Stenograme. Extremistul Szocs Zoltan a fost arestat pentru 30 de zile: „Să fie fum, ar fi o bombă bună... Toată lumea ar vorbi despre noi”

Stenograme. Extremistul Szocs Zoltan a fost arestat pentru 30 de zile: „Să fie fum, ar fi o bombă bună... Toată lumea ar vorbi despre noi”

Szocs Zoltan a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT. Se cere arestarea lui

Szőcs Zoltán, liderul grupării naţionalist-extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate”, a fost arestat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. El este acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze un dispozitiv exploziv pe care să-l detoneze la Târgu Secuiesc. „Trebuie făcut în aşa fel încât să se aprindă mai multe simultan....”, le spunea Zoltán locotenenţilor săi, potrivit interceptărilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive,unul dintre acestea urmând să fie detonat în Târgu Secuiesc, de Ziua Naţională a României,a fost arestat pentru 30 de zile de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă. Concret, Szőcs Zoltán este pus sub acuzare pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive. 

Reacţia "Mişcării de Tineret 64 de Comitate"

Reprezentanţii "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania le cer anchetatorilor să dea publicităţii probele pe care le au împotriva liderilor organizaţiei, în baza cărora aceştia sunt cercetaţi, purtătorul de cuvânt Tóth Bálint solicitând, de asemenea, partidelor maghiare "să ia atitudine".

Tóth Bálint, purtătorul de cuvânt al "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Secuiesc, că procurorii au tras concluziile legate de Szőcs Zoltán dintr-o "presupusă conversaţie", în timp ce la percheziţiile de marţi au găsit doar câteva volume semnate de Wass Albert, "care nu sunt bombe şi nu sar în aer".

Potrivit informaţiilor postate pe pagina de Facebook a organizaţiei, Tóth Bálint a cerut autorităţilor să dea publicităţii întreaga conversaţie care ar fi avut loc în 10 octombrie între Beke István şi Szőcs Zoltán, întrucât în ziua menţionată, conform purtătorului de cuvânt, cei doi nu au luat legătura nici telefonic, nici personal.

Totodată, Tóth Bálint a cerut autorităţilor să dea publicităţii şi rezultatele anchetei pirotehnice făcute în cazul lui Beke István, afirmând că aceştia nu au probe legate de fabricarea de bombe.

"Vrem să ştim din ce motive sunt supravegheaţi membrii organizaţiei noastre, organizaţie care se ocupă de evenimente culturale şi susţine demersurile pentru autonomie. Întrebarea este dacă şi alţi reprezentanţi ai ONG-urilor similare sunt supravegheaţi?", a spus Tóth Bálint.

În opinia acestuia, cercetarea membrilor "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" poate fi considerată violarea unor drepturi fundamentale. De asemenea, Tóth Bálint a cerut partidelor maghiare din România "să ia atitudine" în cazul lui Beke István şi Szőcs Zoltán.

Când a început ancheta şi rolul SRI

Potrivit datelor din dosar, ancheta în acest caz a început pe 23 octombrie 2015, atunci când Serviciul Român de Informaţii a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu privire la faptul că, membri ai organizaţiei autohtone din judeţul Covasna a grupării naţionalist-extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formaţiunilor ungare extremiste ”Mişcarea pentru o Ungarie mai bună” (JOBBIK), HVIM, respectiv ”Oastea Haiducilor” (recunoscută de către Oficiul pentru Protecţia Constituţiei din Ungaria drept structură cu profil terorist), desfăşoară, „în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acţiuni împotriva ordinii constituţionale de natură a pune în pericol securitatea naţională”.

„S-a reţinut că, începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini/cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii extremiste ungare ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni de natură violentă şi, implicit, acte teroriste care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste (refacerea ”Ungariei Mari”)”, potrivit procurorilor.

De ce este acuzat Szocs Zoltan

Tot aceştia în acuză pe Szocs Zoltan, că în calitate de preşedinte al ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) Transilvania (organizaţie fără personalitate juridică care fiinţează pe teritoriul României), la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Szocs Zoltan i-ar fi instigat pe membrii celulei Tg Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale de 1 Decembrie, Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formaţiuni naţionalist-extremiste concluzionând: ”Facem”.

„Acest lucru ar fi fost făcut în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva etnicilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului ”Ţinut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari””, arată anchetatorii,

”Ţinutul Secuiesc nu e România !”

Promotor al sloganului ”Ţinutul Secuiesc nu e România !” şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM, ”trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”, în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octomrbie 2015, Szocs Zoltan le-a trasat membrilor celulei Tg Secuiesc a HVIM ca ”de 1 Decembrie……să montaţi vreo 20 de bucăţi….cu un cronometru…..vă închipuiţi, tocmai când defilează......trebuie făcut în aşa fel încât să se aprindă mai multe simultan....ar fi mişto să fie fum, ar fi o bombă bună.....parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza şi BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi……să se atragă atenţia asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…..trebuie să facem în aşa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă.…să fiţi plecaţi undeva….totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc…...trebuie să facem o încercare……nu mănânci <pizza> (termen codificat pentru dispozitiv exploziv improvizat -nota DIICOT) cu poftă, doar o guşti, vezi cum e…mai ales dacă ai reţeta care trebuie pentru <pizza>.…înainte să muşcaţi o bucată mare trebuie să vedeţi cum se poate muşca o felie….”.

„Mereu ne subestimăm din punct de vedere al vigilenţei”

În faţa anchetatorilor, Szocs Zoltan a declarat că nu-şi aminteşte când s-a purtat discuţia în cauză, dar că aceasta a fost o glumă. Procurorii spun însă că urmărirea penală a materializat probator faptul că, la data de 30 noiembrie 2015, în timp ce se efectuau percheziţii la domiciliul/reşedinţele lui Beke Istvan Attila, Szocs Zoltan ar fi  purtat mai multe discuţii telefonice cu un prieten  pe parcursul cărora după ce s-a interesat ”în legătură cu ”pizza”, nu a fost nimic, nu?! Nu....s-a mîncat?!” şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca autorităţile să fi ”prins vreo urmă de la ”pizza” aia....mă tot gândesc, ştii că tot discutam de ”pizza”, că ce bine ar fi să o mâncăm când ne întoarcem acasă....situaţia e că....locul unde am discutat, ştii....mulţi intrau acolo, era mult prea....mereu ne subestimăm din punct de vedere al vigilenţei....numai să nu fie probleme prea mari din asta. Mai putem întoarce povestea în favoarea noastră”.

Cum argumentează arestarea procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT atrag atenţia asupra naturii şi gravităţii faptelor comise de preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán,  modalitatea şi împrejurările concrete de săvârşire a acestora (apartenenţa la structură naţionalist-extremistă ale cărei obiective revizionist-separatiste promovate în Transilvania au ca scop realizarea, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva etnicilor români, dezideratului de refacere a ”Ungariei Mari”).

  • plănuirea, planificarea şi determinarea lui Beke Istvan Attila la punerea în executare a actiunilor îndreptate împotriva ordinii constituţionale), urmarea produsă şi care se putea produce prin detonarea în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie a unui dispozitiv exploziv improvizat la confecţionarea căruia inculpatul a instigat, sentimentul puternic de teamă şi insecuritate pe care respectivul gen de fapte îl generează în rândul opiniei publice, a cetăţenilor de etnie română din zona Ardealului în particular şi a celor din zona aşa-zisul ”Ţinut Secuiesc” în special;
  • atingerea adusă securităţii naţionale prin îngreunarea exercităţii puterii de stat în zonele vizate, constituie tot atâtea motive pentru justificarea adoptării unor reacţii ferme din partea autorităţilor statului în scopul protejării siguranţei publice şi asigurării bunei desfăşurări a procesului penal prin luarea faţă de sus-numit a măsurii arestării preventive.
 
Care este obiectivul  HVIM: Refacerea ”Ungariei Mari”


Potrivit DIICOT, ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM este una din cele mai active organizaţii cu caracter revizionist şi iredentist, rasist, antisemit şi anti-românesc care acţionează la nivelul Bazinului Carpatic pentru educarea tineretului de etnice maghiară în spiritul apartenenţei la valorile identitar-naţionale ale statului ungar.

Astfel, obiectivul declarat al HVIM îl reprezintă refacerea ”Ungariei Mari”, aşa cum aceasta exista înainte de încheierea Tratatului de la Trianon (04.06.1920), prin alipirea la Ungaria a teritoriilor pierdute după încheierea Primului Război Mondial.

Procurorii mai susţin că însăşi denumirea entităţii are conotaţii revizioniste întrucât ”cele 64 de comitate” reprezintă teritoriile care au aparţinut ”Sfintei Coroane a Ungariei” înainte de Tratatul de la Trianon (1920), între acestea figurând şi ”regiuni” din România: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Ciuc, Cluj, Covasna, Făgăraş, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Odorhei, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Târnava Mică, Târnava Mare, Timiş, Turda.

“Membrii HVIM se remarcă prin atitudini extremiste, acţiuni violente pentru atingerea obiectivelor revizionist-separatiste, critici lansate la adresa Uniunii Europene pe motiv că nu permite exprimarea liberă a atributelor identitare naţionale maghiare în relaţia cu statele comunitare şi că impune condiţii inacceptabile pentru ţările membre”, arată DIICOT.

Unde activează HVIM

Pe teritoriul României activează HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologică şi modelul acţional respectă tiparul mişcării ungare, preşedinte fiind din anul 2014 suspectul Szocs Zoltan. În prezent la nivelul ţării noastre HVIM activează pe raza judeţelor Cluj, Covasna, Harghita şi Mureş.

Procurorii au ataşat şi un extras din Jurământul ”Mişcării de Tineret 64 de Comitate – HVIM: ”….mă angajez să respect tradiţiile şi legile Regatului Maghiar şi să fiu credincios Constituţiei istorice făurite de regii apostolici….îmi voi apăra patria chiar cu preţul vieţii…prin acest jurământ mă angajez să nu deviez de la calea trasată de fondatorul HVIM (unirea teritoriilor Sfintei Coroane - nota DIICOT), accept sarcinile trasate de conducători, îi apăr, cei care nutresc sentimente duşmănoase împotriva conducătorilor şi a Mişcării sunt duşmanii mei…mă supun conducătorilor mei…voi persecuta trădătorii, necredincioşii şi duşmanii, îi distrug în război până când îşi vor primi pedeapsa…”
Procurorii DIICOT ar fi găsit, marţi, când au percheziţionat locuinţa liderului HVIM mai multe steaguri ale Ţinutului Secuiesc. Szőcs Zoltán a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa primarului comunei Breţcu, judeţul Covasna, fiica acestuia fiind concubina liderului "Mişcării de Tineret 64 de Comitate
".

Beke Istvan Attila, primul reţinut
 
Pe 1 decembrie, în acelaşi dosar a fost reţinut un cetăţean român de etnie maghiară, Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, sub acuzaţia de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive.
 
Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.
 
Anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.
 
Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare, că în 10 octombrie, în judeţul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.
 
În timpul întâlnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, iar apoi acesta să îl amplaseze într-un coş de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.
 
"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările