Se înăspreşte legislaţia Schengen: Statele membre cu deficienţe grave la frontierele externe vor putea fi izolate de restul spaţiului european de liberă circulaţie

Se înăspreşte legislaţia Schengen: Statele membre cu deficienţe grave la frontierele externe vor putea fi izolate de restul spaţiului european de liberă circulaţie

Noua legislaţie îngreunează aderarea României la Schengen

Statele membre ale spaţiului Schengen cu deficienţe grave persistente la frontierele externe ale Uniunii Europene vor fi supuse reintroducerii temporare a controlului şi la graniţele interne, potrivit noii guvernanţe Schengen adoptate de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) fără dezbatere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noua legislaţie Schengen înăspreşte verificarea respectării acquis-ului spaţiului de liberă circulaţie şi, implicit, îngreunează şi mai mult aderarea României şi Bulgariei, potrivit Hotnews. 

Decizia, luată la Consiliul JAI din 7-8 octombrie, de la Luxemburg, instituie un nou mecanism de evaluare şi monitorizare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen şi o modificare a Codului frontierelor Schengen în ceea ce priveşte normele privind reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne în circumstanţe excepţionale. 

Legislaţia este adoptată sub formă de regulamente şi va intra astfel în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pentru a fi aplicată automat de către statele membre Schengen. Cele două regulamente fuseseră cerute de Consiliul European încă din 2011, şi au fost propuse apoi de Comisie şi adoptate, cu modificări, de Parlamentul European, şi de Consiliul UE. 

Noul Mecanism de control al respectării acquis-ului Schengen instituie controale anunţate şi neanunţate la frontiere, efectuate de evaluatori trimişi de Comisie şi de statele membre. Dacă în urma evaluării rezultă deficiente grave persistente la frontierele externe ale statelor Schengen, Comisia şi Consiliul vor lua următoarele măsuri: 

- în cazul unor deficienţe grave într-un stat membru în efectuarea controalelor la frontierele externe, Comisia poate recomanda statului membru să ia măsuri specifice care pot include desfăşurarea unor echipe europene de poliţişti de frontieră şi/sau prezentarea planurilor strategice ale ţării respective, pentru a remedia situaţia.

- dacă un stat membru şi-a neglijat grav obligaţiile astfel încât să fie perciclitată funcţionarea generală a spaţiului fără controale la frontierele interne, iar Comisia constată că după trei luni această situaţie persistă, Consiliul UE poate recomanda ca unul sau mai multe state membre să reintroducă temporar controalele la frontieră, la toate graniţele sau numai la anumite segmente.

Astfel, dacă un stat care are în responsabilitate frontiere externe ale UE (cum sunt Italia, Grecia sau Spania de exemplu), are deficienţe serioase la graniţele externe, ţările vecine şi membre Schengen vor putea să introducă controlul la frontierele cu aceste state. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările