INFOGRAFIE Unde schiem anul acesta în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Sinaia, unde se practică cel mai bun schi de altitudine din România, 13 pârtii aşteaptă turiştii pentru sporturile de iarnă FOTO Adevărul
La Sinaia, unde se practică cel mai bun schi de altitudine din România, 13 pârtii aşteaptă turiştii pentru sporturile de iarnă FOTO Adevărul

Românii pasionaţi de sporturi de iarnă sunt invitaţi să-şi pregătească echipamentul de schi. „Adevărul“ vă prezintă harta principalelor pârtii de schi din ţară, care se îmbogăţeşte, din această iarnă, cu patru noi trasee.

CARAŞ-SEVERIN

În Munţii Semenic din judeţul Caraş-Severin se schiază deja. Tunurile de zăpadă au funcţionat la capacitate maximă toată săptămâna, aşa încât Pârtia Casa Baraj de la Văliug este în perfectă stare. Există un strat suficient de gros de zăpadă, pentru a se putea schia în condiţii excelente în weekend. Cea mai nouă pârtie din Munţii Banatului a fost inaugurată iarna trecută. Este o pârtie destinată în special începătorilor şi schiorilor de nivel mediu, având în vedere că nu are decât 800 de metri şi o periculozitate scăzută. Turiştii pot urca cu telescaunul, iar preţurile sunt 60 de lei pe zi în weekend şi 40 de lei în timpul săptămânii.

Pârtia Casa Baraj a fost realizată de milionarul bănăţean Ioan Popa, care a investit aici 400.000 de euro. Pentru a asigura condiţii de schi chiar dacă nu ninge, proprietarul a achiziţionat din Austria o instalaţie care produce zăpadă artificială. Tunurile au costat 100.000 de euro.

Pârtiile de pe apropiatul Munte Semenic nu au fost încă deschise, având în vedere că iarna nu şi-a intrat încă pe deplin în drepturi. Când va veni zăpada însă, abonamentele de la Văliug vor fi valabile şi pe Semenic.

BRAŞOV

Domeniul schiabil din Poiana Braşov a ajuns cel mai mare din România (24 km) după o investiţie de 40 de milioane de euro. Au fost amenajaţi aproape opt  kilometri de pârtii noi, ca şi variante ale unor pârtii deja existente. De aceea, noile pârtii nu au primit denumiri proprii. Din ianuarie 2012, în Poiana Braşov se poate schia şi pe variantele pârtiei Drumul Roşu (2,95 km) şi Lupului (1,84 km). Aceste pârtii sunt considerate dificile şi nu sunt recomandate decât schiorilor experimentaţi. Tot de la începutul anului se poate schia şi pe variantele pârtiei Sulinar (1,7 km). Cele două variante au o dificultate medie şi nu sunt recomandate copiilor. Toate aceste pârtii noi sunt în Masivul Postăvarul. Accesul la ele se poate face cu telegondola, telecabina sau telescaunul.

VALEA PRAHOVEI

Pe Valea Prahovei, sezonul de schi nu va începe mai devreme de jumătatea lunii decembrie. La Sinaia, unde se practică cel mai bun schi de altitudine din România, 13 pârtii aşteaptă turiştii pentru sporturile de iarnă. În sezonul trecut a fost modernizată Pârtia Nouă care leagă Cota 1400 de Telegondolă, singura înzăpezită artificial, şi a fost inaugurat şi un nou telescaun, acoperit, care parcurge un traseu cu o lungime de 1,6 kilo¬metri şi poate transporta 1.800 de persoane pe oră. În acest fel, cele două domenii schiabile din staţiune, Valea Dorului şi Valea Soarelui, sunt legate la bază.

Până în sezonul 2013-2014, autorităţile locale au în plan realizarea unei instalaţii de înzăpezit artificial, complet automatizată, cu 25 de tunuri de zăpadă. Investiţia va asigura înzăpezirea tuturor pârtiilor din staţiune şi va duce la prelungirea sezonului de schi.

Nici la Buşteni nu sunt noutăţi faţă de iarna trecută, dar, în 2011, domeniul schiabil din staţiune a fost extins, fiind amenajată o nouă pârtie de schi, Kalinderu II. Aceasta are o lungime de 1100 metri, o lăţime de 50 metri şi o înclinare de 27%.

Noua pârtie este dotată cu instalaţie de nocturnă, dar şi cu tunuri pentru zăpadă artificială. În paralel, funcţionează şi vechea pârtia Kalinderu, destinată atât avansaţilor, cât şi începătorilor. „Aşteptăm să vină frigul pentru a putea porni instalaţiile de zăpadă artificial. Avem nevoie de temperaturi de -3, -4 grade“, ne-a spus Ion Vasilescu, şeful domeniului schiabil Buşteni.

Infografie

CLUJ

Buscat Resort din localitatea Băişoara, cel mai nou loc unde se poate schia în judeţul Cluj, se va deschide în intervalul 15-20 decembrie. Administratorul pârtiei, Iancu Şerbănescu, spune că se va baza în totalitate pe tunurile de zăpadă artificială ca să pregătească cele trei pârtii existente. Acestea sunt dotate cu instalaţii profesioniste de tip telescaun, snowboarding, drumeţie, parapantă, zorbing (rostogolirea pe pârtie într-o sferă uriaşă şi transparentă), precum şi toată gama de servicii auxiliare (masă, închirieri de schiuri etc.).

Cele trei pârtii au grade diferite de dificultate, Pârtia Albastră (1.300 de metri) este mai lină, Pârtia Roşie (900 de metri) are un grad mediu de dificultate, în timp ce Pârtia Neagră (800 de metri) este considerată foarte dificilă. O urcare, în timpul săptămânii, costă 4 lei pentru copii şi posesorii de StudCard, respectiv 5 lei pentru adulţi, iar în weekend – 5 lei pentru copii şi posesorii StudCard, respectiv 7 lei pentru adulţi. La zece urcări, una este gratis.
În plus, cei de la Buscat Resort anunţă că săptămâna care vine îşi vor lansa şi ofertele de skipass pentru 3 zile, un weekend şi o săptămână pe site-ul lor, buscat.ro.

SUCEAVA

Până când vor putea să-şi încerce schiurile sau plăcile de snowboard pe zăpada pârtiei din Câmpulung Moldovenesc, amatorii sporturilor de iarnă au la dispoziţie pârtiile deja existente. Este vorba de trei pârtii în staţiunea Vatra Dornei sau o pârtie la Gura Humorului.

Cea mai nouă pârtie din judeţul Suceava este pârtia „Veveriţa” din Vatra Dornei. Aceasta a fost inaugurată în februarie 2011, are o lungime de 850 de metri şi o diferenţă de nivel de 180 de metri. Este dotată cu instalaţie de iluminat pe timp de noapte şi are o instalaţie de transport cu o capacitate de  900 de persoane pe oră, plus tunuri de zăpadă artificială. Investiţia a costat 3,2 milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro a fost cofinanţare din partea Primăriei Vatra Dornei, iar diferenţa a fost acoperită din fonduri PHARE. Schiorii se mai pot deplasa pe pârtia de la Mălini sau Cârlibaba, dar există şi varianta pârtiei din judeţul vecin, de la Borşa, din Maramureş.

PÂRTIA DE LA CÂMPULUNG, DIN IANUARIE

Pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc ar urma să fie una dintre cele mai frumoase din România. Lucrările, care trebuiau finalizate până la 24 iunie 2012, trenează însă. În aceste condiţii, deschiderea pârtiei, anunţată pentru debutul acestei ierni, este amânată până în ianuarie-februarie 2013. „Din punctul nostru de vedere am făcut tot ce era omeneşte posibil pentru a inaugura pârtia. Bani au fost, dar au lipsit bunăvoinţa şi interesul uneia dintre firmele care s-a ocupat de lucrări”, a declarat Mihăiţă Negură, primarul din Câmpulung Moldovenesc.

Primul tronson al pârtiei de pe versantul Rarău are 2,7 km dintr-un total de 4,5 km cât cuprinde întregul proiect. Suma totală alocată acestui proiect este de 107 milioane de lei, din care 78 de milioane de lei sunt pentru primul tronson.

„Lucrările sunt finalizate în proporţie de 80%, dar ceea ce a rămas este esenţial pentru ca pârtia să devină funcţională“, a mai arătat primarul din Câmpulung Moldovenesc. În aceste condiţii, constructorul, firma suceveană Instcomp, a acumulat deja penalizări în valoare de aproape 100.000 de lei.

În ceea ce priveşte al doilea tronson, în partea superioară a masivului Rarău, autorităţile încearcă deocamdată să obţină aprobările necesare, terenul fiind inclus în site-ul „Natura 2000”.

NEAMŢ

Pârtia de schi din Piatra Neamţ, de pe masivul Cozla, a fost inaugurată în 2010 şi este una dintre cele mai moderne din România. Porneşte de la o altitudine de 647 de metri, iar până la bază, pe o lungime de un kilometru, diferenţa de nivel este de 260 de metri. Are instalaţie de telescaun, plase de siguranţă, stâlpi şi parapete pentru protecţia schiorilor pe ambele părţi. Dotările de top ale pârtiei sunt instalaţia de nocturnă şi cele cinci tunuri care împrăştie zăpadă artificială.

Acest articol a fost realizat de reţeaua de corespondenţi Adevărul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite