Şeful Pentagonului, întâlnire cu Iohannis. Preşedintele României a adus în discuţie şi situaţia energetică din UE

Şeful Pentagonului, întâlnire cu Iohannis. Preşedintele României a adus în discuţie şi situaţia energetică din UE

Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu Lloyd J. Austin, secretarul Apărării al SUA. FOTO: Presidency.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd J. Austin, aflat în vizită oficială în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la stadiul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA şi perspectivele de dezvoltare ale acestuia, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării, informează Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a reiterat importanţa pe care ţara noastră o acordă consolidării Parteneriatului Strategic, atât la nivelul dialogului politic, cât şi la nivel sectorial, în domeniile apărării, economic şi energetic. De asemenea, şeful statului a subliniat şi dialogul substanţial pe care l-a avut cu Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, în marja Summitului NATO de la Bruxelles, din luna iunie 2021, precum şi importanţa participării liderului de la Casa Albă la Summitul Formatului B9, găzduit de Preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, în luna mai 2021. 

Preşedintele României a salutat „nivelul excelent al cooperării existente la nivelul forţelor armate române şi americane, confirmat în cadrul exerciţiilor, misiunilor şi operaţiilor, şi a încurajat dezvoltarea pe mai departe a proiectelor comune în context bilateral şi aliat, pentru întărirea securităţii regionale şi, implicit, a celei euroatlantice”, mai arată sursa citată.

Totodată, Iohannis a oferit asigurări că ţara noastră va continua să fie un partener strategic şi un aliat de încredere,  angajat în consolidarea politică şi militară a Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre.

În ceea ce priveşte contextul global de securitate, preşedintele Iohannis a vorbit despre importanţa unei relaţii transatlantice solide pentru gestionarea provocărilor comune de securitate. În context, şeful statului a punctat impactul evoluţiilor recente din domeniul energetic la nivelul Uniunii Europene, evidenţiind eforturile României în direcţia diversificării surselor de energie, precum energia nucleară, şi a sporirii independenţei energetice a ţării noastre.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, Secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, a apreciat consistenţa Parteneriatului Strategic cu România şi a subliniat interesul sporit al SUA de a continua dezvoltarea şi diversificarea excelentelor relaţii de cooperare cu ţara noastră.

Oficialul american a transmis recunoştinţa SUA faţă de contribuţia majoră a României în cadrul NATO, punctând importanţa cooperării dintre forţele armate române şi americane, în cei aproape 20 de ani în teatrul de operaţii din Afganistan, pentru construcţia şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. Nu în ultimul rând, Lloyd J. Austin a subliniat hotărârea SUA de a-şi menţine angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre şi de a consolida relaţiile bilaterale cu România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările