Valentin Nicolau, fost membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, a fost găsit incompatibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Nicolau, fost membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a fost găsit în incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), întrucât a ocupat simultan funcţiile de administrator şi de director în cadrul editurii Nemira.

Inspectorii ANI au precizat că Valentin Nicolau s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iunie 2012 - 12 decembrie 2013, întrucât, simultan cu funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al SRTv, a deţinut şi funcţiile de administrator şi director în cadrul societăţii Nemira Publishing House SRL.

Valentin Nicolau deţine în cadrul societăţii Nemira Publishing House SRL funcţia de administrator începând cu data de 21 iulie 2011 şi funcţia de director începând cu data de 9 iunie 2011, potrivit sursei citate.

Nicolau a declarat, citat de Mediafax, că nu consideră că există un conflict de interese între activitatea sa de editor de carte şi cea din TVR. Mai mult, acesta a precizat că inspectorii ANI nu i-ar fi adus la cunoştinţă decizia potrivit căreia ar fi fost în incompatibilitate.

El a mai spus că cei de la ANI au adus la cunoştinţă verificarea tuturor membrilor din fostul Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, în urmă cu peste un an. 

„Pesemne că se pregăteau în cazul în care era nevoie acum. Mie nu mi-au comunicat nimic oficial. Dar e ciudat că aflu din presă şi nu îmi comunică şi mie. Este uşor neplăcut cum procedează”, a spus Valentin Nicolau.

Întrebat dacă va ataca în instanţă decizia ANI, Valentin Nicolau a spus că mai întâi trebuie să vadă documentul ANI şi să se consulte cu avocatul său. „Mai întâi vreau să văd ce scrie şi apoi mă consult cu avocatul şi văd ce este de făcut”, a mai spus Nicolau.

Pe de altă parte, Valentin Nicolau a spus că se ocupa de editura Nemira, fiind proprietarul acesteia. 

„Ce să fac? Să mint lumea că nu mai am nicio legătură cu ea. Era o minciună grosolană. N-avea sens. Aşa numai ca să dea bine? Evident că mă ocupam, fiind proprietarul ei. Astea sunt farse. Dacă treci pe numele soţiei sau al vărului, înseamnă că politicianul sau omul din CA nu se ocupă? Eu farse nu fac. Dar nu văd legătura. Erau oameni în Consiliul de Administraţie care făceau televiziune şi în altă parte şi nu au avut nicio problemă. Sau făceau producţii în interiorul TVR şi erau şi membri ai Consiliului de Administraţie al televiziunii. Ăla nu era conflict de interese? Ce conflict de interese este între un editor, care face carte, şi activitatea de televiziune?”, a spus Valentin Nicolau.

Întrebat la ce membri ai CA al TVR se referă, Valentin Nicolau a spus: „Nu vi se pare un conflict de interese să munceşti şi să activezi în televiziune, să ai propriile tale producţii pe care ţi le votezi şi ţi le favorizezi din poziţia de membru în CA? Erau mulţi şi îşi votau bugete. Eu nu dau nume neapărat, îşi votau bugete, poziţii în grilă. Ăla este conflict de interese. Că am făcut eu 100-120 de cărţi în 2013, ăsta este conflict de interese cu activitatea televiziunii publice? Doamne fereşte. Da' în fine (...) Săftoiu (fostul preşedinte-director general al TVR, n.r.) cred că a fost cel care a iniţiat. Pentru că au încercat toate posibilităţile să găsească o soluţie să mă vadă plecat de acolo (din CA, n.r.) (...) unii au mers şi pe calea asta, doar doar... şi pesemne că până la urmă le-a folosit. Gândiţi-vă că ieri a fost audierea în Parlament (pentru noul CA, n.r.). Cred că era pregătită (decizia ANI, n.r.) pentru situaţia în care apăream din nou eu. E prea mare coincidenţa ca să nu fie ceva la mijloc”.

Totodată, Valentin Nicolau a spus că decizia ANI este „de necomentat”. „E de necomentat, pentru că în multe cazuri sunt lucruri artificiale sau, din contră, nu sunt prinse adevăratele conflicte de interese”, a spus Valentin Nicolau.

Membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Radiodifuziune, incompatibil

De asemenea, Maria Pintilie, membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Radiodifuziune, a fost găsită în incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate,întrucât, începând cu data de 01 martie 2012, exercită, simultan cu funcţia de membru al comitetului director, şi funcţia de administrator al firmei  Incon Expert SRL

Mai mult, ANI a sesizat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru a efectua cercetări cu privire la posibila infracţiunii de fals în declaraţii, după ce inspectorii de integritate au descoperit că Maria Pintilie nu a menţionat deţinerea funcţiei de administrator, în declaraţiile de interese depuse în calitate de membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Radiodifuziune, au rezultat indicii privind săvârşirea de către acesta a infracţiunii de fals în declaraţii

Maria Pintilie deţine, începând cu data de 12 ianuarie 1996, calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator al Incon Expert SRL, iar, începând cu data de 01 martie 2012, deţine şi funcţia de membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Radiodifuziune ,pe o perioadă terminată de 24 luni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite