Primăria Sectorului 4 cere daune de 100 de milioane de euro. Dosarul Colectiv, la un pas de a fi trimis în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Sectorului 4 s-a constituit parte civilă în dosarul Colectiv şi cere daune de 100 de milioane de euro, pe motiv că imaginea i-a fost prejudiciată. De altfel, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat joi că dosarul privind tragedia din Colectiv va fi trimis în instanţă în aproximativ două săptămâni. În urma incendiului de pe 30 octombrie 2015, 64 de persoane şi-au pierdut viaţa.

„Eu sper că în cel mai scurt timp, însemnând două săptămâni", a spus Bogdan Licu, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, întrebat despre stadiul anchetei din dosarul „Colectiv”, arată Digi24.

Pe de altă parte, încercarea lui Cristian Popescu Piedone de a reveni în fruntea instituţiei ar putea fi stopată de instanţă. Asociaţia „Colectiv pentru viitor” a contestat candidatura acestuia la primăria sectorului 4.

„Oricine poate depune contestaţie împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4, cel târziu până mâine, 15.04.2016, la ora 17 00, la Judecătoria Sectorului 4 (str Danielopol Gheorghe nr 2-4), în persoană sau de către rudele acestora, indiferent de sectorul aparţinător”, scriu reprezentanţii asociaţiei, care postează şi un model pentru contestaţia care poate fi depusă în instanţă.

Descărcaţi aici modelul de contestaţie

Reprezentanţii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 mai spun că Piedone nu este singurul vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat în Colectiv în 30 octombrie 2015, dar că, "cel puţin din punct de vedere moral,are partea sa de vină".

Acuzaţii extinse faţă de patronii clubului

În acest caz, patronii clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, s-au prezentat la sediul Parchetului General pe 8 aprilie unde au fost înştiinţaţi că au fost extinde cercetările faţă de aceştia, ei fiind acuzaţi pentru două noi infracţiuni: una de vătămare corporală şi alta de neasigurare a securităţii în muncă.

Cei trei patroni de la clubul Colectiv sunt cercetaţi penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, fiind eliberaţi din arest preventiv la sfârşitul lunii decembrie 2015, după ce au stat aproape două luni după gratii.

De asemenea, în dosar au fost puşi sub acuzare reprezentanţii firmei de artificii - Daniela Niţă (administrator), Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist).

Potrivit procurorilor Parchetului General, „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.

Două dosare penale pe masa DNA

De altfel, în urma tragediei din Colectiv au mai fost deschise încă două dosarele penale care se află pe masa procurorilor anticorupţie. Unul dintre acestea îi vizează pe cei doi pompieri, George Matei şi Antonina Radu, acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa normelor PSI. Ei au fost deja trimişi în judecată, însă dosarul a fost întors pe masa procurorilor de către magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti.   

Fostul primar al Primăriei Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a ajuns şi el în atenţia procurorilor anticorupţie, care au deschis un dosar penal pe numele acestuia. Alături de el, alte două funcţionare din cadrul instituţiei sunt vizate de anchetă.

Tragedia din Colectiv. Bilanţul a ajuns la 64 de morţi 

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 64 de persoane - 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit.

Pe aceeaşi temă:

Cercetări extinse în cazul patronilor clubului Colectiv şi cei ai firmei de artificii. Acuzaţii de vătămare corporală şi neasigurare a securităţii în muncă

Părinţii victimelor de la Colectiv „protestează ferm” faţă de candidatura lui Piedone. Dosarele medicale vor fi desecretizate

Şeful Centrului de Arşi din Bruxelles, către medicii români: „Îngrijirile medicale acordate în cazul Colectiv au fost exemplare”

13 dosare ale victimelor care au murit în tragedia Colectiv, făcute publice

Corpul de control al premierului Dacian Cioloş are discuţii „de documentare” cu spitalele implicate în cazul Colectiv

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite