Sindicatul Europol a anunţat că Lucian Bode a propus acordarea a 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul MAI implicat în lupta împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
politistii care au aplicat cele mai grave sanciuni

Sindicatul Europol afirmă că ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că susţine includerea unui amendament în proiectul de Ordonanţa de Urgenţă promovat de Ministerul Sănătăţii privind stimularea personalului medical de a participa la activităţile de vaccinare, prin care personalul MAI implicat în lupta împotriva pandemiei de Covid-19 să primească 1.000 de lei brut pe lună.

 35.000 de persoane ar fi beneficiarele acestui proiect, iar efortul bugetar va fi de 35 de milioane de lei pe lună. "Însă în raport cu suma propusă şi momentul acordării (...) nu putem fi de acord că reprezintă o soluţie sau o compensare pentru faptul că s-au îngheţat salariile poliţiştilor", afirmă preşedintele sindicatului, Cosmin Andreica.

Sindicatul Europol a transmis, printr-un comunicat de presă, că a avut, joi, o întâlnire cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne, la care a participat şi ministrul Lucian Bode. 

Reprezentanţii Europol au afirmat că ministrul a făcut o prezentare ce se dorea a fi o reacţie la nemulţumirile poliţiştilor şi a precizat unele măsuri de care au beneficiat poliţiştii. Astfel, în 30 decembrie 2020 s-a stabilit procedura privind acordarea titlului de specialist clasă, drept prevăzut de Legea 153 şi neaplicat din 2017, de care vor beneficia aproximativ 76.000 de angajaţi MAI (poliţişti, jandarmi, pompieri, personal contractual/civil) şi însumează un efort bugetar de 119 milioane lei, adică 130 lei brut/angajat. 

"Acest drept reprezintă o restanţa salarială şi nu putem considera că se poate pune problema că prin această măsură se ameliorează îngheţarea salarială. Prin OUG 226/2020 „ordonanţa austerităţii” poliţiştii vor putea să îşi reporteze dreptul la decontarea serviciilor turistice aferent anului 2020 în situaţia în care nu au beneficiat de el. De această măsură beneficiază toate categoriile de bugetari din România, sens în care nu am înţeles de ce este considerat ca fiind un „beneficiu” exclusiv pentru personalul din MAI”, se arată în comunicat. 

Europol a precizat că majorarea de 75% din salariul/solda de funcţie pentru părinţii din MAI care nu pot să beneficieze de zile libere pentru îngrijorarea copiilor ce stau acasă din cauza suspendării cursurilor a fost adoptată în septembrie anul trecut prin OUG 147/2020 pentru toate categoriile de angajaţi din România, de la stat şi de la privat, dar că nici în momentul de faţă nu au fost publicate de către MAI normele de aplicare a acestui drept, astfel că niciun poliţist nu a beneficiat de sumele prevăzute de lege.

Sindicatul poliţiştilor a menţionat că Lucian Bode a anunţat câteva măsuri pe care le va susţine. 

Una dintre acestea este completarea proiectului de OUG promovat de Ministerului Sănătăţii, cu privire la stimularea personalului medical de a participa la activităţile de vaccinare, cu scopul de a include un amendament prin care să prevadă alocarea unei sume de 1.000 de lei brut/lunar, pentru personalul MAI (poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi, pompieri etc) implicat direct în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. De aceasta ar urma să beneficieze 35.000 de persoane, fiind un efort bugetar de 35 milioane/lună. 

De asemenea, ministrul MAI a precizat că va susţine un amendament la Legea 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19, pentru ca urmaşii personalului MAI din reţeaua medicală să beneficieze de pensie de urmaş şi că va mai susţine actualizarea cu rata inflaţiei şi creşterea normei de hrană, măsură de care vor beneficia 32.000 de angajaţi din MAI şi care are un impact de 103 milioane.

Lucian Bode a transmis, conform reprezentanţilor Europol, că va susţine în viitor ca sporul de suprasolicitare neuropsihică (sporul de „judiciar”) să fie mărit de la 10%, ceea ce ar însemna un efort bugetar de 185 milioane/an.

De asemenea, ministrul a precizat că are în vedere ca, în anul 2021, să fie organizate examene de admitere în şcolile de agenţi de poliţie şi chiar concursuri de încadrare din sursă externă întrucât deficitul de personal este de 23.000 de posturi.

Totodată, el va susţine modificarea Legii 487/2002 a sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice, pentru ca pe viitor să fie evitate tragediile precum cea petrecută la Olt, unde un poliţist a murit în urma accidentului rutier în care a fost implicată autospeciala de poliţie şi echipajul ambulanţei.

Conform sursei citate, Lucian Bode a reiterat că Guvernul nu a discutat şi nici nu are în intenţie să modifice condiţiile de pensionare pentru poliţişti, Europel precizând că, în urma zvonurilor lansate la finalul anului trecut, au fost înregistrate peste 1.000 de cereri de trecere în rezervă. 

Preşedintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a precizat că salută această iniţiativă de a reglementa acordarea unui spor de risc medical de 1.000 lei brut.

"Însă în raport cu suma propusă şi momentul acordării (au trecut 10 luni de când poliţiştii sunt expuşi zilnic la infectare şi avem deja aproximativ 13.000 de infectaţi) nu putem fi de acord că reprezintă o soluţie sau o compensare pentru faptul că s-au îngheţat salariile poliţiştilor, iar inechităţile şi discriminările salariale sunt menţinute”, a afirmat Andreica. 

El a transmis ministrului de Interne că nu poate să comunice poliţiştilor că acordarea unor restanţe salariale, precum titlul de specialist de clasă, reprezintă o compensare pentru îngheţarea salarială, iar acordarea unui stimulent pentru risc medical începând cu ianuarie 2021, de 1.000 lei brut, în timp ce alte categorii au beneficiat de acest drept încă din martie 2020, într-un cuantum de 2.500 lei, poate reprezenta cel mult un gest de normalitate şi nu poate fi apreciat ca un "câştig”.

Cosmin Andreica a propus ca familiile personalului decedat în urma infectării cu Covid-19 să beneficieze de drepturile stabilite de lege pentru personalul căzut la datorie şi a susţinut în continuare, conform acordului comun semnat cu organizaţiile sindicale partenere, să fie plătită compensaţia de risc de până la 30%, drept salarial restant, ca fiind singura soluţie pentru compensarea îngheţărilor salariale. 

Sindicatul Europol a precizat că, în finalul discuţiei, ministrul Bode a susţinut că după ce vor avea discuţiile finale în Guvern pe proiectul de buget pe 2021, va mai exista o întâlnire cu organizaţiile sindicale pentru a analiza dacă se mai pot face corecţii care să fie redirecţionate pentru aplicarea Legii 153/2017.

"Totodată, a precizat că a luat cunoştinţă despre formele de protest. Nu doreşte să se pronunţe în acest sens pentru că înţelege că este dreptul organizaţiilor sindicale de a se folosi de astfel de acţiuni, dar că din cifrele pe care le are la dispoziţie, numărul de contravenţii şi suma amenzilor a scăzut foarte puţin în aceste zile. Sigur, aici se omite să se vorbească despre mobilizarea impresionantă a unor şefi, care ori au ieşit personal în stradă ori şi-au trimis acoliţii, pentru a aplica amenzi pentru ca raportările zilnice către Bucureşti să nu fie „afectate”. Aşa că mesajul este simplu: „Keep calm şi aplicaţi avertismente!”. Protestele continuă conform calendarului stabilit!”, se mai arată în finalul comunicatului Europol.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite