Sfatul premierului Ponta pentru şefii Parchetelor: „Să nu vă uitaţi foarte mult la televizor, ţineţi-vă de dosare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ponta a participat astăzi la instalarea în funcţie a noilor şefi de la Parchete  FOTO Adevărul
Premierul Ponta a participat astăzi la instalarea în funcţie a noilor şefi de la Parchete  FOTO Adevărul

Victor Ponta le-a atras atenţia noilor şefi ai marilor Parchete la învestirea în funcţii că nu au nicio datorie faţă de vreo persoană politică şi i-a asigurat că independenţa nu le va fi afectată. Premierul a adăugat însă că nu vrea să mai vadă scene din anii 50, în care „procurori din vacanţă cercetează oameni de la ţară“.

„Este adevărat, propunerea referitoare la cele şase funcţii îmi aparţine ca ministru interimar al Justiţiei, propunerea a fost după aceea avizată de secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi numirille au fost făcute de preşedinte, însă voiam să vă spun şi direct faptul că nu aveţi nicio datorie la nimeni, nici la cel care v-a propus, nici la cel care v-a numit, nici la cei care v-au avizat“, a spus Ponta procurorilor.

 Acesta a adăugat, că peste trei ani, la finalul mandatului, „foarte probabil" nici preşedintele Traian Băsescu şi nici ministrul care i-a propus nu vor mai ocupa actualele funcţii.

Premierul, sfaturi pentru şefii Parchetelor

El a arătat că procurorii au datoria de a fi cât mai duri în aplicarea legii şi i-a asigurat că statutul procurorilor va fi modificat doar în sensul întăririi independenţei, susţinând că ideea autorităţii ministrului Justiţiei este doar o „simplă ficţiune de drept“

„Nu mai vreau scene, din anii 50, cu procurori din vacanţă, care cercetează oameni de la ţară“

„Cred că rolul Parchetului este de a-i sancţiona pe cei vinovaţi, de a aplica legea şi de a nu ne întoarce niciodată în istorie. Nu vreau să mai văd, ca anul trecut, scene din anii 50, cu procurori din vacanţă care cercetează oameni de la ţară. Cred că aveţi foarte mulţi oameni care au încălcat legea şi trebuie să răspundă„, a adăugat Ponta.

El a mai recomandat procurorilor să nu se uite foarte mult la televizor, ci doar să se ocupe de dosare.

Procurorii lui Ponta, aviz pozitiv de la CSM

Cei şase procurori propuşi pentru şefia marilor Parchete au primit aviz pozitiv pe 9 mai din partea membrilor Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii“, potrivit unui comunicat al CSM.

Dintre cei şase candidaţi intervievaţi miercuri şi joi la CSM, Laura Codruţa Kovesi, propusă la şefia DNA, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, propus în funcţia de adjunct al procurorului general, au primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului.

Tiberiu Niţu, care a candidat pentru funcţia de procuror general al Românei, Alina Bica,pentru şefia DIICOT, şi Elena Hosu, pentru postul de procuror-şef adjunct la DIICOT, au fost avizaţi favorabil doar cu majoritate de voturi.

Procurorii lui Ponta au trecut şi testul lui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a emis decretul pentru nominalizarea celor şase şefi ai Parchetelor.

În ceea ce priveşte cele şase propuneri făcute de ministrul Justiţiei, am emis decret pentru nominalizarea tuturor celor şase“, a declarat şeful statului.

El a menţionat că în aceste zile a avut discuţii cu toţi cei şase procurori propuşi şi avizaţi pozitiv de CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite