Ziua a 13-a de proteste. 60.000 de oameni au format, în Piaţa Victoriei, un tricolor. Noi manifestaţii au avut loc şi în ţară FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi proteste au avut loc, duminică seara, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară. Peste 60.000 de manifestanţi au făcut, în Piaţa Victoriei, un tricolor uman şi au cerut demisia Guvernului Grindeanu.

UPDATE 22.00 Protestatarii din Piaţă cântă imnul României.

UPDATE 21.00 Imagine superbă în Piaţă: 60.000 de oameni au format un adevărat tricolor uman. Protestatarii au aprins şi luminile telefoanelor.

image

UPDATE 20.40 Sunt aproape 50.000 de oameni în Piaţă, la această oră circulaţia fiind blocată. Manifestanţii au ocupat întreaga zonă din faţa Guvernului, unde jandarmii au înlăturat gardurile metalice pe care le puseseră. În mulţime se împart coli A 4 în culorile roşu, galben şi albastru.

UPDATE 20.20 Numărul protestatarilor din faţa Guvernului a ajuns la 20.000.

UPDATE 20.15 Numărul protestatarilor creşte de la un minut la altul, la această oră peste 10.000 de oameni scandează împotriva Guvernului Grindeanu. Pe clădirea BRD şi pe acoperişul Muzeului Ţăranului Roman sunt proiectate, din nou, mesajele manifestanţilor.

image

UPDATE 20.00 La această oră, în faţa Guvernului protestează circa 8.000 de persoane.

UPDATE 19.40 Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei depăşeşte 2.000 şi oamenii continuă să vină. Ei au pancarte cu mesaje precum: „Pe făraş, Guvernul laş“, „Întrebare: Ce nu aţi înţeles din sintagma «Abrogaţi şi plecaţi»?“, „Somnul naţiunii naşte monştri“, „CCR, ruşine! N-ai judecat pentru România!“, „Votaţi OUG 14“, „Demisia! Nu putem sta să vă păzim noapte de noapte!“, „#rezist. Ghinion“, „Hoţii la puşcărie“ şi „Grindeanu, du-te după Iordache“. 

UPDATE 19.00 Aproximativ 1.500 de protestatari s-au adunat la această oră în faţa Guvernului şi continuă protestul paşnic, în ciudat gerului. La această oră în Bucureşti sunt minus 5 grade. Oamenii scandează „PSD, ciuma roşie“, „Jos Guvernul“, „DNA să vină să vă ia“.

Mai multe persoane au participat, înaintea manifestaţiei, la un flashmob în faţa Guvernului, unde au dansat şi au cântat, mobilizându-se pe Facebook încă din timpul săptămânii. 

PROTESTE ANUNŢATE ŞI ÎN ORAŞELE ŢĂRII

  • ALBA IULIA: Circa 200 de protestatari s-au adunat în faţa Prefecturii. 
  • ARAD: La Arad au protestat, duminică seara, în jur de 200 de persoane. 
  • SIBIU: La Sibiu, protestul s-a incheiat, după ce 2.000 de sibieni s-au mai intors in Piata Mare, pentru a intona imnul. ”Ne vedem si maine!” a fost printre ultimele lozinci ale serii.
  • CLUJ:  Circa 8.000 de clujeni au trecut prin faţa Prefecturii şi au scandat „Ştim cu toţii că noaptea fură hoţii“.
  • TIMIŞOARA: La Timişoara, peste 2.000 de oameni cântă „Doamne, vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni“.
  • CONSTANŢA: Numărul protestatarilor s-a dublat, circa 400 persoane se află în coloana de manifestanţi care se îndreaptă acum sediul PSD de la Trocadero. 
  • BAIA MARE: Aproximativ 150 de oameni s-au adunat în centrul vechi şi cam 50 în centrul nou. În centrul vechi au facut un steag din cartoane colorate, în timp ce în Piaţa Revoluţiei se strigă „Jos Guvernul!” şi „Demisia!”
  • BRAŞOV: Peste 1.000 de oameni sunt acum în stradă la Braşov. Protestatarii au plecat într-un marş pe următorul traseu: 15 Noiembrie - Toamnei - Onix - Ceasu Rău - Iuliu Maniu - Piaţa Sfatului. Oamenii au flururat din nou drapelul uriaş de 12 metri pe care l-au adus aseară şi în Piaţa Sfatului. Până la această oră nu s-au înregistrat incidente. 
  • PIATRA NEAMŢ: Proteste faţă de Guvernul Grindeanu sunt anunţate şi pentru duminică seară la Piatra Neamţ. Locul de întâlnire a manifestanţilor este acelaşi, la Teatrul Tineretului, tot de la ora 18.00.
  • IAŞI: În jur de 3.000 de persoane au ieşit în Piaţa Unirii din oraş pentru a protesta.
  • GALAŢI: Pe internet sunt vehiculate trei momente pentru începerea protestului: 17.00, 18.30 şi 20.00, însă cei mai mulţi dintre gălăţenii care au anunţat că ies la miting spun că ora corectă este 18.30 şi că la mijloc ar fi vorba de dezinformări făcute de „tabăra adversă”.
  • CRAIOVA: Un nou protest este anunţat în seara zilei de duminică, 12 februarie, în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova. Este a 13-a zi consecutivă în care oamenii ies în stradă.
  • SATU MARE: Circa 40 de oameni s-au adunat în Pasajul Corneliu Coposu. 
  • PITEŞTI: Chiar dacă mai puţini decât la începutul lunii, piteştenii continuă să iasă la mitingul anti-Guvern. 70 de oameni au protestat duminică seara în centrul Piteştiului. 

Peste 5.000 de participanţi au fost sâmbătă în faţa Guvernului. Aceştia au cântat în cor imnul României. Ei au reuşit să blocheze circulaţia pe Bulevardul Kiseleff. „Hoţii”, au strigat protestatarii.

Protestatarii au purtat steaguri şi pancarte cu mesaje precum: „Întrebare: Ce nu aţi înţeles din sintagma «Abrogaţi şi plecaţi»?”, „Somnul naţiunii naşte monştri”, „CCR, ruşine! N-ai judecat pentru România!”, „Votaţi OUG 14”, „Demisia! Nu putem sta să vă păzim noapte de noapte!", „#rezist. Ghinion", „Hoţii la puşcărie" şi „Grindeanu, du-te după Iordache". Steaguri ale României, Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii şi Canadei au fost aduse şi sâmbătă la protestul din Piaţa Victoriei.

Duminică, în Piaţa Victoriei este programat un „maraton al democraţiei”, la care, potrivit postărilor de pe pagina de Facebook a evenimentului, începând cu ora 15.00 manifestanţii ar urma să alerge, purtând drapeluri, pe trotuarele din jurul Guvernului, pe bulevardul Aviatorilor şi pe Kiseleff. Manifestanţii vor să încercuiască de 21 de ori Piaţa Victoriei.

„După 10 zile maraton de proteste trebuie să le arătăm că nu renunţăm la această cursă a bunului-simţ, a eliberării şi a unei Românii mai bune. Sperăm ca la finalul maratonului să putem aduce vestea victoriei, să ne atingem scopul”, se arată pe pagina evenimentului.

Protestul va continua, apoi, în faţa Guvernului.

Duminică, manifestanţii vor "să facă istorie", prin numărul mare de participanţi. Ei au pregătit "Operaţiunea tricolorul”, propunându-şi ca la ora 21.00 să formeze un tricolor uman în faţa Guvernului cu ajutorul materialelor sau hârtiilor de culoare roşie, galbenă şi albastră.

Tedy Ursuleanu, victimă a incendiului din Colectiv, şi-a anunţat şi ea prezenţa la protestul de duminică din Piaţa Victoriei, precizând că în acest fel doreşte să îşi sărbătorească ziua de naştere "alături de oamenii care luptă pentru democraţie, unul dintre cele mai aprige strigăte anticorupţie”.

„Eu însămi sunt o dovadă vie a unui sistem corupt, supravieţuind cu arsuri de gradele 2B şi 3 într-un procent de 45% din suprafaţa corporală, arsuri la nivelul căilor respiratorii, septicemie din cauza infecţiilor, o lună şi jumătate în comă indusă şi şase degete amputate. După evenimentul nefericit care a avut loc pe data de 30 octombrie 2015, incendiul ce a răpus 64 de oameni nevinovaţi şi a mutilat alte peste 150 de persoane (o parte spitalizată şi la ora actuală), am decis să fac tot ce îmi stă în putinţă să demasc şi să combat actele corupţiei! Pentru că nu mor «sataniştii» când vor politicienii, voi lupta până la ultima suflare!”, a scris Tedy Ursuleanu pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei GTG 3010, Eugen Iancu, spune că manifestaţiile din Piaţa Victoriei trebuie să continue. Ea postat pe Facebook o fotografie a unui test completat de fiul său, în ultimul an la ASE, victimă a incendiului din Colectiv. Testul cuprindea mai multe întrebări, une dintre ele fiind care ar fi cea mai mare nefericire a lui. La această întrebare, răspunsul a fost "Să nu mă pot exprima liber”. La o altă întrebare, răspunsul tânărului a fost "Aş vrea să mor alături de cei dragi, ascultând muzica preferată".

„Ce se întâmplă zilele astea în Piaţa Victoriei? Tinerii ies pentru că nu ar putea suporta o viaţă în care să nu se poată exprima liber. Trebuie să ieştim pentru ei, dar mai ales pentru noi”, a scris Eugen Iancu pe pagina sa de Facebook.

Primele proteste în Piaţa Victoriei au avut loc în 31 ianuarie, în noaptea în care Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. În cele unsprezece zile de proteste, numărul record de manifestanţi a fost atins duminică, peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale. Oamenii au spus că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce a făcut şi să îşi dea demisia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite