România, victima unui atac cibernetic al unui alt stat. Virusul, mai puternic decât „Red October”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacul informatics ar
fi putut afecta siguranţa naţională a României FOTO: Shutterstock
Atacul informatics ar fi putut afecta siguranţa naţională a României FOTO: Shutterstock

Ultimul atac cibernetic, semnalat recent, care a vizat mai multe organizaţii guvernamentale din Europa, inclusiv din România, este chiar mai puternic decât „Red October” şi ar fi putut fi iniţiat de un stat. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Prin nivelul tehnologic superior, atacul informatic, semnalat la sfârşitul lunii februarie, are un impact mai mare decât “Red October”. Atât de puternic încât ar ar fi putut afecta securitatea naţională a României, susţine purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Atacul, care s-a manifestat prin aplicaţii de tip malware, a vizat mai multe organizaţii guvernamentale din Europa, inclusiv din România, cu scopul de a spiona şi colecta informaţii geopolitice confidenţiale.
Şi mai grav este însă faptul că în spatele acestui atac s-ar putea afla nu nişte simpli hakeri. Un atac cibernetic de o asemenea complexitate presupune angrenarea unor resurse extrem de costisitoare, în valoare de milioane de euro, bani pe care nu oricine îi are la dispoziţie. Asta a determinat SRI să creadă că în spatele atacului s-ar putea afla un stat, care putea bune la bătaie astfel de sume.

“Acest atac este unul cu totul nou faţă de Red October, este realizat însă de o entitate care prezintă caracteristicile unui actor statal. Din estimările SRI, acest atac are un impact mai mare, din cauza nivelului tehnologic superior, care îi perimite să se disimuleze mai bine şi să preia sub control reţeaua compromisă, în scop exfiltrării de informaţii”, a declarat Sorin Sava.

Potrivit estimărilor SRI, atacul ar fi putut afecta securitatea naţională a României prin profilul entităţilor compromise. Din acest motiv, SRI, prin echipele specializate de reacţie la atacuri cibernetice, a luat măsurile pentru a identifica toate organizaţiile româneşti care au fost ţinta hakerilor.

Viruşi de tip “malware”

Mai multe organizaţii guvernamentale din Europa, inclusiv din România, au fost victima unui atac informatic prin intermediul unui aplicaţii de tip malware, creată pentru a spiona şi colecta informaţii geopolitice confidenţiale, a anunţat Kaspersky Lab România.

Malware-ul este o aplicaţie software creată pentru a fi instalată şi a rula pe un sistem informatic fără consimţământul proprietarului. "Experţii Kaspersky Lab au publicat un nou raport de cercetare ce analizează o serie de incidente de securitate în cadrul cărora au fost utilizate exploit-urile PDF din Adobe Reader (CVE-2013-6040) descoperite recent şi un nou program malware, foarte specializat, numit MiniDuke. MiniDuke a fost folosit săptămâna trecută pentru a ataca mai multe organizaţii guvernamentale şi instituţii din întreaga lume", se arată într-un comunicat al Kaspersky Lab România, subsidiara grupului rus Kaspersky.

Potrivit analizei Kaspersky Lab, mai multe ţinte importante au fost deja compromise de atacurile MiniDuke, inclusiv instituţii guvernamentale, din Ucraina, Belgia, Portugalia, România, Cehia şi Irlanda.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite