Şeful CNCD: Partidele parlamentare au dat undă verde morţii, nu protecţiei. Ele sunt responsabile pentru ce se întâmplă acum în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Certificat Verde FOTO Arhivă
Certificat Verde FOTO Arhivă

Şeful Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a susţinut într-un interviu pentru o publicaţie maghiară, că partidele parlamentare sunt responsabile pentru situaţia dramatică prin care trece acum România pentru că nu au adoptat la timp o lege privind introducerea Certificatului Verde COVID-19.

„Partidele parlamentare au dat undă verde morţiii, nu protecţiei, neadoptând mai devreme o lege care ar fi stopat al patrulea val al epidemiei. Ele sunt responsabile pentru ceea ce se întâmplă în spitale acum”, a spus preşedintele CNCD, într-un interviu pentru Maszol.com, citat de Hotnews. 

În opinia sa, proiectul legislativ care prevede introducerea certificatului verde COVID-19 pentru anumite categorii profesionale îndeplineşte cerinţele Constituţiei, precizând că ar fi discriminatorie dacă ar impune obligaţii diferite unor categorii de salariaţi aflate în aceeaşi situaţie. Un astfel de act normativ ar fi trebuit adoptat însă la finalul lui iulie, începutul lui august, şi ar fi avut ca efect reducerea numărului de infecţii, îmbolnăviri grave sau decese. Potrivit şefului CNCD, cest lucru nu s-a întâmplat  pentru că lupta împotriva pandemiei a fost politizată.

În ceea ce priveşte respingerea proiectului legislativ în Senat, el a precizat că, potrivit Constituţiei, în anumite condiţii se pot restrânge drepturi fundamentale. Acest lucru se poate întâmpla dacă măsurile sunt introduse prin lege, iar o altă condiţie este ca ele să fie proporţionale cu situaţia care le determină.

El a atras atenţia asupra faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrul european pentru Controlul Bolilor şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) au precizat că persoanele vaccinate şi persoanele care au trecut prin boală au o rată mult mai mică de infectare, spitalizare şi deces. În România, de exemplu, conform INSP, 90-95% dintre persoanele internate sau decedate din cauza unei infecţii cu coronavirus au fost nevaccinate.

„Prin urmare, nu se poate spune, pe baza unor date ştiinţifice, că angajaţii nevaccinaţi se află în aceeaşi situaţie cu persoanele vaccinate sau trecute prin boală. (...) Statul are datoria constituţională de a proteja dreptul cetăţenilor la viaţă. În opinia mea, dreptul la viaţă are prioritate faţă de dreptul la viaţă privată sau la muncă. Acestea din urmă nu sunt drepturi absolute”, a mai spus preşedintele CNCD.

Cât priveşte testarea pe banii proprii a angajaţilor, Csaba Asztalos a precizat că aceasta este deja o tendinţă generală în Europa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite