STENOGRAME Nichita şi-a plimbat iubita în China cu banii din şpaga de la Urdăreanu. Milionarul a recunoscut mita să scape de arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Nichita FOTO: Adevarul
Gheorghe Nichita FOTO: Adevarul

Gheorghe Nichita a ajuns din nou după gratii după ce a fost interceptat ambiental de un afacerist care a colaborat cu DNA. Primarul este acuzat de o şpagă de 6,9 milioane de lei. Unul dintre mituitori este milionarul Tiberiu Urdăreanu.

Primarul suspendat al oraşului Iaşi, Gheorghe Nichita (PSD), a fost interceptat în ultimele două luni despre cum vorbea de mita pe care ar fi primit-o de la grupul UTI şi firma Information Business Consulting (IBC). Procurorii spun că şpaga cerută de edil ar fi fost de 6,9 milioane de lei. Suma reprezintă 10% din valoarea unui contract de  69 milioane lei (fără TVA), privind semaforizarea oraşului Iaşi, câştigat de asocierea dintre UTI şi IBC. Nichita a fost arestat vineri seară, după ce cei care au dat mita au recunoscut faptele sau au colaborat cu procurorii DNA. Este vorba de milionarul Tiberiu Urdăreanu – patronul UTI (arest la domiciliu), Mihail Tănăsescu – vicepreşedinte al UTI (control judiciar) şi Iulius Gabriel Mardarasevici – director IBC (control judiciar pe cauţiune de 50.000 de lei). Iniţial, procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a milionarului, dar după ce acesta a recunoscut au solicitat arest la domiciliu.

Potrivit DNA, Mardarasevici ar fi fost cel care ar fi negociat, în 2012, valoarea mitei cu primarul Nichita şi era cel care ţinea legătura cu acesta. Începând din luna august 2013, Nichita a primit şi primele foloase: reduceri de 30-40% din preţurile unor locuri de cazare, în perioada 2013-2015,  la Hotel Marriott Bucureşti, în baza rezervărilor efectuate de  IBC (circa 15.100 de lei), plata,  în anul 2014, a serviciilor de cazare în China, cu ocazia unei vizite făcute de Nichita cu iubita Adina Samson – directoare în Primăria Iaşi, alţi angajaţi ai Primăriei, precum şi oameni de afaceri – printre care Mardarasevici –, achiziţionarea,  în 2014, a unor echipamente electronice, evaluate la circa 20.000 de lei.

Interceptările ambientale, cheia dosarului

Cele mai importante probe ale DNA sunt discuţiile ambientale purtate la sfârşitul lunii septembrie de Mardarasevici cu Nichita şi cu Tănăsescu. De regulă, acestea priveau modul în care era împărţită şpaga, proporţional cu implicarea în contractul cu Primăria, UTI dădea 80%, iar IBC doar 20%. Mardarasevici era nemulţumit că UTI nu l-a amânat cu plata unei rate din mite, că urma să-i dea banii „peste două săptămâni“, afirmând că „ăştia se cam trag pe …”. Nichita era supărat şi se întreba cum ar putea să rezolve: „Să-l caut oare pe Urdăreanu?”.

Cei doi erau stresaţi că biletele pentru China au fost cumpărate prin firma lui Mardarasevici, care ofta: „A, mai e chestia asta… am uitat să îţi zic. Mai e aia cu China. Acolo, când am plecat, ştii că au făcut presiune pe noi, «Hai hai, hai hai». Ameţitele astea din primărie m-au pus să fac comanda prin mine, ştii? Că nu găseau bilete la avion şi au făcut comanda prin firma mea”. „Da, da… e groasă asta şi au văzut şi toţi ceilalţi”, era preocupat Nichita. Primarul îi explica mituitorului că la birou, în Primărie, nu poate vorbi: „Noi suntem monitorizaţi…”.

Într-o altă interceptare, dintre Mardarasevici şi Tănăsescu, directorul IBC părea preocupat de mita dată de UTI şi care ajunsese în contul firmei sale, dar pe care nu a apucat să-i dea lui Nichita. În plus, el era stresat că DNA a ridicat din Primărie mai multe documente legate de acest contract. „Dă-mi o idee cum să fac cu banii rămaşi în IBC. Asta e problema”. Pe înregistrare s-a auzit un foşnet ca de hârtie, o pauză mare în dialog, timp în care Tănăsescu a răspuns în scris, pe o agendă „Mă  gândesc şi îţi spun  în două săptămâni”. Pentru a justifica în contabilitate sumele de bani, în luna octombrie, cei doi s-au întâlnit din nou şi au stabilit ca din aceşti bani  să fie cumpărate anumite echipamente pentru asigurarea garanţiei lucrării privind semafoarele: dispozitive diverse, prize şi semafoare.. ;
 

Tiberiu Urdăreanu, avere de 100 de milioane de euro

Tiberiu Urdăreanu (62 de ani), proprietarul grupului UTI, este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din România. Numele companiei sale de suflet, UTI, a fost implicat în mai multe scandaluri, printre care cel al securizării frontierelor, însă i-a adus omului de afaceri o avere estimată în 2014 la 98-100 de milioane de euro, potrivit publicaţiei „Top 300 Capital“.  UTI Grup s-a dezvoltat în patru domenii: sisteme de securitate, managementul traficului, tehnologia informaţiei şi comunicaţii şi construcţii.

Compania şi-a extins afacerea şi în străinătate, deţinând filiale atât în Europa, cât şi în Orientul Mijlociu. Printre companiile controlate de către grup se numără UTI Systems, UTI Instal Construct, Cobra Security şi Certsign. UTI Grup are peste 2.000 de angajaţi şi estimează că va avea în acest an afaceri de 130 milioane euro (65 de milioane euro din sisteme tehnologice, 60 de milioane din instalaţii pentru construcţii, iar restul din activităţile de exploatare şi de operare a infrastructurii de fibră optică din Bucureşti). (Adina Vlad)

Baronul Nichita, înglodat în cauze penale

Gheorghe Nichita (59 de ani) a condus Iaşiul cu mână de fier timp de 12 ani. Primarul-suspendat al Iaşiului, aflat în prezent în arest preventiv pentru luare de mită de la milionarul Tiberiu Urdăreanu, mai are şi alte dosare ce ar putea cântări greu la o eventuală condamnare. Potrivit DNA, pe rolul Serviciului Teritorial de la Iaşi se deschisese un dosar penal pe numele lui Nichita încă din 2014, însă primarul nu a fost audiat niciodată. În martie 2015, structura centrală a preluat cauza.

De-a lungul anilor, au fost formulate mai multe plângeri penale către DNA în care fostul şef al PSD Iaşi a fost acuzat de fapte penale. Niciuna dintre plângerile cercetate la Iaşi nu s-au concretizat însă într-un dosar în care Nichita să fie trimis în judecată. Printre  reclamaţiile ajunse pe masa controversatului procuror Emilian Eva, fost şef al DNA Iaşi, s-au aflat cele privind devalizarea CET - societate de termoficare din Iaşi, cheltuirea iresponsabilă a unui credit bancar de 200 de milioane de lei sau finanţarea ilegală a echipei locale de fotbal.
 

Istoricul dosarelor lui Nichita

Toate dosarele au fost închise de către Emilian Eva, judecat şi el pentru corupţie. Unul dintre acestea priveşte cheltuirea în mod ilegal a creditului de 200 de milioane de lei, contractat în 2006 de la Banca Dexia Kommunalkredit. Împrumutul rambursabil luat de Primăria Iaşi a fost folosit pentru modernizarea a 120 de străzi din municipiu. Într-un raport ANAF întocmit în 2011 se arăta că mai multe lucrări ar fi fost acordate fără licitaţie. De asemenea, inspectorii de la ANAF mai precizau în raportul lor şi deficienţe cu privire la organizările de şantier.

Un alt caz de notorietate de la Iaşi este cel privind finanţarea echipei de fotbal din oraş, fosta Politehnica Iaşi. Dosarul Poli a ajuns iniţial la Direcţia Naţională Anticorupţie, în jur de 50 de consilieri locali sau judeţeni fiind chemaţi la audieri în 2010. Procurorii anticorupţie au decis scoaterea de sub urmărire penală a consilierilor şi baronului PSD, în 2012, cazul fiind ulterior înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru a se verifica eventualele infracţiuni economice. Ulterior, cauza a fost trimisă la Parchetul General.

Pe 30 aprilie 2015, Nichita a fost ridicat de procurorii DNA şi reţinut la Bucureşti în dosarul privind spionarea amantei sale, Adina Samson. Nichita este acuzat că ar fi folosit Poliţia Locală din Iaşi pentru a-şi urmări iubita. ;
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite