VIDEO Dezbatere Adevarul: "Noul Cod al Muncii este prima măsură anticriză importantă luată de Guvernul Boc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai patronatelor, ai sindicatelor, ai autorităţii, ai angajaţiilor şi ai angajatorilor au fost invitaţi la "Dezbaterile Adevarul" unde s-a pus în discuţie ce este bun şi ce este discutabil în noul Cod al Muncii pe care Guvernul se pregăteşte să şi-l asume mâine în faţa Parlamentului.

Citiţi şi:

Guvernul a aprobat noul Cod al Muncii. Asumarea va fi pe 8 martie

Dezbaterile "Adevărul": Codul Muncii, un pas uriaş spre capitalism

Andreea Paul Vaas, consilier pe chestiuni economice al premierului Emil Boc, Bogdan Hossu preşedintele CNS Cartel Alfa, Cristian Pârvan secretar al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cezar Corâci preşedinte UGIR 1903 (Uniunea Generală a Industriaşilor din România) şi Grigore Cartianu deopotrivă angajat şi angajator, redactor şef al ziarului "Adevarul", au fost invitaţii la dezbaterea pe problema noului Cod al Muncii.

Andreea Paul Vass a vorbit despre declaraţia ministrului Botiş muncii conform căreia în următoare patru cinci luni aproximativ 200.000 de contracte de muncă din rândul acelora care lucrează la negru vor ieşi la suprafaăţ: "Aproape, o treime din piaţa forţei de muncă lucrează la negru, însă în ce măsură noul cod al muncii va aduce la suprafaţă sute de mii de locuri este o certitudine însă nu vă pot face o estimare asupra cifrei exacte."

"Inspectoratele teritoriale de muncă trebuie să pună rapid şi corect în aplicare noul cod al muncii. Eu sper ca până în anii 2020 să aducem la suprafaţă şi să creăm 1.280.000 de noi locuri de muncă. Acesta este obiectivul pe care şi l-a asumat România în perspectiva strategia Europa 2020 să ajungem la rata de ocupare care să ne permită să plătim la sume acceptabile pensii, somaj, asistenţă social, etc" spune consilierulpe chestiuni economice al premierului Emil Boc.

De asemenea, Hossu a declarat că nu există nicio componentă pentru a spera că noul Cod al Muncii o să fie o armă legislativă care aplicată corect să ducă la apariţia unor noi locuri de muncă. "Cea mai banală acţiune care trebuia să-o facă Guvernul ţinea de partea financiară. Acesta trebuia să introducă penalităţi de neplată la timp comparative cu salariului minim pe economie. Astfel creăm protecţia socială a angajatului şi încărcam bugetele de asigurări sociale şi aveam o cotizaţie în plus", a adăugat preşedintele Cartel Alfa.

Grigore Cartianu este de părere că "Noul Cod al Muncii este prima măsură anticriză importantă luată de Guvernul Boc, aceasta este prima măsură care în mod cert va stimula investiţii directe în economia românească şi interne şi externe. Dinamica forţei de muncă este dinamica pieţei."

Cristian Pârvan reprezentantul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România declară: "Noi am susţinut modificările la codul muncii considerându-le ca o formă minimală de flexibilizare a forţei de muncă. România nu a făcut nimic să flexibilizeze piaţa forţei de muncă din 2007, de când acest proces a început în Europa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite