Roşia Montană şi Frăţia inelului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesajul unei fetiţe la protestele anti Roşia Montană „Lăsaţi aurul acolo unde l-au ascuns spiriduşii”          FOTO Benedek Bela
Mesajul unei fetiţe la protestele anti Roşia Montană „Lăsaţi aurul acolo unde l-au ascuns spiriduşii”          FOTO Benedek Bela

Gâlceava publică din jurul proiectului Roşia Montană are ceva narcotic. Vă amintiţi de insidiosul „My precious! My precious!” din Stăpânul inelelor? Ne-am pus cu toţii inelul Roşia Montana pe deget şi am văzut. Transa noastră colectivă merită psihanalizată.

Aurul de la Roşia Montana ne-a încins ca un inel.

Gollum, o creatură respingătoare şi fascinantă:  îţi repugnă făţărnicia acestui personaj alunecos şi, în acelaşi timp, te ataşezi de el, fiindcă e bolnav de sclavie.

Premierul Victor Ponta şi-a pus inelul pe deget: aurul - nu l-a vrut, acum îl vrea; ezită şi merge înainte.

Nepreţuitul inel e motiv de transă colectivă: alianţe, secrete, trădări, încrîncenare, dar şi solidaritate, sacrificii şi un şuvoi de energie colectivă răscolită de sclipirile unui ideal.

Ce spune afişul unei fetiţe, pe care tatăl o poartă pe umeri: „Lăsaţi aurul acolo unde l-au ascuns spiriduşii”. Ce spune un copil al străzii, pe care strada îl poartă: Inima e mai tare decît aurul dar şi cînd vezi aurul îţi sare inima!

Suntem sclavii cui? Ai puterii ? Puterea de a pune mâna pe putere. Puterea de a nu împărţi comoara. Puterea de a o găsi primul. Puterea de a da înapoi. Puterea de a nu renunţa.

De ce s-au umplut străzile numai acum pentru pulberile aurii din Roşia Montana, nu şi altădată, pentru aurul negru, rafinat de Oltchim?

S-au scurs 25 de ani: se împlineşte profeţia lui Silviu Brucan? Ieşim din galeria tranziţiei la lumina aurie? Nu sunt doar pîlpîielile focului care arde pe comori? În cabina de vot lumina e chioară.

Nu ne-am terminat revoluţia în `89? Nu de catifea e revoluţia, ci de pînză invizibilă, cu urzeală elastică şi pîlpăitoare pe Facebook.

Să fie timpurile în care jurnaliştii imuni, care şi-au luat zilnic porţia de cianură, îşi varsă fierea, neputincioşi, în faţa publicului sevrat?  Între cei seceraţi rămîne în picioare unul care şi-a refuzat doza?

Strada se îngăduie, se bucură, pestriţă şi inegală: în frăţia inelului sunt şi hobbiţi, şi elfi, şi gnomi, şi vrăjitori. E o joacă, e o aventură, în numele a ceva grav, ameninţător?

Ne-am pus cu toţii inelul Roşia Montana pe deget şi am văzut. Orizontul coruptibil al fiecăruia dintre noi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite