Ziua Armatei R0mâne, marcată în Parcul Carol din Capitală. Gabriel Oprea, prezent la ceremonia de depunere de coroane de flori. Klaus Iohannis, la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mutle evenimente au loc, duminică, cu ocazia Zilei Armatei Române FOTO Ioana Nicolescu
Mai mutle evenimente au loc, duminică, cu ocazia Zilei Armatei Române FOTO Ioana Nicolescu

Mai multe evenimente au loc în toată ţara, duminică, cu ocazia Zilei Armatei Române. Unul dintre acestea are loc în Parcul Carol, unde au loc mai mult activităţi desfăşurate de militari. Mai mult, dimineaţă a avut loc şi o ceremonie de depunere de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, la care a participat şi vicepremierul Gabriel Oprea.

UPDATE - Preşedintele Klaus Iohannis a participat la evenimentele organizate în judeţul Arad cu ocazia Zilei Armatei RomâneŞeful statului a aterizat în judeţul Arad puţin după ora zece şi s-a îndreptat spre comuna Păuliş, unde a participat la un ceremonial militar

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că Ziua Armatei României va fi sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români.

Astfel, la ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol a avut loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori, dar şi depunerea Jurământului militar de către aproximativ 300 de studenţi şi cursanţi de la Academia Tehnică Militară, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Totodată, s-au depus şi două urne cu pământ adus din Republica Kalmâkia (Federaţia Rusă), unde va fi inaugurat Cimitirul de Onoare Românesc, prima necropolă de război construită pentru militarii români căzuţi în luptele de la Stalingrad.

La depunerea de coroane de flori a fost prezent şi vicepremierul Gabriel Oprea, dar şi reprezentanţi ai partidelor politice, asociaţiilor de veterani de război. Parlamentul a fost reprezentat de senatorul Marius Obreja, preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat, şi deputatul Rodica Nassar, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Potrivit MApN, cu prilejul Zilei Armatei României, Statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor.

Eliberarea teritoriului naţional, în toamna anului 1944, a fost obţinută prin lupta şi jertfa a peste 520.000 de militari români, din care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi.

Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite