Referendumul pentru redefinirea familiei are cale liberă pentru organizare, după avizul CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a decis luni, cu 7 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă”, că legea de revizuire a Constituţiei în privinţa redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile din legea fundamentală privind revizuirea. Guvernul a amânat pentru marţi şedinţa de guvern pentru adoptarea unei OUG ce va fixa desfşurarea referendumului pe parcursul a două zile: 6 şi 7 octombrie.

UPDATE: Şedinaţa Guvernului anunţată imediat după avizul pozitiv primit de la Curtea Constituţională pentru organizarea referendumului pentru familie a fost amânată. Astfel, executivul a amânat pentru marţi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care va fixa desfăşurarea referendumului pe parcursul a două zile: 6 şi 7 octombrie.

UPDATE: Guvernul României a anunţat o şedinţă pentru ora 16:00, după avizul pozitiv primit de la Curtea Constituţională cu privire la organizarea referendumului privind redefinirea familiei. 

Este probabilă adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind modificarea legii referendumului astfel încât consultarea populară privind revizuirea Constituţiei să aibă loc în zilele de 6 şi 7 octombrie.

Pentru ca referendumul să se desfăşoare timp de două zile, este nevoie de modificarea legii referendumului, care prevede foarte clar că ziua scrutinului este duminica. 

***

Ştirea iniţială: Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv, în şedinţa de luni, Legii de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Decizia CCR,  luată cu 7 voturi „pentru” şi 2 voturi „împotrivă”, a fost ultimul filtru înaintea referendumului care, în aceste condiţii, va avea loc pe 7 octombrie.

Senatul adoptă cu o majortate covârşitoare propunerea de revizuire a Constituţiei

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat în 11 septembrie, cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

“Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.

Referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 7 octombrie, a anunţat, în 1 septembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea. „În primul rând, am dat un vot în Comitetul Executiv de susţinere a acestui obiectiv şi am stabilit care să fie data la care să aibă loc referendum şi s-a stabilit pentru 7 octombrie", a declarat Liviu Dragnea la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD. 

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. 

Referendumul nu va putea fi monitorizat informatic pentru prevenirea votului ilegal

Mai multe organizaţii neguvernamentale au solicitat luni, 17 septembrie, premierului Viorica Dăncilă elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pentru introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) la referendumul pentru modificarea Constituţiei. Organizaţiile semnatare, printre care se numără Expert Forum (EFOR), Freedom House, Funky Citizens, atrag atenţia asupra numeroaselor probleme pe care le prezintă legislaţia privind organizarea referendumului, mai exact Legea 3/2000.

„Solicităm măsuri urgente pentru un referendum organizat corect: introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), folosit la ultimele scrutinuri. Organizaţiile semnatare atrag atenţia asupra gravelor lipsuri legislative aferente Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în contextul în care pe data de 7 octombrie este previzionată organizarea unui referendum naţional privind modificarea Constituţiei. Legislaţia în vigoare este deficitară şi nu reglementează conform normelor internaţionale în domeniu procedurile privind organizarea referendumului, incluzând formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestaţii, cele privind observarea sau crearea transparenţei necesare pentru a asigura încrederea publică în proces.

În acest context, considerăm că una dintre problemele principale este lipsa Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care a fost introdus pentru alegerile locale (Legea 115/2015) şi alegerile parlamentare (Legea 208/2015).  SIMPV este un sistem care a contribuit semnificativ la creşterea încrederii publice în procesele electorale şi considerăm că este absolut necesară utilizarea acestuia în condiţiile în care nu ar exista alte metode eficiente de verificare a votanţilor în timp real şi nici pentru prezentarea unor informaţii esenţiale despre prezenţa la referendum, votul pe listele suplimentare sau utilizarea urnei speciale”, se arată în comunicatul public semnat de organizaţiile nonguvernamentale.

Referendumul riscă să ajungă un haos

O analiză a Expert Forum, publicată la începutul acestei lui, arata că Legea 3/2000, ce reglementează modul de desfăşurare a referendumului, „nu a fost actualizată aproape deloc, iar prevederile ei fac încă referire la acte normative din 1991”, fiind un adevărat „mozaic legislativ”.

Spre exemplu, Legea 3/2000 nu face referire la Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). „Fără acest sistem nu vom avea informaţii în timp real despre votul din secţii. E o problemă. Înseamnă că nu putem verifica în timp real votul multiplu, un sistem necesar în condiţiile în care la referendumul din 2012 au existat secţii de votare cu prezenţa 3-400% pe listele suplimentare. Legea 3 face referire doar la un sistem primitv de verificare manuală a listelor electorale, ce durează luni de zile”, explica pentru „Adevărul” Septimius Pârvu, autorul studiului realizat de Expert Forum. 

Astfel, potrivit studiului citat, Legea 3/2000 s-a dovedit o lege mult prea minimalistă cu numeroase trimiteri la alte acte normative, fapt ce lasă la latitudinea Biroului Electoral Central deciziile importante în privinţa aplicării acesteia. „BEC este un organism care ar trebui să vegheze la buna desfăşurare a alegerilor, dar în niciun caz nu ar trebui să aibă sarcina de a emite hotărâri care să acopere deficienţe semnificative în cazul unei legi dezlânate şi incoerente”, se mai arată în studiu. Studiul notează şi problemele de organizare a unui referendum pentru data propusă de liderul PSD. „Nu există timp pentru identificarea şi pregătirea preşedinţilor secţiilor de votare şi pentru a face achiziţia publică de softuri de centralizare a voturilor, ceea ce ar ridica serioase suspiciuni privind desfăşurarea corectă a referendumului”, se arată în analiza Expert Forum.  

Guvernul vrea două zile de vot pentru referendum

Legea referendumului a fost schimbată de mai multe ori în ultimii ani, fiind modificate atât pragul privind prezenţa, cât şi atribuţiile şefului statului. Potrivit informaţiilor vehiculate în mass media, urmează ca, prin intermediul unei OUG, referendumul să se desfăşoare pe parcursul a două zile de vot, nu una cum spune legea actuală. O astfel de iniţiativă a mai existat doar în 2003, când de schimbarea Constituţiei depindea aderarea României la UE.

Pentru ca referendumul să se poată desfăşura şi pe 6, dar şi pe 7 octombrie,  cabinetul Dăncilă ar trebui să adopte o OUG pentru a modifica restricţia actuală impusă de „ultima duminică a perioadei de 30 de zile”, dar şi o hotărâre de Guvern prin care să se stabilească legal data referendumului.

Potrivit ultimei raportări făcute de AEP, la 31 august 2018 erau 18.917.495 cetăţeni români cu drept de vot. Astfel, pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie să se prezinte la urne 30% din numărul total de alegători, ceea ce înseamnă 5.675.249. O altă condiţie pentru validarea consultării populare este ca cel puţin 25% dintre voturi să fie valide.

Votul Senatului privind organizarea referendumului criticat de asociaţiile non-guvernamentale

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei ACCEPT, Senatul României "ridică homofobia la valoare de stat şi sacrifică protecţia constituţională pentru numeroase familii din România", prin votul majorităţii parlamentare şi al reprezentanţilor unor partide politice din opoziţie în favoarea organizării unui referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie. 

Votul de marţi reprezintă o încălcare a dreptului la viaţă privată şi de familie, protejat atât de articolul 26, cât şi de articolul 48 din Constituţie. Dreptul la viaţă de familie este inalienabil şi aparţine tuturor persoanelor, indiferent de gen şi orientare sexuală, conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, se arată într-un comunicat de presă transmis de Asociaţie.

Amnesty International, prin vocea reprezentantului pentru România, Barbora Cernusakova, susţine că statul român riscă să-şi încalce obligaţiile internaţionale privind Drepturile Omului, dacă va modifica definiţia familiei în Constituţie.

„Amnesty International este îngrijorată că un asemenea referendum pentru a modifica definiţia familiei în Constituţie ar putea duce la încălcarea obligaţiilor internaţionale privind drepturile omului la care s-a angajat în mod voluntar România. Pe lângă asta, ar putea duce la o discriminare a homosexualilor, o stigmatizare şi o ostilitate la adresa comunităţii LGBTI. Însă pe lângă asta, ar putea afecta toate acele cupluri care nu sunt căsătorite. Deci ar avea consecinţe mai largi pentru societate”, a declarat Barbora Cernusakova

Pe de altă parte, reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie şi-au arătat satisfacţia faţă de votarea de către Senat a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie.

"Votul din Senatul României, pune capăt unei îndelungi aşteptări din societatea românească. Mulţumim tuturor senatorilor care au votat pentru ca poporul român să-şi poată exprima opinia, să-şi poată exercita suveranitatea prin referendum. Am ajuns, astfel, în faţa ultimei etape a lungului nostru drum pentru apărarea minţilor şi sufletelor copiilor noştri de intruziunea minciunii şi falsului unei ideologii radicale care vrea să-i înveţe că naturalul şi firescul sunt doar expresia unei aşa-zise prejudecăţi, şi nu fundamentul vieţii noastre ca fiinţe umane libere şi demne, capabile de frumuseţe şi dragoste, de demnitate şi moralitate”, se arata într-un comunicat de presă transmis miercuri de Coaliţia pentru Familie.

BOR îşi îndeamnă credincioşii să iasă la vot

Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, i-a îndemnat vineri, 14 septembrie, pe credincioşi să participe la referendumul pentru familie, spunând că cei pe care „Biserica nu o să-i căsătorească niciodată“ vor veni să ceară dreptul de a se căsători şi „vor lua şi copiii noştri, pentru că ei nu pot face copii“.

„Gândiţi-vă că nu noi vom suferi, ci urmaşii şi urmaşii urmaşilor noştri. Şi atunci vor zice: măi, ce părinţi, ce înaintaşi am avut de nu şi-au lăsat ei măcar o jumătate de oră să se ducă acolo şi să împlinească. (...) Vă rugăm mult, i-am rugat pe preoţii noştri să meargă împreună cu dumneavoastră şi noi vom face la fel - vom sluji duminică la catedrală şi merg cu toată catedrala. Dar câţi vin la catedrală? Câţi vin la biserică? Dumneavoastră aduceţi-i şi pe ceilalţi de acasă (...). Dacă pierdem examenul acesta, multe lucruri vor veni şi vom plânge apoi, nu se va mai repeta niciodată momentul acesta, este irepetabil", a afirmat mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, în predica rostită vineri, la hramul Mănăstirii Sădinca, din judeţul Sibiu.

Mitropolitul a mai spus că prezenţa este foarte importantă şi, dacă nu vor participa şase milioane de persoane, acesta nu va fi validat. „Problema este mare de tot, e un examen al nostru”, a încheiat mitropolitul Ardealului.

Şi mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, i-a îndemnat pe oamenii prezenţi la slujba de vineri de la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci“ de la Lebăda, Botoşani, să meargă la vot la referendumul pentru redefinirea familiei.

„Avem în faţă şi lucrarea care este legată de taina familiei. Vom fi chemaţi peste câteva săptămâni, noi, cei care suntem în ograda Bisericii şi nu numai, să ne arătăm printr-un gest exterior mărturisirea noastră a dreptei credinţe, a adevărurilor care sunt scrise în Sfânta Scriptură, şi anume cele legate de familie. Am încredinţarea că şi dumneavoastră, cei de faţă, deja cunoaşteţi despre ce este vorba şi deja vă pregătiţi şi încercaţi în jurul dumneavoastră să creaţi spaţii de lumină şi de manifestare a acestei mărturisiri, chemându-i pe toţi cei pe care îi cunoaşteţi, din apropiere sau membri ai familiei, prieteni şi cunoscuţi care trăiesc în alte zone ale Moldovei, ale ţării, ale lumii, cu îndemnul să adeverească că sunt iubitori de Dumnezeu, de Biserică, de neam, arătându-şi toate aceste gânduri prin ataşamentul faţă de taina familiei“, a menţionat părintele Teofan, potrivit publicaţiei Ziarul de Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite