Strategii de sezon estival 2020 total opuse. Turcii nu mai ştiu cum să atragă turiştii, grecii fac tot posibilul să-i selecteze „la sânge”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Destinaţii de concediu tradiţionale pentru români, Turcia şi Grecia, ţări care îşi bazează o mare parte din PIB pe turism (12 şi 18 la sută), încearcă să ia o serie de măsuri pentru repornirea industriilor de profil. Strategiile sunt, însă, total opuse.

Astfel, guvernul turc a lansat o iniţiativă de certificare de tip „coronavirus-free” a staţiunilor de turism fără noul coronavirus încercând astfel să insufle încredere turisţilor. De o astfel de certificare pot beneficia resorturi din toată ţara, nu numai cele de pe litoral a declarat ministrul Culturii şi Turismului din Turcia, Mehmet Nuri Ersoy.

„Am început procesul de certificare pentru a determina zonele libere de coronavirus în cadrul sistemului turistic. Este vorba de un mecanism de certificare acceptat la nivel internaţional”, a adăugat el, arată hurriyetdailynews.com.  Oficialul a precizat că o comisie care include responsabili din ministerele Sănătăţii, Transporturilor şi Agriculturii a avut o primă întâlnire în acest sens sub coordonarea Ministerului Culturii şi Turismului.

„Planificăm să includem şi ONG-uri în comisie şi să încheiem rapid sistemul de certificare în prima săptămână a lunii mai. Treptat, vom realiza ce condiţii vor fi obligate să îndeplinească entităţile turistice pentru a obţine aceste certificate până la sfârşitul lunii mai”, a subliniat Ersoy.

Grecia impune „paşaportul de sănătate”

Dacă oficialii turci vor să atragă turiştii certificând faptul că staţiunile nu sunt bântuite de noul coronavirus, cei greci vor să le ceară turiştilor la sosire să demonstreze că nu au virusul care produce COVID-19. Concret, turiştii care vor călători în Grecia vor avea nevoie de un „paşaport de sănătate”, care să ateste că nu au coronavirus, a declarat ministrul elen al Turismului, Haris Theocharis, citat de site-ul Greek City Times.

În acest scop, Theocharis a spus că este consultată Uniunea Europeană, pentru ca orice cetăţean european care doreşte să călătorească să fie testat pentru depistarea coronavirusului. Ministrul a explicat că testarea ar trebui să aibă loc în ţara de provenienţă. 

Referitor la emiterea unui astfel de „paşaport de sănătate”, premierul Ludovic Orban a declarat că încă nu s-a luat o decizie. „Orice decizie trebuie privita în context european. Noi trebuie sa ne uităm cu mare atenţie la celelate ţări”, a precizat premierul.

Potrivit portalului Greek City Times, într-o perioadă în care autorităţile din domeniul sănătăţii dau primele speranţe legate de revenirea treptată la normalitate, operatorii din turism sunt îngrijoraţi în mod special de impactul pandemiei de coronavirus asupra sectorului turismului, care are o pondere majoră în economia Greciei.

Conform unor surse, pentru turiştii care întră în Grecia pe cale rutieră, nu este exclus ca, din zonele de graniţă, autorităţile se formeze coloane de maşini spre staţiunile de destinaţie. 

 

Destinaţii fruntaşe

Conform statisticilor Turcia şi Grecia se află pe primele două locuri în topul destinaţiilor de vacanţă ale românilor, în anotimpul cald. Astfel, în 2018, Turcia a avut o pondere de aproape 40%, iar Grecia în jur de 34% din pachetele charter vândute pe piaţa românească. Şi vorbim numai de turiştii care au ales calea aerului, nu şi pe cei care au ajuns la destinaţiile de vacanţă cu maşina. Conform unor surse, tot în 2018, în total, Turcia a fost vizitată de peste un milion de români, tot cam atâţia făcându-şi concediul în Grecia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite