Vameşii de la Călăraşi făceau controale de mântuială la firmele acuzate de evaziune, în dosarul în care e inculpat şi Blejnar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef ANAF, Sorin Blejnar
Fostul şef ANAF, Sorin Blejnar

Angajaţi de la Direcţia de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi făceau controale formare la firmele acuzate de evaziune fiscală de cinci milioane de euro şi le asigurau spaţiile necesare funcţionării, potrivit DIICOT.

Grupul infracţional organizat specializat în activităţi de evaziune fiscală cu combustibili era constituit din opt persoane.

Acestea sunt acuzate că au achiziţionat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi. În realitate au revândut motorina prin staţii de distribuţie a carburanţilor, fără să plătească taxele aferente.

"În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip «fantomă», fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi, care făceau controale formale la societăţile comerciale implicate şi le asigurau spaţii necesare funcţionării.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de către membrii grupării a fost estimat la cinci milioane de euro.

În acest dosar, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi şi IPJ Călăraşi, fac 33 de percheziţii domiciliare, precum şi la sediile mai multor societăţi comerciale din municipiul şi judeţul Constanţa, Bucureşti, municipiul Călăraşi şi judeţele Sibiu, Giurgiu, Prahova, Alba şi Vâlcea.

La sediul DIICOT vor fi audiate 12 persoane, urmând să fie dispuse măsurile legale.

Percheziţii la vameşi

Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, între persoanele vizate s-ar afla mai mulţi vameşi, precum şi şeful Vămii Călăraşi, Ion Voicu, astfel că au loc percheziţii şi la locuinţa acestuia, dar şi în birourile Vămii Călăraşi.

Sursele citate au precizat că percheziţiile au legătură cu dosarul în care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul "Motorina".

Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul "Motorina" alături de alte 16 persoane şi şase firme, fiind acuzaţi de procurorii DIICOT Braşov de constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Braşov în 7 septembrie, iar printre inculpaţi sunt şi doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Monea Claudiu şi Ciobanu Dorel, dar şi fostul deputat braşovean Vasile Bran.

DJAOV Braşov şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Fostul consilier al lui Blejnar, Codruţ Marta, care a fost şi el audiat în acest dosar, nu se află printre inculpaţi.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Braşov au dispus, în 1 august, începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite