Abonaţi la sinecuri. Surse: Ca să scape de Crin Antonescu, PNL îi face loc pe lista pentru Bruxelles soţiei, Adina Vălean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PNL l-a scos de pe lista pentru alegerile europarlamentare pe Crin Antonescu, însă i-a oferit un loc eligibil soţiei sale, Adina Vălean, eurodeputat liberal încă din 2007, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Luni e programată prima dezbatere în partid între candidaţii care s-au înscris în cursa pentru Bruxelles.

„În urma sondajelor, concluzia e următoarea: Crin Antonescu, pe orice loc l-ai fi aşezat, ar fi tras lista în jos. Ca fost lider al PNL, Crin Antonescu are încă mulţi susţinători în interirorul partidului, însă trecutul său legat de USL e o vulnerabilitate în campania electorală, mai ales că ne luptăm cu USR şi PLUS pe acelaşi segment de electorat, radical anti-PSD“, a explicat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru „Adevărul“. 

Potrivit surselor citate, Crin Antonescu a fost, în primă fază, una dintre variantele PNL pentru deschiderea listei de candidaţi la europarlamentare. „Crin a avut o şansă foarte mare şi nu a profitat. Reacţiile sale publice din ultimele două luni, foarte îngăduitoare la adresa PSD, l-au scos de pe listă. Alianţa USR-PLUS îl are în fruntea listei pe Dacian Cioloş, noi nu putem veni cu Crin Antonesu, fost lider USL“, susţin surse liberale.

Pe de altă parte, Crin Antonescu nu putea fi aşezat la coada listei şi nici lăsat în afara locurilor eligibile, pentru că ar fi afectat campania PNL. „Mulţi primari încă îl regretă pe Crin, iar primarii sunt cruciali pentru noi în campanie“, spune unul dintre liderii liberalii cu atribuţii de organizare. Până la urmă, liderii PNL au găsit o soluţie de compromis: Crin Antonescu nu va fi deloc pe lista pentru Bruxelles, dar soţia sa, Adina Vălean, va primi un loc eligibil. Prezentă în Parlamentul European încă dn 2007, Adina Vălean este unul dintre cei mai titraţi politiceni ai PNL la Bruxelles. A fost vicepreşedinte al Parlamentului European, iar în prezent este preşedintele Comisiei de Mediu. „Rocada ne ajută să avem şi o femeie pe locuri eligibile“, adaugă sursele citate. 

Cum arată lista PNL

Conducerea PNL se aşteaptă să ia cel puţin 8 mandate de europarlamentar, ceea ce înseamnă un rezultat de aproape 25%. Împărţirea locurilor se va face la paritate între foşti PDL-işti şi foşti liberali, semn că procesul de fuziune dintre cele două partide nu s-a încheiat nici după cinci ani. 

Lista PNL ar putea fi deschisă de Mircea Hava, primarul din Alba Iulia, unul dintre cei mai performanţi edili ai formaţiunii şi care deţine şi funcţia de prim-vicepreşedinte naţional. Hava are o mare influenţă în Transilvania.  O altă variantă pentru PNL e să aducă un candidat din afara partiduluui, cu o imagine foarte bună, căruia să-i ofere primul loc, ca lovitură de imagine.  Pe locul doi sau trei urmează să fie aşezat Siegfried Mureşan, europarlamentar care se bucură de o imagine foarte bună la Bruxelles. Mureşan este purtătorul de cuvânt al PPE, formaţiune europeană din care face parte PNL. 

Următorul pe listă e Vasile Blaga. „Buldogul“ revine în politica mare, la trei ani de când a făcut un pas în spate, după ce a fost acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă. Fostul lider PDL a fost achitat în primă instanţă. Revenirea lui Blaga nu a fost privită cu ochi buni de toţi liberalii din conducere, însă „Buldogul“ are o mare influenţă în teritoriu. Din calupul PDL, vor mai primi locuri eligibile europarlamentarul Daniel Buda, preşedinte al PNL Cluj, şi Gheorghe Falcă, primar al Aradului, care a început să fie din ce în ce mai contestat pe plan local. Dintre vechii liberali, vor ajunge la Bruxelles Cristian Buşoi şi Dan Motreanu. La limita locurilor eligibile sunt Vlad Nistor (un apropiat al lui Orban), Alina Gorghiu şi actualul europarlamentar Marian Jean Marinescu. 

Potrivit unor surse politice, Alina Gorghiu a ameninţat că pleacă din PNL dacă nu va primi un loc eligibil.  „Orice fost preşedinte al PNL ar trebui să se regăsească pe această listă de europarlamentare. Dacă ai fost o dată preşedinte al PNL, mi-e greu să cred că nu poţi să îţi găseşti un loc eligibil pe lista partidului. Este Vasile Blaga la care mă gândeam, e Crin Antonescu“, a spus Gorghiu. Deşi a evitat să se menţioneze, printre foştii preşedinţi ai PNL se numără şi Alina Gorghiu. Într-o replică pentru Adevărul, Alina Gorghiu a negat categoric că ar părăsi partidul. 

Liderul PNL Ludovic Orban susţine că lista pentru Bruxelles se va axa pe competenţa candidaţilor, nu pe nume. „Lista pentru Parlamentul European trebuie s-o construieşti în funcţie de experienţa şi competenţa într-un domeniu. Nu poţi să trimiţi un agarici într-o comisie“, a susţinut Orban. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite