Cătălin Predoiu, la Adevărul, despre condamnarea lui Ridzi: „Nu se pune problema abordării în termeni de dosar politic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, şi corespondentul de presă la Bruxelles, Cristian Unteanu, au dezbătutu alături de redactorul-şef al ziarului Adevărul tensiunile de pe scena politică din România, consecinţele raportului MCV şi condamnarea fostului ministru, Monica Iacob Ridzi

Despre condamnarea fostului ministru Monica Iacob Ridzi

Nu este o poziţie a partidului faţă de deciziile Justiţiei. Suntem singurul partid care are un cod de conduită intern, care a împiedicat cea de-a doua candidatură a doamnei Ridzi, promovat de doamna Macovei. Se vede în practică. Există o falie care s-a creat între cetăţeni şi cei care fac politică. Pot să mărturisesc că la rândul meu am fost nemulţumit de această performanţă.

Eu aş nota aspectele pozitive, şi faptul că Justiţia îşi urmează cursul indiferent de calitatea persoanei care se află în faţa ei, avem de-a face cu o maturizare a magistraţilor. Se produce o decantare a unor persoane, a unor fenomene, apar zone în care se vrea mai multă performanţă în politică. Am depăşit acea fază a ascunderii sub preş a unor probleme. Aşteptam mai mult de la Guvernul Ponta. Premierul ştie foarte bine importanţa MCV.

Un prim efect este scăderea participării la vot, neîncrederea în instituţiile statului. Ne luptăm să îmbunătăţim performanţa politicului. Combaterea corupţiei pe toate fronturile.Testul este întotdeauna guvernarea. Este examenul la care a căzut Guvernul Ponta. Nu se pune problema abordării în termeni de dosar politic (n.r. cazul Monica Ridzi).

Trebuie să depăşim acest moment în care vorbim de politizarea Justiţiei. Magistratul şi-a înţeles menirea constituţională, de a aplica legea. Avem o problemă de infracţionalitate a străzii. Nu mai putem spune că o doamnă poate să traverseze strada noaptea fără grijă. Nu numai corupţia trebuie să ne îngrijoreze, ci şi infracţionalitatea, clanurile de interlopi.

Despre raportul MCV

Este un trend pozitiv de încredere în Justiţie, cred că este rezultatul unei munci susţinute de magistraţi, de forţe politice, în ultimii ani. DNA  a avut un procentaj foarte bun de condamnări. Ar fi trebuit ca România să nu aibă un MCV. Orice român doreşte ca ţara lui să nu fie supusă unei monitorizări, dar ca să ridicăm această supraveghere este să ne facem temele.

Justiţia este în directă legătură cu nivelul său de trai. Faptul că cetăţenii au probleme cu venituri, este legat de nivelul de corupţie din societate. Investitorii nu au încredere. Nu este doar un program convenit la Bruxelles. Este o listă de obiective care se adresează cetăţenilor. Le pasă cu ce se întâmplă în ţara ta. Această abordare depăşită trebuie lăsată în urmă.

Dacă e aşa şi nu ne foloseşte acest dialog cu partenerii europeni, atunci de ce domnul Ponta se întâlneşte cu ambasadorii? Din păcate, politicul a fost captiv într-o anumită măsură unor baroni detestabili. România nu poate să fie plină cu baroni locali. Vedem neprofesionalism. Preofesionalismul este mână în mână cu nepotismul şi corupţia.Nu am văzut numiţi la Justiţie secretari de stat care nu ştiu despre sistemul judiciar.

Despre Guvernul alternativ al PDL

Tinerii nu mai vin acasă pentru că se obişnuiesc cu o astfel de viaţă. Când vin acasă vor să vadă politiceni care îşi fac datoria. Dacă se luptă cu corupţia şi sunt integri, dacă vor vedea că politicenii îşi freacă minţile să găsească soluţii pentru oameni, vor veni acasă. Nu mai poţi să fi în România un decident pe modelul lui Năstase. La Guvernul alternativ al PDL, am trasat o sarcină să se coopteze tineri, specialişti.

Am cerut fiecărui ministru să facă un astfel de aparat în jurul său. Când ajungi la guvernare trebuie să ai aparatul făcut. Atunci când ajungi la guvernare să ai echipa pregătită. Am tot respectul pentru şefii de sală la casino, dar nu poţi să te duci prefect din orice meserie. Fiecare la locul lui. Când domnul Ponta l-a pus pe Relu Fenechiu, şi-a asumat un risc, când domnul Antonescu l-a pus pe Chiariu în fruntea Comisiei Juridice, şi-a asumat un risc.

Trebuie să vină o zi în care meseria de politician să nu mai fie privită cu scepticism. Un Guvern care nu are Opoziţie poate derapa foarte uşor. A perpetua ideea unei uniuni între Opoziţie şi Putere nu este cea mai bună. Aşa funcţionează democraţia. Europarlamentarele s-ar putea să aducă modificări pe scena politică. Calea spre putere trebuie să fie presărată cu soluţii.

Despre candidatura la Preşedinţie

Aşa cum a guvernat USL este departe de ce are ţara nevoie în acest moment. Nu ai voie să stai cu braţele încrucişate. Prin dialog politc mai poţi salva anumite lucruri, înainte de a sancţiona. Războaiele politice se dau pentru popor. Este o credinţă (n.r. certitudinea de a deveni preşedinte). Eu cred în acest proiect. Am resimţit-o ca o nevoie. Simt că asta trebuie să fac.

Fiecare om politic are propriul stil, propriile considerente. Foarte multe dintre obiectivele preşedintelui în funcţiune au fost şi obiectivele mele, dar nu există o suprapunere completă în ce priveşte tacticile din politică. Este un slogan „Să trăiţi bine“, după cum a spus preşedinte. Pentru mine este un obiectiv.

A expirat strategia noastră energetică în 2012. Nu avem o strategie pe energie. Coreea de Sud era o ţară subdezvoltată şi uitaţi-vă unde este acum pentru că a avut un model economic. Avem avantaje pe agricultură, pe energie, pe capacitatea creativă a poporului, românii sunt mintoşi. Sunt domenii în care am putea performa şi am putea fi mai buni decât mulţi în Europa.

Am făcut 42 de întâlniri în ţară, am prezentat aceste idei şi vom continua să fundamentăm tehnic. Dezbaterea prezidenţială trebuie făcută cu seriozitate. Un politician trebuie să aducă soluţii. Există programe de dezvoltare a României, dar sunt prea focalizate sectorial, nu sunt integrate.

Despre politica internă a PDL

Eu nu am avut o discuţie în partid în care să mi se spună de o astfel de dezvoltare. Vremea în care o singură locomotivă trăgea un partid a apus. La PDL puteţi vedea mai multe locomotive care trag în aceeiaşi direcţie. Că unul mai cade dintr-un vagon, se întâmplă la fiecare partid. Dacă nu ar fi oameni serioşi, nu aş fi acolo. Sunt optimist pe termen lung. Eu nu văd totul negru în această ţară. Eu cred în ea.

Reforma constituţioanală, am avut noi altă părere decât a preşedintelui? Am blocat Legea Referendumului la CCR. Dacă nu se întâmpa acest lucru, acum aveam o altă Constituţie scrisă de domnul Chiuariu. Noi am făcut o Opoziţie cu rezultate. Legea descentralizării făcută de domnul Dragnea, rezultatul la CCR a fost provocat de PDL. Am văzut această tendinţă de a spune că PDL nu face suficientă Opoziţie. Avem o problemă cu domnul Ponta şi Antonescu şi USL.

Raportul (n.r. MCV )trebuie citit şi printre rânduri. Raportul de ţară a ajutat Guvernul României să evolueze.

Noi am acuzat pasivitatea (n.r. intrarea în Schengen). Diplomaţie parlamentară nu prea s-a făcut. Nu poţi să spui că şi cu Schengen şi fără Schengen este acelaşi lucru. Declaraţia lui Corlăţean este condamnabilă. Procesul de selecţie (n.r. lista pentru europarlamentare) nu s-a finalizat. Urmază să avem discuţii.

Despre unificarea Dreptei

Dau şanse foarte mari după europarlamentare. Până atunci niciun partid nu este în poziţia de a se ocupa pentru acest proiect. Toate la timpul lor. Nu poţi să-ţi concentrezi atenţia simultan pe două obiective. Obiectivul unificării dreptei se va putea face numai după europarlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite