România a arestat lunetele pentru Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile italiene au prezentat una dintre lunetele confiscate
Autorităţile italiene au prezentat una dintre lunetele confiscate

Operaţiunea din Italia, în urma căreia a fost destructurată o reţea care exporta ilegal armament pentru Iran, a plecat de la Otopeni. Potrivit Poliţiei de Frontieră, la 4 septembrie 2008, în timpul unor verificări făcute la Aeroportul Otopeni, au fost găsite 200 de lunete militare.

Coletul cu lunete era expediat din Italia şi exportat către Iran, printr-o firmă din Bucureşti, Dinamics Network, reprezentată de cetăţeanul italian Gugliemlo Savi. În documente se specifica faptul că în pachetul respectiv sunt lunete, dar cu precizarea că sunt de vânătoare.

România, loc de trafic al armamentelor către Iran

Cămătarii, regii interlopilor din Bucureşti

Clanul Preda vroia să vândă arme teroriştilor

Clanul Preda plănuia să jefuiască PKK cu armele de la Ciorogârla

Valoarea declarată era de 250.000 de euro. Poliţiştii de frontieră spun că domeniul de activitate al firmei, „relaţii publice, comunicare şi activităţi cu specific agricol", le-a trezit suspiciuni. Astfel s-a luat decizia deschiderii coletului, în care au găsit 200 de lunete militare şi 500 de suporţi metalici de prindere, de fabricaţie germană.

Imediat a fost anunţat ofiţerul de legătură italian, iar coletul a fost confiscat. Poliţiştii români au continuat apoi verificările asupra firmei din Bucureşti, toate datele fiind transmise către italieni.

Reţeaua

Publicaţia „Corriere della Sera" a relatat, acum două zile, despre colaborarea dintre autorităţile române şi cele italiene în ancheta care a vizat exportul ilegal al unor echipamente militare către Iran.

În cursul operaţiunii „Sniper", Garda Financiară din Italia a arestat şapte persoane: cinci italieni şi doi iranieni. Aceştia sunt: Alessandro Bon şi Arnaldo La Scala, proprietarii companiei Antares, Danila Maffei, concubina lui Bon şi proprietară a firmei Stucco Venice, avocatul torinez Raffaele Patriarca Rossi şi Gugliemo Savi, proprietarul companiilor Sirio SRL din Italia şi Dinamic Network din România.

Alături de aceştia au mai fost arestaţi şi doi cetăţeni iranieni - Nejad Hamid Masoumi, care lucra în Italia ca jurnalist, şi Ali Damirchiloo. Alţi doi cetăţeni iranieni - Bakhtiyari Homayoun şi Amir Reza Hakimi, bănuiţi că intermediau echipamentele militare în Dubai, au fost daţi în urmărire.

Graţie colaborării cu autorităţile din Marea Britanie, Elveţia şi România, Italia a reuşit să întrerupă furnizarea către Iran a aproximativ 1.000 de sisteme optice de mare precizie, fabricate în Germania, şi a 120 de măşti respiratorii pentru scafandri.

Miza

Potrivit anchetatorilor, reţeaua a reuşit să transporte echipamente militare din Italia spre Iran, inclusiv prin intermediul unor persoane de legătură din ţări terţe. Existau planuri pentru exportul în Iran a unor proiectile-trasor, a unor substanţe explozive de fabricaţie est-europeană şi a unor dispozitive termochimice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite