VIDEO Campioni printre îngeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportul românesc a pierdut, anul trecut, jucători de referinţă în lume şi nume de legendă. Fie că a fost vorba de celebrul handbalist Marian Cozma, de poloistul Ramses Juravle, de atletul Claudiu Bujin şi de fotbalistul Mădălin Bănescu, suporterii au arătat că nu i-au uitat şi i-au păstrat mereu în suflet, fiind alături de familiile îndurerate.

Respectul nostru, al tuturor trebuie să fie etern. Aceşti oameni au făcut istorie în sportul românesc şi ne-au arătat cum se face, cu adevărat performanţă.

IANUARIE. Preşedintele Sport Club Miercurea Ciuc, Antal Istvan, a decedat, pe 9 ianuarie 2009, în urma unui stop cardiac. Oficialul grupării din Harghita avea 50 de ani şi s-a născut pe 18 septembrie 1958. Antal Istvan a fost unul dintre cei mai mari hocheişti ai ţării noastre, fiind prezent, în 1980, cu naţionala României, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Lake Placid, dar şi la multe ediţii ale Campionatelor Mondiale. Jucător, antrenor şi preşedinte de club, fostul mare internaţional a reprezentat un nume de referinţă în istoria acestui sport.

FEBRUARIE. Lumea handbalului mondial a fost şocată de evenimentele petrecute în noaptea de 7 spre 8 februarie 2009, atunci când, la Veszprem, în Ungaria, românul Marian Cozma, în vârstă de numai 26 de ani, a fost înjunghiat mortal, în inimă, în urma unei altercaţii cu un grup de localnici rromi într-o discotecă. Fostul jucător a fost înjunghiat de trei ori, rana letală fiind cea care i-a atins inima.

Alături de Marian, alţi doi colegi, croatul Ivan Pesici şi sârbul Zarko Sesum au fost şi ei atacaţi, primul fiind înjunghiat în rinichi, iar cel de-al doilea suferind un traumatism cranio-cerebral. Un alt handbalist maghiar, dar născut in România, Ferenc Ilyes, a încercat să-l salveze făcându-i respiraţie gură la gură, dar nu a reuşit. Cozma mai fusese implicat într-un incident asemănător în 2005, când a fost înjunghiat de un grup de opt persoane, suporteri ai unei echipe adversare, la Bucureşti, scăpând cu viaţă şi reuşind să revină în scurt timp pe teren.

În memoria lui Marian Cozma, Comitetul Director al Federaţiei Române de Handbal a decis ca Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă de la Sighişoara să poarte numele sportivului, iar sala de educaţie fizică şi sport de la Şcoala Generală 30, din Capitală poartă numele celui care a fost Marian Cozma, handbalistul care a debutat în prima reprezentativă în 2002.

MARTIE. După o lungă suferinţă, la nunmai 24 de ani, a încetat din viaţă atletul Claudiu Bujin. Sportivul suferea de cancer la timus şi era una din speranţele României pentru Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra, la proba de săritură în lungime. Bujin a fost diagnosticat cu această boală în 2007, iar decesul a avut loc la data de 14 martie 2009. Doctorii au spus că maladia de care suferea fostul component al lotului naţional a început să evolueze pe când aceste avea 19-20 de ani.

Claudiu a urmat tratament cu citostatice, la Fundeni, iar în ianuarie 2008 a suferit o intervenţie chirurgicală, la Spitalul Militar din Bucureşti. Peste o lună, a mers pentru prima dată în Germania, la Limburg, iar de atunci a fost într-un du-te - vino neobosit, pentru chimio şi radioterapie, între România şi alte oraşe germane. Uneori, a rămas şi câte două luni la o şedinţă. Ultimul tratament a fost la Halle, de unde, vineri, 13 martie, urma să plece în Turcia. Nu a mai apucat, căci în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 1,10, a murit.

APRILIE. Fostul fotbalist al echipelor Progresul Bucureşti, Voinţa Bucureşti, Rapid Bucureşti, Dinamo Bucureşti şi Dinamo Bacău, Gheorghe Ene II, a decedat, pe 6 aprilie, la vârsta de 72 de ani. Născut la Bucureşti, pe data de 27 ianuarie 1937, Ene II, aşa cum era cunoscut, a fost legitimat pentru prima dată, la vârsta de 14 ani, la Progresul CPCS Bucureşti.

Ca fotbalist a câştigat titlul de golgheter al României cu 17 reuşite, în sezonul 1958/1959, pe când juca la Rapid, a cucerit patru titluri de campion şi o Cupă a României, toate cu Dinamo.

I s-a spus Ene II pentru a nu fi confundat cu Alexandru Ene, o altă glorie a clubului Dinamo, acesta din urmă fiind poreclit Ene I. Ene II a evoluat în 227 de partide în Divizia A şi a înscris 116 goluri. La echipa naţională a fost convocat de trei ori.

Pe 13 aprilie 2009 s-a stins din viaţă fotbalistul Mădălin Bănescu. Fostul echipier al echipei FC Govora, în vârstă de 28 de ani, a decedat la puţin timp după un meci disputat în deplasare, cu echipa Victoria Călimăneşti. Cauza morţii a fost un stop cardiac.

Mădălin Bănescu

Bănescu a marcat chiar golul victoriei pentru FC Govora în minutul 87, partida s-a încheiat cu scorul de 2-1, după care a cerut schimbare, acuzând că se sufocă. Jucătorul a fost schimbat imediat, a cerut îngrijiri la asistenta medicală, care însă nu avea nici un medicament. Dupa meci, toată echipa FC Govora a plecat spre casă cu autoturismele personale. Pe drum, la Seaca, tânărul a suferit un infarct şi nu a mai putut fi salvat, cu toate eforturile coechipierilor.

MAI. Pilotul Lucian Gârbacea senior a decedat la volan, chiar în timpul probei speciale 8 a Raliului Iaşiului. Maşina, un Renault Clio R3, în care se mai afla şi copilotul Tudor Marza, a intrat violent într-un copac, pe data de 23 mai 2009.

În urma impactului, pilotul în vârstă de 42 de ani, a suferit un traumatism cranio-cerebral sever şi a intrat în stop cardio-respirator. Medicii au incercat să-l resusciteze timp de 40 de minute, dar fără rezultate. Raliul Iaşiului este cea de-a treia etapă a Campionatului Naţional de Raliuri Dunlop 2009, iar după acest accident următoarea probă specială, a noua, nu s-a mai desfăşurat.

IUNIE. Fostul component al naţionalei României, Mihai Mocanu (63 de ani), a încetat din viaţă pe 18 iunie 2009. Mocanu, primul jucător al Petrolului Ploieşti care a evoluat la un turneu final al unui Campionat Mondial (Mexic 1970). El a jucat la Rafinaria Câmpina, Electrica Constanţa, Şantierul Naval Constanţa, Chimia Făgăraş, Petrolul Ploieşi şi Omonia Nicosia. Mihai Mocanu a evoluat ca fundaş, a îmbrăcat de 33 de ori tricoul naţionalei României şi are 201 meciuri în Divizia A, marcând şase goluri.

Pe 26 iunie 2009, antrenorul de rugby Mihai Naca a decedat la vârsta de 70 de ani, el conducând echipa naţională a României la prima ediţie a Cupei Mondiale din Noua Zeelandă 1987. Mihai Naca este cel mai titrat antrenor din istoria echipei de rugbi Farul Constanţa, pentru care a câştigat 6 titluri naţionale.

IULIE. Doi foşti jucători de fotbal s-au stins din viaţă la mai puţin de trei zile distanţă. Pe 7 iulie 2009, fostul atacant Mihai Baicu a decedat în urma unui stop cardiac, după ce a jucat fotbal pe un teren sintetic din cartierul Ghencea. Baicu împlinise 33 de ani şi a evoluat la echipe precum FC Naţional, Dacia Brăila, FC Argeş, Chindia Târgovişte, Citadella, Cremonese, FC Braşov, Farul Constanţa şi Ceahlăul Piatra Neamţ.

Mihai Baicu

Nicolae Burcea, fostul echipier al grupării Oţelul Galaţi, a murit la 54 de ani, într-un spital din Paris, pe data de 10 iulie 2009, după o lungă suferinţă. Burcea a antrenat echipe din Hexagon: Hisson, Alforville, dar şi pe Dunărea Galaţi, Gloria Buzău şi pe L’Etoile de Congo.

SEPTEMBRIE. Portarul Alexandru Iatan, decedat în seara zilei de 2 septembrie 2009, după un banal antrenament al formaţiei Dunărea Giurgiu, a murit înecat cu propria vomă. Tânărul internaţional de juniori, în vârstă de numai 19 ani, s-a prăbuşit pe teren, în urma unei faze aparent banale: o minge şutată din penalty de un coleg l-a lovit în stomac.

image

Medicii din Giurgiu au efectuat autopsia, iar raportul întocmit de ei s-a terminat cu o concluzie seacă: jucătorul a suferit un stop cardiorespirator, cu edem pulmonar. Au fost prelevate şi probe suplimentare, apoi trimise la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti.

La autopsie s-a descoperit că Iatan s-a înecat cu propria vomă. I s-a făcut rău după şutul primit în stomac, şi-a pierdut cunoştinţa, după care a vomitat şi s-a înecat.

Pe 12 septembrie 2009,multipla campioană naţională de popice, Daniela Şopterean, care a fost căpitanul reprezentativei feminine, a încetat din viaţă la vârsta de 35 de ani, din cauza unui cancer. Daniela Şopterean a câştigat, de-a lungul carierei, mai multe titluri naţionale, mondiale şi europene. Fosta componentă a campioanei României, Electromureş Romgaz Târgu Mureş, a câştigat şi Cupa Mondială şi Liga Campionilor Europeni.

OCTOMBRIE. Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal şi Ministru al Sportului, Mircea Angelescu, a murit la vârsta de 71 de ani, pe 6 octombrie 2009. Născut în anul 1938, Angelescu a practicat atletismul, fiind, printre altele, campion naţional de juniori. El este considerat unul dintre cei mai importanţi conducători din istoria fotbalului românesc.

De profesie inginer constructor, conferenţiar universitar, Mircea Angelescu a fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (1967-1968, 1975-1978 şi 1981-1986), preşedintele FRF (1969-1975 şi 1986-1989), primul preşedinte al LPF (1992-1996) şi ministrul sportului (1990), fiind, totodată, preşedinte de onoare al FRF.

NOIEMBRIE. Aceasta a fost cea mai neagră lună din 2009. În numai câteva zile, sportul românesc a pierdut nume de legendă precum Otto Dembrovschi, Constantin Cârstea, Ramses Juravle, Stelian Anghel, Marian Sinescu şi Ecaterina Stahl-Iencic.

Fostul fotbalist al echipei UT Arad, Otto Dembrovschi, a decedat, la vârsta de 67 de ani, el fiind unul dintre jucătorii care au eliminat formaţia din Olanda Feyenoord Roterdam în primul tur al Cupei Campionilor Europeni din 1970. Otto Dembrovschi a fost unul dintre golgheterii echipei UTA.

Fostul director tehnic al echipei Gloria Bistriţa, Constantin Cârstea (60 de ani) a decedat, după ce metastaza canceroasă de care suferea s-a agravat. Cârstea s-a născut la 22 februarie 1949 şi a fost de două ori campion cu echipa FC Argeş, în 1972 şi 1979.

Constantin Cârstea

Ramses Juravle, fost jucător al naţionalei ţării noastre, a încetat din viaţă în urma unei boli incurabile, la Zaragoza, cu doar două zile înainte de a împlini 33 de ani, după o lungă şi cumplită suferinţă. Poloistul Ramses Juravle suferea de ani de zile de o tumoare pe creier care l-a scos mult prea devreme din competiţia vieţii. Trupul său a fost incinerat la crematoriul din Zaragoza.

La finalul anului 2007, în urma unor dureri cumplite de cap, i s-a descoperit o tumoare pe creier. Această formă de cancer se numeşte „Gliobastrom”, iar specificul acestei boli este că tumoarea se regenerează și apare în zone ascunse ale creierului, care sunt inoperabile.

DECEMBRIE. Baschetbalistul maghiar, de origine română, Zoltan Horvath se deplasa între localităţile Sopron şi Szombathely, când maşina pe care o conducea a derapat şi s-a lovit frontal de un camion. Zoltan Horvath s-a născut la Satu Mare, pe 27 septembrie 1979, şi a evoluat pe postul de pivot pentru echipa Faloc Szova Szombathely. Din 2005, Horvath evolua în echipa nationala a Ungariei.

Sportul românesc a plătit un tribut mult prea mare în 2009. Indiferent de vârstă, marii noştri campioni vor fi mereu respectaţi aşa cum se cuvine, iar cei care au demonstrat acest lucru sunt chiar suporterii, cei care au ştiut să fie aproape de familiile celor care nu mai sunt printre noi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite