STUDIU Meniul cu COVID-19. Restaurantul, cel mai periculos focar de răspândire a noului coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii americani de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor au ajuns la concluzia că pacienţii COVID-19 care înainte de a se îmbolnăvi au luat masa la restaurant sunt de aproape două ori mai numeroşi decât cei testaţi negativ la noul coronavirus

Un studiu realizat, recent, de Centrul American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), dar şi alte astfel de cercetări realizate de infecţionişti redeschid discuţia gradului de siguranţă sanitară pe care îl oferă clienţilor restaurantele, cafenelele şi barurile, în contextul pandemiei de COVID-19. Ultimele teste au fost realizate la 11 instituţii medicale diferite din 10 state americane: California, Colorado, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Ohio, Tennessee, Utah şi Washington.

Studiul a fost realizat pe 314 adulţi care au fost testaţi pentru COVID-19 în iulie, pentru că prezentau simptome, iar 154 de teste au ieşit pozitive şi 160 negative. Cercetătorii i-au întrebat dacă au purtat mască, ce activităţi au avut, dacă au luat masa la restaurant, dacă au ieşit la bar sau au mers la sala de sport.

71% dintre adulţii confirmaţi cu COVID-19 şi 74% dintre cei testaţi negativ au spus că poartă mască facială în public. Nu s-au identificat diferenţe notabile între cei pozitivi versus negativi nici în privinţa comportamentului la cumpărături, la birou, la sala de fitness, salon, transport public sau biserică.

În schimb, datele recoltate au arătat că adulţii depistaţi pozitivi au declarat într-o mai mare măsură decât cei negativi că au luat masa la restaurant cu două săptămâni înainte de a începe să se simtă rău. Astfel, de două ori mai mulţi, adulţii depistaţi pozitiv la noul coronavirus decât cei care au ieşit negativ la test au mers la restaurante cu cel mult 14 zile înainte de a avea simptome, scrie CNN.

„Pe lângă faptul că au luat masa la un restaurant, pacienţii pozitivi au mai declarat că merg la un bar sau la o cafenea. Măştile nu pot fi purtate în mod eficient în timp ce mănâncă şi beau, în timp ce cumpărăturile şi numeroase alte activităţi în interior nu împiedică utilizarea măştilor“, au comunicat cercetătorii.

În fine, 42% dintre adulţii care au ieşit pozitivi au spus că au avut contact apropiat cu cel puţin o persoană confirmată cu COVID-19, spre deosebire de 14% dintre cei testaţi negativ, iar cele mai multe astfel de contacte, 51%, au fost cu membri ai familiei. 

30 de minute sunt de-ajuns

Nu este primul studiu care demonstrează că unităţile de alimentaţie publică participă la răspândirea SARS-CoV-2. Astfel, un experiment realizat în Japonia de o echipă de experţi medicali arată cât de repede se poate răspândi noul coronavirus într-un restaurant cu autoservire, de exemplu. Dacă doar unul dintre turiştii care ating tăvile cu mâncare este bolnav, atunci virusul poate să se răspândească imediat Experimentul a decurs în felul următor – unul dintre participanţi şi-a întins pe mâini un lichid special care este vizibil doar cu ajutorul luminii ultraviolete. El reprezintă persoana infectată care a tuşit în palmă şi care se alătură apoi altor 9 persoane care merg la masă în respectivul local. După 30 de minute, camera se întunecă, iar un filtru cu lumină ultravioletă arată rezultatul. Lichidul este vizibil pe aproape toate suprafeţele din zonă, pe tacâmuri şi farfurii, pe mâinile şi pe feţele oamenilor. După o jumătate de oră, toate persoanele au intrat în contact cu „agentul patogen“ şi au fost „infectate“. 

„Contactul apropiat“ perfect

Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, a explicat pentru „Adevărul“ de ce riscul de infectare este major pentru clienţii unităţilor de alimentaţie publică. „Numai dacă ne uităm la definiţia dată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile unui «contact apropiat», şi ne încadrăm perfect în condiţiile din restaurante, baruri sau cafenele. Astfel, este vorba de persoana care s-a aflat în aceeaşi încăpere cu un bolnav de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri. Păi, la restaurant stăm la o distanţă mică şi fără mască pentru că mâncăm sau bem. În plus, stăm la masă mai mult de un sfert de oră, deci toate condiţiile sunt întrunite. Mai mult, există unele studii conform cărora cantitatea de aerosoli ce conţin virusul este cu atât mai mare cu cât vorbim mai tare. Şi în cafenele şi baruri se cam ascultă muzică, iar asta ne face să vorbim mai tare. Practic, la o masă unde este un asimptomatic, se pot infecta toţi care se mai aşază, pentru că se discută şi încrucişat“, a precizat expertul infecţionist. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite