Românii habar nu au ce să facă în caz de cutremur: vineri noaptea au sunat la 112 ca să afle dacă pot părăsi locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurul de 5,3 pe scara Richter din noaptea de vineri spre sâmbătă a demonstrat că românii habar nu au cum să reacţioneze în caz de seism. Imediat după cutremur, sute de apeluri au fost primite la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov şi nu pentru a fi anunţate urgenţe, ci pentru ca oamenii să se informeze despre cum ar trebui să reacţioneze după seism.

„La dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov (...)  au fost apeluri prin care cetăţenii întrebau cum ar trebui să procedeze imediat după cutremur, să părăsească sau nu locuinţa”, anunţau reprezentanţii Inspectoratului la doar o oră de la producerea seismului care a durat 10 secunde.

De aceea, sâmbătă dimineaţa, secretarul de stat Raed Arafat anunţa: „Nu se iese din apartament, nu se coboară pe casa scărilor, nu se foloseşte liftul”.

La rândul lor, salvatorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă subliniază că în cazul producerii unui cutremur puternic „pământul nu se va crăpa în două şi nu va înghiţi oameni şi case. Clădirile nu se prăbuşesc pur şi simplu. Dar e posibil să fiţi rănit de sticla spartă, de obiecte care se răstoarnă sau care sunt aruncate în jur de mişcările puternice ale pământului. Ţevile de gaz se pot fisura şi pot apare incendii. Cablurile de electricitate care se află pe stâlpi se pot rupe iar ţevile de apă se pot sparge”, atrag atenţia specialiştii ISU.

De aceea, aceştia subliniază că este esenţial „să vă păstraţi calmul şi să încercaţi să liniştiţi persoanele din jurul vostru. În primă instanţă trebuie să vă protejaţi sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau adoptaţi o poziţie ghemuit, acoperit şi susţinut de un obiect solid”.

Experţii ISU ne învaţă că după ce pământul se linişteşte trebuie să „verificaţi locuinţa pentru a depista eventuale avarii. În cazul în care simţiţi miros de gaze, deschideţi ferestrele, închideţi robinetele de alimentare şi evitaţi utilizarea surselor de foc şi a instalaţiei electrice”, se arată pe site-ul www.nutremurlacutremur.ro.

Tot ei recomandă să folosim telefonul doar în situaţia în care trebuie apelate serviciile de urgenţă (ambulanţă, pompieri, poliţie, etc.) sau operatorii de gaze, apă şi electricitate. De asemenea, „trebuie să urmăriţi posturile publice naţionale de radio şi televiziune şi să urmăriţi instrucţiunile transmise de autorităţi prin intermediul acestora. În cazul în care trebuie să părăsiţi locuinţa, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă. 

Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.). În cazul în care sunteţi blocaţi sub dărâmături, semnalaţi-vă prezenţa lovind cu un obiect dur, la intervale regulate, în conducte învecinate sau în pereţii incintei”.

   

Cutremurul a fost destul de semnificativ din punct de vedere al magnitudinii, adâncimea cutremurului a fost de 91 de kilometri. S-a produs în partea de nord-est a regiunii Vrancea şi a avut un mecanism destul de ciudat deoarece efectele cutremurului sunt către nord-est şi estul României. Are cam acelaşi mecanism ca cel din 1990 care a avut o magnitudine de 6,9, a declarat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului

Triunghiul vieţii

Şeful Salvării şi managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internaţionale de Salvare (ARTI), Doug Coop, specializat în dezastre naturale şi în salvarea de vieţi recomandă şi metoda cunoscută ca „triunghiul vieţii – zona care te poate salva”. 

Printre altele, specialistul, care de-a lungul carierei a intrat în sute de clădiri prăbuşite pentru a salva oameni, susţine că teoria potrivit căreia în caz de cutremur este bine să ne adăpostim sub o masă sau sub tocul uşii este total greşită. Copp a publicat „Cele 10 reguli de supravieţuire în caz de cutremur” din experienţa sa de salvator.

Astfel, printre altele acesta spune că „Poţi supravieţui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el”. Alte sfaturi: 

  • Dacă eşti în pat, pe timp de noapte şi apare un cutremur, pur şi simplu rostogoleşte-te jos. Un vid de siguranţă va exista în jurul patului.
  • Dacă apare un cutremur în timp ce te uiţi la televizor şi nu poţi scăpa uşor ieşind pe geam sau pe uşă, întinde-te jos şi ghemuieşte-te în poziţie fetală, lângă canapea sau un obiect mare.
  • Toţi cei care se aşază sub uşa de la o intrare când clădirea se dărâmă sunt omorâţi. Dacă stai sub tocul uşii şi acesta cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Dacă tocul cade în părţi, vei fi tăiat în două de intrarea uşii. În oricare din cazuri vei fi omorât.
  • Niciodată să nu mergi la scări. Scările au un moment de frecvenţă diferit (se leagănă separat de partea principală a clădirii). Acestea şi restul clădirii se lovesc reciproc până când are loc prăbuşirea scărilor. Oamenii care se duc pe scări înainte să se prăbuşească sunt mutilaţi oribil şi cei mai mulţi mor. 
  • Mergeţi lângă zidul exterior al clădirilor sau în afara lor dacă este posibil - este mult mai bine să fii lângă exteriorul unei clădiri decât în interior. Cu cât eşti mai în interior faţă de perimetrul exterior al clădirii, cu atât este mai mare probabilitatea ca drumul tău de scăpare să fie blocat.
  • Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiţi când şoseaua de deasupra cade peste maşinile în care aceştia se află. Supravieţuirea este mai sigură dacă ieşiţi afară şi vă intindeţi lângă autovehicul. Maşinile zdrobite au goluri de aproximativ 1,5 m lângă ele.

Kit-ul de urgenţă

Specialiştii ne recomandă să avem pregătit în casă un rucsac pentru situaţii de urgenţă. Acesta va conţine obiecte care vă vor ajuta să supravieţuiţi trei – cinci zile, în cazul în care este nevoie să părăsiţi locuinţa. Astfel, kit-ul pentru cutremur trebuie să conţină (minim):4 litri de apă; alimente uşoare şi neperisabile, biscuiţi, batoane energizante etc.; trusă de prim ajutor; pătură; aparat de radio cu baterii; lanternă; baterii de rezervă; fluier; articole de igienă personală cum ar fi săpun, pastă şi periuţă de dinţi, hârtie igienică şi agendă cu numere de telefon importante.

Mai puţin de 20% din locuinţe sunt asigurate împotriva cutremurelor

Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren - a ajuns la 1,73 milioane de contracte la sfârşitul lunii august, după un nivel-record de 1,737 milioane la finele lunii august, însă acestea reprezintă mai puţin de 20% din totalul locuinţelor din România, potrivit datelor publicate de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). 

Potrivit datelor ultimului recensământ, din 2011, în România sunt 8,72 milioane de locuinţe. Valoarea maximă asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro pentru construcţiile din chirpici, iar prima este de 10 euro, şi de 20.000 de euro pentru casele construite din materiale mai rezistente, prima fiind de 20 de euro. 

Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură casele pentru inundaţii, alunecări de teren şi cutremur pot fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 de lei.

Valentin Mircea: Televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informaţie elementară despre cutremur 

Cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă a lăsat în urmă, pe lângă sperietura zdravănă generată românilor, şi un scandal între instituţiile statului. Mai exact, între şeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. 

Asta după ce, la câteva ore de la cutremur reprezentantul Guvernului a comentat pe pagina sa de Facebook, modul în care s-au comportat instituţiile statului din punctul de vedere al comunicării în cazul cutremurului de sâmbătă noaptea. 

„Concluzia preliminară: instituţiile statului român au note maxime la simpozioane şi umflat muşchii, dar nu vă bazaţi pe ele când va lovi un mare cutremur. Mass-media şi mai ales televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informaţie elementară despre cutremur şi nu au liniştit oamenii", a scris oficialul guvernamental. 

Primul care a reacţionat la aceste afirmaţii a fost secretarul de stat Raed Arafat care a declarat că afirmaţia şefului Corpului de Control al premierului este periculoasă şi că nu se poate spune că autorităţile au eşuat. 

„Nu a fost niciun control, nu a fost nimic, aceasta este impresia personală. Noi putem proba că în 3 minute am intrat în legătură telefonică cu colegii de la IGSU şi de la Centrul Integrat de Coordonare de la Ministerul de Interne. Noi nu avem cum să alertăm despre apariţia cutremurului. Cutremurul ştii de el că a venit, adică oamenii ştiau că a fost un cutremur, cei care l-au simţit. Ce putem face noi mai departe este să spunem că nu au fost probleme sau că sunt probleme şi ce indicaţii să se dea dacă sunt probleme. Există un senzor care cu câteva secunde înainte îţi dă un semnal că este un cutremur care este în desfăşurare, dar nu ai cum să informezi populaţia în zece secunde sau în cinci secunde că <<adăpostiţi-vă că vine cutremurul>>. Mai degrabă dacă o să facem aşa s-ar putea să inducem panică şi să producem astfel pagube mai multe şi consecinţe mai grave prin faptul că am indus populaţia în panică”, a explicat Arafat.

Reprezentanţii guvernului spun că opinia lui Valentin Mircea nu reprezintă şi poziţia executivului. 

„Opiniile lui Valentin Mircea de pe Facebook sunt părerile sale personale şi nu poziţia Guvernului României”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

De altfel, ulterior, şeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, a şters de pe Facebook postarea privind reacţia slabă a autorităţilor la cutremurul de sâmbătă, precizând că pagina conţine doar opinii în nume propriu. 

„Este vina mea că nu am fost înţeles. În curând voi reveni înapoi, în mediul privat, iar comunicarea va fi făcută în principal pe LinkedIn, Twitter şi pe blogul meu profesional", a scris şeful Corpului de Control.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite