Oare de ce Papa Francisc vizitează România şi nu Ungaria? Internetul geme de articole în care se clamează că Papa Francisc vine să se întâlnească cu ungurii în România la Şumuleu Ciuc, dar nimeni nu explică de ce nu vizitează Ungaria.

Hai să ne amintim că presa din Ungaria, care este în marea ei majoritate aservită guvernului lui Viktor Orban, a scris că Papa Francisc este un instrument al francmasoneriei. Iar francmasoneria, potrivit aceleiaşi prese din Ungaria, este vinovată pentru valul de imigranţi din ultimii ani.

Ba mai mult, aceeaşi presă din Ungaria, îl acuză pe Papa Francisc că „vorbeşte cu o mare înţelegere şi cu empatie despre islam“ şi consideră că ecumenismul, al cărei susţinător este Pontiful de la Vatican, va înlocui creştinismul şi biserica creştină, a cărei poziţie privilegiată va înceta. Îl acuză pe Papa Francisc că susţine primirea imigranţilor în Europa şi că subliniază importanţa solidarităţii şi a umanităţii la fel ca francmasonii. Spun politologii maghiari că discursul papei se concentrează asupra imigrantului ca individ, în timp ce lipsesc referirile la marile comunităţi, la naţiunile europene, la valorile naţionale, la toleranţa şi la solidaritatea cu naţiunile. Drepturile imigranţilor sunt mai importante, spun aceşti ziarişti din Ungaria, în timp ce drepturile naţiunilor istorice creştine sunt irelevante, neinteresante şi tradiţionaliste (Úgy tűnik, hogy a migráns emberi jogai a legfontosabbak, és a történelmi, keresztény nemzetek jogai pedig lényegtelenek, érdektelenek és „tradicionalisták“).

Articolul de mai sus al politologului Tamás Fricz din magyaridők.hu nu este singular. Un alt jurnalist, mult mai influent în presa maghiară şi cu un sprijin foarte puternic din partea FIDESZ, Zsolt Bayer, îl jigneşte pe blogul său pe Papa Francisc, pe care îl consideră un bătrân dement, total incapabil să servească postul papal, un şarlatan (Mivel ilyen nem létezik, a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember).

Nu doar publiciştii afiliaţi partidului lui Viktor Orban au adus acuzaţii grave într-un limbaj lipsit de respect la adresa Papei. Este bine cunoscută poziţia Conferinţei episcopale din Ungaria împotriva Papei Francisc în problema imigraţiei. Arhiepiscopul de Vác, Gyula Márfi, declara că aceşti musulmani care vin din Siria, bărbaţi, femei şi copii, nu sunt imigranţi, ci cuceritori. Arhiepiscopul maghiar condamna poziţia Papei Francisc şi ridiculiza infailibilitatea papală.

Oricât s-ar strădui presa maghiară să prezinte acum vizita Papei la Şumuleu-Ciuc ca pe un succes al Bisericii catolice din Ungaria, nu se poate ascunde sub preş că relaţiile dintre Biserica Catolică maghiară şi Vatican sunt încordate. Atacurile din presa maghiară şi declaraţiile episcopilor şi arhiepiscopilor unguri împotriva Papei Francisc sunt dublate de adversitatea Conferinţei Episcopale din Ungaria faţă de proiectele sale reformatoare. Episcopii din Ungaria sunt în relaţii foarte apropiate cu adversarii Papei de la Vatican.

Răspunsul Papei Francisc la atacurile maghiare a fost dat încă din 2016, când a refuzat invitaţia guvernului lui Viktor Orban de a participa la ceremoniile dedicate Sf. Martin de Tours, care fusese născut la Szombathely, în Ungaria. Papa l-a trimis ca reprezentant al său pe arhiepiscopul de Praga, Dominic, ceea ce a fost interpretat că astfel dezaprobă atât politica guvernului maghiar împotriva imigraţiei, cât şi sprijinul necondiţionat al ierarhiei catolice din Ungaria faţă de Viktor Orban.

Presa maghiară de pe întreg mapamondul titrează de câteva luni că Papa Francisc vizitează Şumuleu-Ciuc, locul de pelerinaj al ungurilor în România, iar politicienii maghiari, mai ales cei din Transilvania, prezintă vizita Sanctităţii Sale ca un succes al diplomaţiei maghiare, doar din când în când menţionându-l pe Preşedintele României.

Care succes al diplomaţiei maghiare – odată l-am auzit pe un primar maghiar susţinând că este un succes al lui Viktor Orban! – când relaţiile dintre guvernul de la Budapesta şi Vatican sunt încordate? Când episcopii şi arhiepiscopii din Ungaria sunt aserviţi aproape în totalitate politicii lui Viktor Orban şi proferează, alături de presa maghiară, atacuri la adresa Papei?

Cred că se impun câteva clarificări, mai ales pentru concetăţenii noştri maghiari, care ar trebui să nu creadă gura „păcătosului“ din fruntea guvernului de la Budapesta:

1) Papa Francisc vizitează România la invitaţia Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

2) Papa Francisc vizitează cel mai renumit loc de pelerinaj al catolicilor în Europa de Est, la Şumuleu Ciuc, nu vizitează locul de pelerinaj al maghiarilor, pentru că acolo nu vin doar pelerini unguri, ci şi pelerini români şi mulţi alţii de peste hotare, nu doar din Ungaria.

3) Şumuleu Ciuc nu este un loc de pelerinaj naţional maghiar, oricât se străduie clerul maghiar să îl „maghiarizeze“ prin interzicerea slujbelor în limba română pentru pelerinii români. Ar fi momentul potrivit ca preoţii de la Şumuleu Ciuc să renunţe la naţionalismul unguresc şi să permită, atunci când se solicită de către grupuri organizate însoţite de preoţi români, să se ţină slujbe ocazionale în limba română. Această practică a slujbelor ocazionale în limba grupului de pelerini este în toate locurile de pelerinaj din lume, mai puţin la Şumuleu Ciuc.

4) Papa Francisc se întâlneşte cu toţi catolicii din România şi nu vine în România ca să se întâlnească în mod special cu catolicii maghiari, indiferent dacă sunt din România sau din Ungaria. Au fost alese patru locaţii pentru slujbe şi întâlniri cu enoriaşii – Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj – tocmai pentru a permite unui număr cât mai mare de creştini, indiferent de rit, să asculte Sfânta Liturghie din gura Sfântului Părinte.

Vizita Sanctităţii Sale este o bucurie pentru toţi enoriaşii, indiferent de rit şi, mai ales, indiferent de naţionalitate. Să nu uităm că Biserica Catolică nu este o biserică naţională, ci este o Biserică Universală!

Deşi Ungaria se revendică de la statutul de regat apostolic pe care îl avea în Evul Mediu, Papa Francisc vizitează România, o ţară cu populaţie majoritar ortodoxă, şi nu Ungaria, care are o populaţie majoritar catolică. Mesajul geopolitic al Papei este evident. Sfântul Părinte este promotorul ecumenismului, este deschis faţă de celelalte rituri şi religii. Iar România, o ţară în care libertatea religioasă este garantată şi respectată, este locul potrivit pentru promovarea ecumenismului de către Sanctitatea Sa.

Indiferent de naţionalitate sau de rit sau de religie, să îi urăm Papei Francisc un sincer „Bun venit!“.