Pedepse-record pentru taximetriştii-pirat de la Otopeni care au terorizat turiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pedepse fără precedent pentru membrii unei bande de falşi taximetrişti care luni întregi a jefuit turişti străini racolaţi de pe Aeroportul „Henri Coandă“. Tâlharii vor sta după gratii între 9 şi 18 ani. Falşii taximetrişti le cereau victimelor mii de lei pe o cursă, iar dacă refuzau să plătească erau sechestrate şi bătute.

Pedepse – record au venit zilele trecute de la judecătorii Curţii de Apel care au decis să trimită la închisoare pentru mulţi ani o bandă de tâlhari care luni în şir a terorizat turiştii străini care veneau în România pe Aeroportul Otopeni. 

Nu mai puţin de 18 ani de închisoare va petrece după gratii, pentru tâlhărie şi complicitate la tâlhărie, liderul grupării, Viorel Titi Popa, zis „Ulise“. Totodată, judecătorii i-au interzis lui Popa, ca după liberare, să practice timp de 4 ani taximetria.
„Locotenentul“ său, Alexandru Florea, zis „Alex Roşu“, va sta după gratii 14 ani săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, fiindu-i interzis, de asemenea, să mai practice taximetria după ce va fi liberat, o perioadă de 4 ani.
Cea de-a treia pedeapsă ca mărime a primit-o Mihai Nistor: 12 ani închisoare pentru înşelăciune şi tâlhărie.

Cum operau taximetriştii-pirat

Modul în care în perioada 2012-2013 turiştii străini care veneau pe aeroportul „Henry Coandă“ erau terorizaţi a îngrozit România mai ales prin prisma faptului că poliţiştii erau neputincioşi în faţa tâlharilor. A fost şi perioada în care tânăra profesoară din Japonia a fost violată, jefuită şi ucisă de un aşa-zis taximetrist, care opera tot la Otopeni.

„Piraţii” lui Viorel Titi Popa, zis Ulise, îşi atrăgeau victimele în cursă promiţând călătorii ieftine. Odată ajunşi în apropierea destinaţiei, lucrurile se schimbau. Taximetriştii cereau alte sume, mai mari chiar şi zece ori decât cele pretinse iniţial. Dacă victima nu îi plătea taximetristului suma cerută, care putea ajunge şi la 1.000 de lei, uşile maşinii erau blocate, iar clientul era bătut şi tâlhărit.

Ulise, directorul firmei de transport

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada noiembrie 2012 – octombrie 2013, membrii grupării conduse de Ulise se deplasau, aproape zilnic, în zona aeroportului, pentru a-i jefui pe cei care aterizau pe aeroport, mai ales turişti străini. Membrii grupării aveau sarcini precise. Unii racolau pasagerii sosiţi la aeroport şi îi conduceau la taxiurile-pirat, în vederea transportării către Bucureşti sau alte oraşe din provincie, iar alţii îi jefuiau.

Astfel, Titi-Viorel Popa, care se prezenta drept director al unei firme de transport, aborda turiştii, în majoritate cetăţeni străini, oferindu-le transport până la destinaţiile indicate. Ulterior, victimle erau plasate lui Ionescu Dănuţ Ion, Nistor Mihai, Celea Levius - Constantin, Rotaru Stelian Lucian, Neacşu Romeo, Şerbu Titi şi Lenard Victor.

Deşi, iniţial, serviciile oferite se prezentau ca fiind de taximetrie sau de transfer către autogări în condiţii legale, ulterior, când clientul trebuia să plătească, taximetristul îi spunea că este de la o firmă privată de „rent a car“ ori de la firmă privată de transfer, care are ca preţuri – 35 lei/Km sau 500 lei/transfer. Clienţii care refuzau să fie jecmăniţi astfel erau sechestraţi şi tâlhăriţi. 
În total, cel puţin 100 de turişti străini sau români au fost racolaţi de pe Aeroportul „Henri Coandă“ şi tâlhăriţi de aceşti indivizi, care pretindeau că sunt taximetrişti.

A vrut să iasă pe geam

Unul dintre cele mai revoltătoare cazuri a avut loc în 2013. Atunci camerele de supraveghere ale aeroportului au surprins momentul în care o femeie, cetăţean străin, iese pe geamul portierei de frică, după ce taximetristul-pirat din banda lui Ulise îi blocase uşile.
Totul s-a întâmplat în incinta Aeroportului „Henri Coandă“, unde pasagera şi prietenul ei fuseseră racolaţi de un fals taximetrist.

După ce s-au urcat în maşină, cei doi şi-au dat seama repede că se află în pericol, mai ales că lângă şofer se mai urcase în maşină încă un individ, aşa că au vrut să coboare. Pentru că era blocată în maşină, femeia a ieşit pe geam, după care a deblocat portiera din exterior şi l-a eliberat şi pe partenerul ei. Victimele au reuşit să-şi ia rapid bagajele şi să fugă.

Se amuzau pe seama victimelor

La fel au procedat tâlharii şi cu alţi străini, nelăsându-i să coboare din taxi dacă nu plăteau sume uriaşe, chiar şi de 1.000 de lei pentru o cursă care nu costa mai mult de 30 de lei.
Tot camerele din incinta Aeroportului „Henri Coandă“ au surprins modul în care tâlharii au păcălit un cetăţean olandez. Şoferul i-a cerut 400 de lei pentru transferul de la aeroport la Gara de Nord, explicându-i că suma este echivalentul a 8 euro. Fără să cunoscă bine banii româneşti, turistul a acceptat într-un final să-i achite „piratului“ 400 de lei.

În alte imagini prezentate ca probe în dosar apare un taxi pirat care a staţionat zeci de minute în faţă unui hotel până când cei doi clienţi pe care îi avea în maşină - cetăţeni britanici au acceptat să plătească 300 de lei pentru o cursă de la Otopeni până pe Calea Victoriei.
Nu era suficient că-i tâlhăreau pe turişti, dar falşii taximetrişti se mai şi amuzau pe seama victimelor speriate de ameninţările lor. „Mai avea puţin şi plângea, moşul, eşti nebun?“, îi povestea unul dintre taximetrişti altui membru al grupării, căruia i-a reprodus şi reacţia clientului: „Domnule, lăsaţi-mă aici, va dau cât mi-aţi cerut, va dau...“.

Celelalte condamnări

• Ilie Silviu Preda zis „Lulua“ sau „Olteanu“, 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, de lipsire de libertate în mod ilegal şi tâlhărie
• Ionuţ Stănică, zis „Rinoceru“, 9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi tâlhărie
• Levius-Constantin Celea, zis „Popa“, 11 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi tâlhărie
• Alexandru-Valentin Petcu, zis „Alex Găneasa“, 8 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi tâlhărie
• Paul-Lucian Tudorancea, zis „Ţeposu“, 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi tâlhărie
• Florin Stănescu, zis „Buze“, 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune
• Dănuţ-Ion Ionescu, zis „Dan Patronu“,  9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune
• Mihai Enuş, 8 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi tâlhărie
• Traian Nicolae, 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi tâlhărie
• Dănuţ -Gabriel Ionescu, 8 ani închisoare săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi lipsire de libertate în mod ilegal
• Costel Vasile, zis „Costeluş“, 2 ani închisoare pentru infracţiunea de înşelăciune
• Dan Ştefan, un an şi 2 luni de închisoare
• Dănuţ Nica, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani

Înregistrare între un taximetrist-pirat şi victimă

Client: Te rog... deschide.
Florea Alexandru: OK, îmi plăteşti şi-ţi deschid, nu plăteşti, nu-ţi deschid.
Client: Te rog, deschide.
Florea Alexandru: Te rog... bă... te rog dă-mi bani.
Client: Vreau bagajele.
Florea Alexandru: OK, bagajele.... da, dă-mi banii!
Client: La hotel.
Florea Alexandru: Nu, aici, te rog, dă-mi banii, înţelegi?
Client: Te rog, deschide.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite