numărul invitaţilor s-a dublat, de la o sută la două sute de persoane", povesteşte una dintre organizatoare, într-o pauză de ţigară. În Sala Transilvania a Palatului Victoria, primii oaspeţi, cei mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri, schimbau impresii, sorbeau din cafele şi aşteptau, nerăbdători, sosirea lui Mircea Geoană.

Mircea Geoană a urcat pe scenă alături de miniştrii care îl flancau şi, după o scurtă introducere, a intrat în miezul problemei: proiectul "România, punte între Est şi Vest". Emoţionat, Înaltul Reprezentant al Guvernului a ţinut să le mulţumească partenerilor săi, români, dar şi străini, care au format "o echipă formidabilă". Printre aceştia, fostul Comandant Suprem al Forţelor NATO pentru Europa, Wesley Clark, dar şi Frank Dunn, preşedintele United Global Resources. Iată, mai jos, cele mai importante discursuri.

Mircea Geoană: Suntem la trei ani de când institutul ASPEN a lansat în dezbatere publică un proiect de interes strategic. România se află într-o locaţie de-a lungul noului Drum al Mătăsii care se înfiripă. Faptul că am avut două conferinţe şi o pregătim pe a treia ne dau încredere să mergem mai departe. Este evident că lumea pe care o ştiam acum câţiva ani se schimbă.


Suntem în cea mai importantă schimbare. Este unul din acele momente care state care sunt frontiere, precum România, am ştiut să le fructificăm. Decidenţii români, cei care concură, le-au frunctificat pentru binele României. Trăim un astfel de moment, iar această aşezare la nivel geopolitic va antrena consecinţe. În următorii ani se reîmpart cărţile la nivel mondial.

Ceea ce se va întâmpla în următorii zece ani vor defini România pentru următoarele generaţii. De fiecare dată România a fost la înălţimea timpului. Ideea de poartă de intrare în aceste lumi este o idee pe care am reuşit să o transformăm într-un proiect de interes strategic. A fost o plăcere pentru mine să văd ce frumoasă simbioză s-a transformat în aceşti oameni care lucrează în lumi paralele. Astăzi pot să vă anunţ că acest proiect a devenit realitate. Sper să generalizăm acest efort.

Ceea ce propunem astăzi este un proiect pragmatic, nu o strategie de ţară. Vă propunem un exerciţiu practic, să venim cu un set de proiecte concrete, să identificăm zonele cele mai productive pentru investiţii, unde sunt zonele cu probleme.

Suntem convinşi că România are un potenţial de creştere economică de cel puţin 5% pe o perioadă de minimum un deceniu. Suntem convinşi că economia românească creşte cel mai rapid din Europa. Este scopul pentru care ne-am întâlnit astăzi.

Unde stă România astăzi? Dacă mergem aşa cum mergem acum, România va creşte. Cu 5% pe an creştere economică, România ar trece de pe poziţia 54 pe poziţia 30. România ar ajunge să fie a doua economie după Polonia. Depăşim Grecia, Cehia, vom fi înaintea Ungariei. Economia românească ar fi a 13-a economie a UE. Eu vă propun un scenariu realist.

De ce geografia noastră este extrem de favorabilă? Este excepţională. România, alături de Polonia, capătă rolul pe care Israelul, Egiptul îl joacă ca puncte de sprijin. Această geografie trebuie pusă la treabă şi din punct de vedere economic. Avem posibilitatea să putem să atragem tot ce înseamnă dividende în această zonă. România are potenţial să devină o super-putere agro-industrială. Din punctul de vedere a energiei, suntem principala sursă alternativă pentru regiunea noastră.

Ne-am uitat şi la dificultăţile pe care le avem. Principala problemă este istorică: calitatea instituţiilor. Este inacceptabil ca România să fie pe poziţia 120 în lume la transparenţă. Nu acesta este locul nostru. Instituţii mai transparente, mai eficiente, reprezintă un lucru care trebuie făcut. Cu curaj trebuie mers mai departe.

Vreau să fac un apel la Ministerul de Externe de a adera la OSCE. Vreau să salut aprobarea în guvern pentru adoptarea unui Action Plan. Acest lucru va continua dincolo de alegeri. Nu există o Românie dezvoltată fără infrastructură. Suntem pe locul 100.

Locul 46 în lume la nivel macro. Stăm cel mai bine. În evaluarea echipei noastre, numai dacă am reuşi în zona de logistică, România ar putea să creeze 120.000 de locuri de muncă. Numai în Constanţa, dacă am face treabă cu portul Constanţa, am putea genera 180.000 de locuri de muncă noi. Acestea sunt pepite de aur pe care trebuie să încercăm să le ducem mai departe.

România are cea mai scăzută rată de economisire. Avem nevoie de o Bancă de dezvoltare, care să ajute IMM-urilor. Nu ne putem permite să stăm aşa. Finanţarea economiei este o chestiune esenţială. Mai există un element, legat de reputaţia României, ca loc de a face business. O discuţie cu privire la brandul României, o campanie de a promova România, trebuie făcut.

O campanie care trăieşte câteva luni nu are viaţă lungă. Trebuie să ne refacem reputaţia de destinaţie economică. Este acesta un proiect, o butaforie electorală, care să beneficieze unei entităţi politice? Acest proiect nu are niciun scop politic. Această echipă va trece de alegerile prezidenţiale. Avem nevoie de un astfel de proiect, unde oameni din toate sectoarele economiei să ne adunăm. Este un exerciţiu onest şi nu mi-aş fi pus reputaţia dacă  nu ar fi fost o investţie care merită făcută.

Florin Georgescu, viceguvernator BNR: Se conturează că sursa de finaţare ar trebui să aibă un corespondent în economisire. Fluxul de investiţii directe va continua să sporească. În România, deşi nivelul de taxare este relativ mai mic, comportamentul şi legislaţia fiscală sunt calitativ mai slabe, ceea ce face ca evaziunea fiscală să fie mai mare. Asta însemană pierderi pentru sectorul privat, de 120 ori mai mari decât la sectorul de stat. Cheltuielile cu pensiile sunt perfect justificate. Când vorbim de banul public, nu putem trece de faza constituirii bugetului public. Atractivitatea mediului de afaceri românesc se realizează prtin cote de impozitare mai scăzute.

Dincolo de apariţia şi de costurile crizei, cred că efectele unor asemnea abordări sunt îngrijorătoare, dacă privim la rezultatul alegerilor pentru europarlamentare. Sper ca întâlnirea de astăzi să fie un punct de plecare pentru un proiect care să ducă economia românească cât mai sus.

Frank Wisner, fost ambasador SUA în mai multe state:: Domnul Geoană m-a sunat la Washington şi mi-a dezvăluit planurile pe care le avea în minte. Am fost încântat şi i-am promis domnului Geoană că voi duce la îndeplinire aceste scopuri. Cred cu desăvâşire în serviciul public. SUA şi România sunt extrem de importante una pentru celaltă. O Românie mai puternnică este bună pentru SUA, iar SUA este bună pentru România. Începem să vedem o licărire după criza economică din 2008. Începem să vedem o oportunitate de creştere. Vrem să avem securitate la graniţa României. Aveţi nevoie de aliaţi. O economie puternică înseamnă o naţiune puternică. Proiectul Gateway vă prezintă o oportunitate importantă. Trebuie să obţinem tot ce e mai bun pentru această ţară.

David Dunn, preşedinte LLC: Trebuie să ne iertaţi că nu vorbim limba dvs şi vă rog să aveţi răbdare cu mine. Domnul Wesley Clark, acum doi ani, în timpul vizitei din România, a devenit un student al acestei ţări. Am făcut 17 călătorii în România în ultimii ani. Ne pare rău că l-am pierdut pe domnul Geoană ca diplomat în SUA, dar a avut dorinţa să se întoarcă acasă şi să ajute la reconstruirea ţării lui. România este foarte capabilă din punct de vedere politic să se dezvolte. România este o ţară foarte bogată: are resurse umane şi resurse naturale.Mă surprinde că tinerii din România trebuie să meargă în străinătate să-şi găsească locuri de muncă. Aici sunt importante resurse de energie. 

Credem că acest proiect este bine controlat, are un grup de oameni talentaţi care lucrează la el. România trebuie să fie un competitor în acest context economic global. Ne aflăm într-un moment nemaipomenit pentru România.

Elisabeta Capannelli, manager de ţară  din partea Băncii Mondiale: Acest proiect este un pas înainte semnificativ pentru dezvoltarea României. Acesta este un instrument pentru integrarea mai profundă a României în UE. Am observat că în ultimii ani PIB-ul României a crescut. Această realizare nu este uşor de atins, dar nu este suficient. În perioada de criză economică, acest proces de transformare a fost împiedicat. Este un proiect naţional pe termen lung, o sămânţă fertilă. Vom conlucra pentru a sprijini strategia proiectului Gateway. Vom lucra împreună cu Guvernul României pentru a moderniza administraţia publică. Ne vom ocupa de creşterea numărului de locuri de muncă. Vreau să felicit echipa dvs de experţi excelenţi, domnule Geoană, şi pe toţi cei care au contribuit la acest proiect.

Ioana Petrescu, ministrul Finaţelor: De cum am văzut titlul conferinţei, mi-am dat seama că nu pot lipsi din acest panel. Este o temă foarte apropiată de sufletul meu. Când am vost numită ministru, nu aveam un plan pentru ce voi face la minister. În primele zile am stat la minister alături de staff-ul meu şi am încercat să fac un plan pentru viitoarele 32 de luni. Unul dintre principii a fost ca sistemul fiscal românesc să fie o pârghie pentru creşterea economică. Avem politici publice sănătoase, avem o creştere bună şi deficit bugetar foarte mic. Vreau să încurajez promovarea mediului de afaceri curat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite