Românii, europenii care rămân cel des fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hipermarketurile au fost deschise şi noaptea
Hipermarketurile au fost deschise şi noaptea

În iulie 2009, într-un moment în care mai multe economii europene începeau să iasă din recesiune, aproape unu din cinci cetăţeni ai UE (18%) spunea că se confruntă cu lipsa banilor necesari pentru: plata facturilor curente, mâncare, articole de uz zilnic. Studiul a fost realizat de institutul Gallup.

Românii (45%) şi letonii (40%) sunt europenii care au rămas cel mai des fără bani pentru produsele şi serviciile esenţiale în ultimele 12 luni dinaintea realizării sondajului. Şi în alte ţări est-europene - precum Ungaria, Bulgaria sau Lituania - circa o treime din respondenţi au spus că au trecut printr-o situaţie asemănătoare. În schimb, doar foarte puţini locuitori din Danemarca (5%), Olanda (8%), Suedia (9%), Luxemburg (9%) şi Germania (10%) au ajuns în situaţia de a nu mai avea cu ce să-şi plătească facturile sau alimentele.

Nici viitorul nu va fi prea roz, mai mult de un sfert dintre europeni au declarat că se aşteaptă ca situaţia financiară a familiei lor să se deterioreze. Peste jumătate din cei chestionaţi (55%) cred că situaţia lor financiară va rămâne la fel şi doar 16% anticipează o îmbunătăţire în această privinţă.

Cei mai pesimişti în privinţa perspectivelor financiare sunt letonii (65%) şi lituanienii (58%). 41% dintre români, estonieni şi greci se aşteaptă ca situaţia lor financiară să rămână la fel.

Doar 10% dintre danezi, 15% dintre finlandezi şi suedezi, 17% dintre luxemburghezi şi 18% dintre austrieci cred că situaţia financiară a familiei lor se va deteriora.

Pe categorii sociale, cei mai pesimişti în privinţa perspectivele financiare sunt şomerii (33%), pensionarii (31%) şi cei în vârstă de peste 55 de ani (31%).

Pe de altă parte, 42% din cei care s-au aflat în situaţia de a nu-şi putea plăti facturile se aşteaptă ca situaţia lor financiară să se înrăutăţească, faţă de doar 23% din cei care nu au trecut niciodată printr-o astfel de experienţă.

Sondajul a fost realizat pentru a vedea cum au făcut faţă europenii crizei în perioada sa de vârf. La începutul anului viitor, Gallup va publica un nou studiu pe aceeaşi temă, transmite Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite